Odabravši ime 'Mala od lavande', odbacili ste sve druge biljke i priklonili se toj aromatičnoj, mediteranskoj ljepotici. Što nam lavanda, osim opuštajućeg učinka, još može pružiti, kako je sve koristiti?
Nisam imala izbora u odabiru imena jer je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo mojih roditelja najveći proizvođač lavande u zagrebačkoj županiji. Lavanda je vrlo jednostavna, ali osebujna biljka koja ima široku primjenu i može se uvrstiti u svaku kućnu ljekarnu, a njenom se primjenom mogu zaobići mnogi farmaceutski pripravci. Umasiravanje eteričnog ulja lavande oko sljepoočnica pomaže protiv glavobolje i migrene, a hidrolat lavande umiruje iritiranu kožu, npr. nakon brijanja, uboda komarca ili kad pretjeramo u sunčanju.
Često spominjete čaj od lavande, zašto ga pijete i u kojim prilikama?
Čaj od lavande možda nije najfinija stvar koja se može popiti, ali redovitom konzumacijom pomaže protiv nesanice i sjajno ublažava stres, što smatram izvrsnom alternativom lijekovima koji inače imaju tu svrhu. Pijem ga prije spavanja da si osiguram miran san i umirim cijeli organizam.
Koji je vaš omiljeni wellness ritual?
Kad mi vrijeme dopusti da si priuštim vlastitu SPA večer, posvetim je nanošenju maske od ugljena. Prah ugljena (ili izmrvljene tablete ugljena) pomiješa se s nekim hidrolatom tako da nastane smjesa kremaste teksture koja se nanosi na sva područja kože koja želite dubinski očistiti. Osim hidrolata, u masku se može dodati malo vitamina E koji će ublažiti isušivanje kože i omekšati je. Osim na lice, ovu je masku poželjno nanijeti i na stopala jer se na tabanima nalaze akupresurne i refleksološke točke koje su povezane s cijelim organizmom. Nakon takvog kućnog tretmana osjećam se preporođeno, posebno ako je popraćen ležanjem u kadi - to je onda mini godišnji odmor.
Kakav je vaš odnos prema suncu, štitite li se od UV zračenja?
Svjesna sam svih znanstvenih istraživanja i brojnih studija o utjecaju sunca, ali ja još vjerujem da nije sunčanje ono što je loše, nego sredstva za sunčanje. Kontrolirano sunčanje, što znači da pazimo na vrijeme kada i koliko dugo se izlažemo suncu, osnovni je preduvjet zaštite kože.
Kožu treba nahraniti i dati joj vlažnost u obliku hranjivih ulja i unosom tekućine, a ne 'zabetonirati' je nanoseći četiri sloja kemikalija koje ne dopuštaju suncu da izazove reakciju na koži. Suncu zapravo treba dopustiti da potakne tamnjenje - prirodnu pigmentaciju koju zovemo brončana boja, a štiti nas da ne izgorimo. Savjesno izlaganje suncu i briga o hidrataciji kože ključ je dobre zaštite.
Znate li kakav domaći pripravak koji brzo regenerira i uspješno ublažava crvenilo i alergijske reakcije na sunce?
Najjednostavnije je pomiješati hidrolat lavande s kantarionovim uljem, jer ublažavaju iritacije, uz dodatak eteričnog ulja mente koje će osigurati ugodan osjećaj hlađenja. Takav pripravak potrebno je špricati po oštećenom području nekoliko puta dnevno i već nakon prvog dana primjene primijetit ćete veliko poboljšanje. No važno je, kad primjenjujete ovaj pripravak, ne izlagati se suncu barem 24 sata jer kantarionovo ulje može uzrokovati nastanak smeđih mrlja na koži.
Zbog današnjih uvjeta života, koža je često isušena. Koji je sastojak, prema vašem iskustvu, najmoćnije oruđe protiv dehidracije?
Zbog prirode svog posla, isprobala sam vrlo mnogo preparata protiv suhoće kože i, kad rezimiram, najviše mi odgovara karite maslac. On je nezaobilazan dio moje rutine nakon tuširanja, a koristim ga i tijekom dana, čak i za boravka na suncu jer divno hrani kožu. Odličan je za njegu baš svih tipova kože, uključujući i dječju.
Kako njegovati kosu i zaštititi je od isušivanja?
Ulje argana vrlo će brzo riješiti probleme suhe kose. Dobro ga je lagano nanijeti na vrhove vlasi prije izlaganja suncu, ali i nakon pranja treba umasirati nekoliko kapi u dehidrirani dio kose.
Volite li eksperimentirati u kuhinji jednako kao i u kemičarskom laboratoriju, kako izgleda vaš jelovnik?
Kuhanje mi je jedna od najvećih ljubavi - da ne proizvodim kozmetiku, sigurno bih imala restoran! Nastojim zdravo živjeti kako bih barem na taj način ublažila posljedice žestokog tempa mog poslovnog života. Prehrana bazirana na svježem i sirovom najbolje mi odgovara. Kad jedem namirnice koje se lako probavljaju, moj se organizam ne umara i ne 'troši' na probavu pa imam više energije. Tako sam reducirala konzumaciju mesa i mesnih proizvoda i većinu ugljikohidrata. Obilje energije pružaju mi i hladno prešani sokovi u kombinaciji s celerom, limunom i metvicom. Većina mojih obroka sadrži i lan koji odlično čisti probavni trakt i održava optimalno funkcioniranje moje probave.