Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BUDITE NJEŽNI PREMA SVOJOJ KOŽI I PRIRODI: Ovo su novi ekotrendovi u svijetu ljepote

Autor Ivana Vodogažec

Donosimo nova i domišljata rješenja - nove ekotrendove u svijetu ljepote

 Novi ekotrendovi u svijetu ljepote Izvor: Pexels

Što prirodnija i održivija njega važan je dio suvremenog življenja jer industrija ljepote iscrpljuje naš planet i stvara goleme količine otpada. Donosimo nova domišljata rješenja nastala na spoznaji da već imamo sve što nam je potrebno, samo to treba iskoristiti na smisleniji način.

'Upcycled' parfemi od bio otpada

U prehrambenoj, poljoprivrednoj i drvnoj proizvodnji preostaju goleme količine biomaterijala koji najčešće završi u otpadu iako se još može iskoristiti na druge načine. Pokazalo se da su neželjeni ostaci nakon prerade voća, povrća i drugih poljoprivrednih kultura, kao i drvna piljevina i kora, itekako pogodni za dobivanje njegujućih sastojaka. Tako je nastao by-product beauty – napredna generacija kozmetičkih proizvoda proizašlih iz nusproizvoda drugih industrija prema upcycling načelu prenamjene umjesto odbacivanja. Taj je trend sve izraženiji i u parfemskoj industriji: mirisne esencije dobivaju se iz voćnih ostataka, pulpe i piljevine aromatičnog drveća poput cedrovine i sandalovine, kao i ostataka iz proizvodnje začina. Štoviše, prerađuju se i sirovine već korištene u proizvodnji parfema – primjerice, sandalovina i ružine latice koje su već prošle proces destilacije eteričnog ulja iznova se destiliraju. Moglo bi se očekivati da će takve esencije „iz druge ruke“ biti slabije kvalitete, ali naprotiv – one imaju još kompleksniji i čak intenzivniji miris, tvrde parfumeri.

Koliko god to bio zelen korak naprijed, treba uzeti u obzir da pojedini upcycled sastojci ne čine parfem u potpunosti održivim. Tom se idealu mogu približiti samo oni koji u svakoj fazi stvaranja parfema izbjegavaju „sintetiku“ i nastoje da njihov utjecaj na okoliš bude minimalan. U tome prednjači čuvena američka parfumerka Mandy Aftel, kreatorica mirisa Aftelier Perfumes, što sadrže isključivo prirodne sastojke, među kojima su mnogi dobiveni upcycling metodama.

 Aftelier Perfumes Forest Bathing
Aftelier Perfumes Forest Bathing
Izvor: promo

Ambalaža koja ne ostavlja trag

Stotine milijardi tona kozmetičke ambalaže svake godine biva odbačeno u smeće. Stoga je održiva ambalaža postala jednako važna kao i sam sastav proizvoda. Količina otpada nastoji se smanjiti recikliranom ambalažom koja je pogodna i za daljnju reciklažu te za višekratnu uporabu – primjerice, refill bočice za ponovno punjenje, organske sheet maske i blazinice za čišćenje lica koje se mogu prati i iznova koristiti... Također je sve više „bezvodnih“ proizvoda u krutom stanju (npr. u obliku praha, tablete, stika, pločice), kao i takozvanog tree-free kartona i papira koji ne potječu od drveća, nego se dobivaju iz otpada nastalog pri uzgoju šećerne trske. Od trščanog biomaterijala također se izrađuju kozmetičke tube i bočice za koje se tvrdi da su biorazgradive, no taj proces nerijetko traje godinama. Produkt dizajneri otišli su korak dalje s proizvodima u posebnoj ambalaži koja u kratkom roku može posve nestati.

Tim studenata s kalifornijskog sveučilišta Art Center College of Design osmislio je kolekciju ruževa za usne Urth načinjenih isključivo od prirodnih sastojaka, uključujući i biorazgradive tube na bazi algi. Ta je ambalaža izdržljiva poput konvencionalne plastike i pogodna za ponovno punjenje, a po potrebi se može kompostirati – u potpunosti se razgrađuje već u razdoblju od dvanaest tjedana.
Konačno zbogom ambalaži objavila je i berlinska dizajnerica Jonna Breitenhuber, koja je osmislila SoapBottle, biorazgradiv organski sapun u dva „agregatna stanja“. Sapun u tekućem obliku nalazi se u četvrtastoj bočici načinjenoj od krutog sapuna. Kada se tekući sapun potroši, bočica se može dalje koristiti kao klasični sapun te se s vremenom „ispere“.

 Urth biorazgradivi ruž
Urth biorazgradivi ruž
Izvor: promo

SoapBottle ima rupicu za provlačenje vrpce da bi se mogao objesiti te metalni zatvarač od nehrđajućeg čelika koji se može ponovno pričvrstiti na novu bočicu, a pogodan je i za reciklažu. Etiketa je načinjena od recikliranog papira i otisnuta ekobojama, te se također može iznova reciklirati. Jonna Breitenhuber nada se da će njezin koncept „pretvori proizvod u ambalažu“ postati široko prihvaćen u pakiranju šampona, gelova za tuširanje i sličnih preparata.

Solarne maske i masažeri

Mini uređaji za masažu i stimulaciju lica, takozvani beauty gadgeti, obično imaju strujne priključke i(li) baterije, no postoje i napredni modeli koje pokreće energija Sunca. Niz high-tech rolera za lice, među kojima je najpoznatiji japanski ReFa, proizvodi nježnu mikrostruju za regeneraciju i učvršćivanje kože zahvaljujući sićušnim solarnim panelima.

Solarna rješenja počela su se primjenjivati i u proizvodnji popularnih maski za svjetlosne LED tretmane. Nova Ariul L.E.D. Lumi maska upija prirodnu svjetlost kako bi potaknula kožu da se obnavlja. Načinjena je u obliku „plahtaste“ sheet maske natopljene serumom s biljnim esencijama za blistav ten.

 Ariul LED Lumi maska koja upija svjetlost
Ariul LED Lumi maska koja upija svjetlost
Izvor: promo

 Blagotvorna fermentacija

Otkako su probiotici ili dobre bakterije postali važni sastojci kozmetičkih proizvoda, među vodećim je trendovima u njezi – fermentacija. Poznato je da dobre bakterije sudjeluju u procesu fermentacije kojim se dobivaju kiseli kupus, jogurt, kefir, tempeh, miso... Baš kao što probiotici stvaraju superhranjive namirnice, tako mogu stvoriti i tvari koje kozmetiku čine blagotvornijom. U fermentaciji se događaju kemijske promjene pri čemu se smanjuje veličina molekula aktivnih sastojaka, pa ih koža lakše prihvaća i učinkovitije iskorištava.
Fermentacija se u kozmetičkim laboratorijima provodi tako što se dobre bakterije dodaju biljnim sirovinama koje uslijed fermentacije poprimaju brojna korisna svojstva. Fermentirani ekstrakti povrća odlična su prirodna zamjena za umjetne konzervanse poput parabena. Fermentirani čaj (kombucha) bogat je antioksidansima koji jačaju otpornost kože, fermentirana bundeva djeluje kao nježan kemijski piling, a fermentirana rižina voda i pulpa kokosa pospješuju hidrataciju.

Sve su popularnije i kozmetičke inačice octa, koji je također među namirnicama što se tradicionalno dobivaju fermentacijom. No, pritom treba razlikovati „čisti“ ocat, koji se ne bi smio izravno nanositi na kožu jer može izazvati isušivanje i iritacije, i takozvani beauty ocat, odnosno njegujuće preparate s octom u posebno prilagođenom, razblaženom obliku. Primjerice, novi Elemisov tonik za lice Superfood Fruit Vinegar Liquid Glow nježna je mješavina AHA kiselina dobivenih iz jabučnog octa, marelica i breskvi, a kozmetička kuća ECO U ima liniju proizvoda za njegu kose na bazi jabučnog octa oplemenjenog lavandom, ružmarinom, kaduljom i majčinom dušicom. Zbog nježnog pročišćujućeg i revitalizirajućeg učinka, u njezi lica i vlasišta koriste se i druge vrste octa – primjerice, od smeđe riže, kokosa, hibiskusa...

 Elemis tonik s jabučnim octom
Elemis tonik s jabučnim octom
Izvor: promo

Prirodne i privremene tetovaže

Poznato je da uklanjanje tetovaža može biti vrlo zahtjevno jer se one moraju „skidati“ s kože u dermatološkim ordinacijama, s mogućim neželjenim posljedicama poput upala, mrlja i ožiljaka. Stoga su mnogi pozdravili novi izum Josha Sakhaija, vlasnika njujorškog studija za tetoviranje Ephemeral Tattoo, takozvanu made-to-fade tehniku s jamstvom da će tetovaža u potpunosti nestati u roku od jedne godine. Riječ je o metodi tetoviranja prirodnim i posve biorazgradivim pigmentima, za koju Sakhai tvrdi da je prva takve vrste u svijetu te kako je nastala nakon šest godina istraživanja u suradnji s dermatolozima i kemičarima. Made-to-fade tetovaža posve je nalik onoj trajnoj, no postupno blijedi jer se pigmenti prirodno razgrađuju u organizmu.

Najnovije