Žena koja nosi crveni ruž ima ono nešto, neku posebnu auru, Francuzi bi rekli: Je ne sais quoi. Samo jedan premaz crvenog ruža u ženi pobuđuje osjećaje ženstvenosti, senzualnosti, smionosti, samopouzdanja... Moć crvenog ruža je neupitna.

I premda je svaki dan dobar za odvažan izgled, u blagdansko vrijeme nema jednostavnijeg načina da zakoračite u praznično raspoloženje od elegantnog i svečanog grimiza na usnicama. Čak i ako sramežljivo oklijevate ili se rijetko šminkate, nema razloga za izbjegavanje crvenog ruža. Važno je samo pronaći pravu nijansu.

Crveni ruž pristaje svakoj ženi

Baš kao što romantičari vjeruju da svaka osoba negdje na svijetu ima srodnu dušu, mi u to vjerujemo i kad je riječ o crvenome ružu. „Crveni ruž pristaje svakoj ženi“, tvrdi Marijana Gluić, vizažistica iz zagrebačke Škole mineralnog make upa, „a najbolji je suputnik umornom licu, i u tmurnim danima i u magičnim noćima. Kako bi odgovarao svim prilikama i dobi žene koja ga nosi, potrebno je samo dobro odabrati boju i teksturu ruža.“

Ali kako među stotinama ponuđenih nijansi odabrati onu koja će istaknuti vašu ljepotu? Tajna vizažista je da na usne nanesu nekoliko boja kako bi postigli onu savršenu, personaliziranu nijansu. Kako je za takvo što potrebno imati pozamašnu paletu boja i stručno oko, radije malo više vremena posvetite odabiru savršene nijanse, one koju nećete trebati ni potamniti, ni posvijetliti.

Kako odabrati pravu nijansu crvene

„Ako je vaš ten maslinaste ili žućkaste nijanse, više će vam odgovarati topli tonovi crvene boje, poput koraljne, dok će ružičastoj ili neutralnoj boji kože ljepše pristajati hladniji, plavi tonovi crvene, poput boje vina. Ako u drogeriji niste sigurni koji ruž ima topli, a koji hladni ton“, savjetuje vizažistica Gluić, „na jagodicu prsta nanesite nekoliko nijansi i usporedite ih.

One koje se budu doimale toplima, sunčanima i pomalo narančastima pripadaju toplom spektru, a one koje ‘vuku’ na ljubičasto ili plavo nijanse su hladnog spektra.“ Niste li sigurni koja je nijansa vaše kože, nasmijte se i odaberite ruž prema boji zuba. „Ako su vam zubi žućkaste nijanse, odaberite ruž hladnih nijansi, a bijelim će zubima topli, koraljni tonovi dati posebnu blistavost“, savjetuje make up stručnjakinja.

Kremasti ili mat?

Pronalaskom idealnog crvenog ruža, traganju nije kraj. Osim nijanse, potrebno je naći odgovarajuću teksturu koja će pristajati vašoj dobi i izgledu usnica, ali i prigodi. Vizažistica savjetuje da je za dnevni, opušteniji izgled, kao i za izrazito suhe usne te one s boricama najbolje birati kremaste, tj. ruževe vlažne i hidratantne teksture, a za večernje prilike bolje je dati prednost mat ruževima koji imaju postojaniju teksturu, ali samo ako vaše usne izgledaju njegovano.

Usnice koje se u zrelim godinama, zbog nedostatka kolagena, istanje u dvije tanke crte lako mogu biti razlog za izbjegavanje jarkog ruža. No, takvom stavu u igranju make upom i uživanju u tome, nema mjesta. Mudro odabrana nijansa crvenoga ruža može odvući pažnju – ljudi će primijetiti prekrasnu boju, a ne male i tanke usne.

U tom slučaju, birajte lagane i svjetlucave teksture ruževa ili hibride ruža i sjajila.
Dobra vijest je da se crvenog ruža, kao i njegove kvalitete, ne trebate odreći ni kad birate prirodni make up. I stručnjaci ističu da je važno imati „zeleni“ ruž jer je koža usnica vrlo tanka i osjetljiva.

Najbolji prirodni crveni ruževi

Što sve "pojedemo" s ružem?

Poznato je da prosječna žena, šminkajući se svaki dan, „pojede“ pokoju tubicu ruža tijekom svog života. Podaci o količini ruža koju konzumiramo su različiti, neki spominju jedan kilogram, a neki čak više od pet. Ako kao referencu uzmemo podatak, koji su koristili znanstvenici s UC Berkeley’s School of Public Health prilikom testiranja ruževa na teške metale, da korisnice ruževa u prosjeku pojedu oko 24 miligrama proizvoda dnevno, dobit ćemo rezultat od oko 8,7 grama pojedenog ruža godišnje. Uz malo računanja, ta količina može biti veća od četiri kilograma ako tijekom pola stoljeća života ruž nanosite dva puta dnevno.

Tako se u organizam unose čestice i do nekoliko desetaka različitih teških metala, poput olova, kroma, aluminija i kadmija, za koje se smatra da uzrokuju teške i ozbiljne zdravstvene tegobe. Tu su još i parabeni, ftalati, BHA i drugi štetni konzervansi, oksibenzon, umjetni mirisi koji, također, mogu naškoditi zdravlju i uzrokovati kožne alergije.

No to je, na sreću, moguće izbjeći. Na tržištu postoje prirodni ruževi bogate palete crvenih nijansi. Koraljnocrvena, krvavocrvena, grimizna, boje rubina, višnje, trešnje, jagode, lubenice, vina mogu se dobiti prirodnim putem. Većina takvih ruževa pružaju intenzivnu boju i njeguju usne, bez štetnih sastojaka, a oni kvalitetniji obećavaju i dugotrajniju postojanost.

Intenzivni pigment

Za boju prirodnih ruževa odgovorni su oksidi i mice. Katica Wolf, aromaterapeutkinja koja održava radionice izrade prirodne kozmetike, objašnjava: „Oksidi su prirodni spojevi koji nastaju kao produkt oksidacije, tj. prerade hrđe raznih ruda, metala ili minerala, čiji se pigmenti filtriraju, suše i melju, a zaslužni su za mat nijanse. Mice su svjetlucavi pigmenti koji se također dobivaju iz različitih ruda, toplinskom obradom, brušenjem i prosijavanjem.“

Uz boje prirodnog podrijetla, organski ruževi su uglavnom obogaćeni obiljem njegujućih i zaštitnih sastojaka, poput pčelinjeg i karnauba voska, biljnih ulja i maslaca. U nekima se mogu naći i titanijev dioksid i cinkov oksid, isti oni sastojci koji u mineralnim zaštitnim faktorima služe za obranu kože od UV zračenja. Tako i ruž može imati blago zaštitno djelovanje.

Dugotrajnost

Prirodni, mineralni pigmenti u ruževima su dugotrajni i postojani. Štoviše, odlično odolijevaju visokim temperaturama, znoju, vodi i vlazi u zraku jer su vodootporni, otkrila nam je vizažistica Gluić. U njihovu postojanost sam se i osobno uvjerila prije nekoliko godina na radionici izrade prirodne dekorativne kozmetike.

Prah čiste temeljne boje dobivene od željeznih oksida kristala hematita prosuo mi se po ruci i obojio nekoliko prstiju u krvavocrvenu. Odmah sam prste prebrisala vatom natopljenom sredstvom za uklanjanje šminke, no pigment je bio tvrdoglaviji i potpuno je nestao tek nakon što sam nekoliko puta dobro oribala ruke.

Tajna nanošenja

Da bi ruž bio što dugotrajniji i postojaniji, a usne putene, vizažistica predlaže da iskušate stari trik kazališnih šminkera. „Olovkom, obavezno za dvije nijanse tamnijom od ruža, iscrtajte rub usana pa kistom nanesite ruž na usne. Potom papirnatim rupčićem prekrijte usne i preko njega napudrajte površinu usana mineralnim puderom u prahu.

Nakon toga nanesite sljedeći sloj ruža, a u središnji dio gornje i donje usnice nanesite lagan sloj highlightera ili ruža koji je za dvije nijanse svjetliji. Vrlo je važno da prije šminkanja napravite nježnu eksfolijaciju usana i nahranite ih vlažnom kremom.“ Ovako nanesen ruž trajat će cijelu noć, a zbog glamuroznog i dojmljivog efekta koji ostavlja ostatak šminke može biti sveden na minimum.

S pravilno nanesenom i dobro odabranom nijansom crvenog ruža, bila ona iskričava koraljna ili tamna poput crvenog vina, usnice će biti spremne za susrete ispod imele.