U čemu žene najviše griješe kad je riječ o ljepoti i zdravlju?
U preventivi! Žene vrlo kasno stvore naviku njegovanja tijela ili je samo povremeno održavaju, od samog čišćenja i tretmana za lice do brige o izgledu tijela. A onda, kad je narušena njihova vanjština, najčešće žele ubrzano, pomoću nekoliko kozmetičkih tretmana vratiti izgled u prvobitno stanje, a to je nemoguće. Isto tako, vrlo kasno počnu kozmetičkim proizvodima sprečavati pojavu bora ili ih kupuju na svoju ruku, što opet nije najbolja opcija. Ista je situacija i kad je riječ o održavanju dobrog zdravlja.

Koliko je u njezi kože važna masaža?
Postoji pravilo da je od tridesete do četrdesete godine života našem tijelu potrebna masaža jedanput tjedno, a nakon toga dva puta tjedno zato što metabolizam i cirkulacija rade usporenije. Kako starimo, nakupljene tvari i toksini mogu se vrlo dobro eliminirati masažom. Njome aktiviramo usporene procese, a tijelo se ujedno opušta od stresa pa time podržavamo cjelokupno zdravlje.

Masaža lica je priča za sebe. Ciljanim proizvodima hranimo kožu, hidratiziramo je, eliminiramo tvari koje nam narušavaju reljef lica. Pravilnom anti-age masažom, pak, oblikujemo mišiće lica kako bismo vratili ili održali njihovu punoću. Zbog bolje izmjene hranjivih tvari i opskrbe stanica kisikom, rezultat masaže odmah je vidljiv. Preporučuje se jedan do dva puta mjesečno, dok je kod kuće dobro održavati mišiće lica posebnim vježbama, dva do tri puta tjedno.

Prirodni lifting: Najbolje vježbe za pomlađivanje lica

Preferirate li piling ili suho četkanje tijela?
Bez obzira na to što prvenstveno djeluje na cjelokupnu cirkulaciju pa onda i kao piling, moram priznati da nisam pobornica suhog četkanja jer osjetljiva koža ne reagira dobro na mehaničke nadražaje. Čak i na otpornoj koži suho četkanje može uzrokovati iritacije jer skida njezin zaštitni sloj pa joj treba dulji period za uspostavljanje pH ravnoteže. Današnji pilinzi s enzimima i voćnim kiselinama, koji imaju širok spektar djelovanja, bolji su odabir. Koža se u trenu promijeni – sjajnija je, hidratizirana, pore se stežu, i to bez iritacija.

San je krucijalan za ljepotu, ali kako možemo spriječiti takozvane noćne bore?
Njih izazivaju loše navike spavanja, odnosno spavanje na trbuhu ili boku. Kako je nemoguće kontrolirati položaj spavanja, postoje flasteri koji se lijepe na određene dijelove lica gdje se pojavljuju 'noćne' bore. To su flasteri koji sadrže hranjive sastojke pa ujedno služe i kao noćna krema. Drugo rješenje je spavanje bez jastuka. Ako vam ipak nešto nedostaje pod glavom, upotrijebite jastuk u obliku role, ali ga stavite ispod vrata. Spavajući na takvom jastuku, nećete mijenjati položaj, nego ćete većinu vremena spavati na leđima.

Na koji još način nehotice pridonosimo stvaranju bora?
Negativne misli i negativan stav štetno djeluju na naš izgled, jednako kao i toksini iz hrane. Suprotno tome, pozitivan odnos prema sadašnjosti i budućnosti dragocjena je pomoć u postizanju zdravijeg, duljeg i kvalitetnijeg života. Sreća briše bore, kaže jedna francuska uzrečica.

Koje biste sezonske namirnice izdvojili kao eliksire mladosti?
Brojne ljetne namirnice pune su vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana. Odabrala bih rajčicu zbog likopena, snažnog antioksidansa koji djeluje na slobodne radikale - možete je jesti, ali i upotrebljavati u kućnoj njezi lica. Zatim, krastavac koji sadrži više od 90 posto vode te minerale i vitamine pa je odličan za hidrataciju tijela. Iako sadrži visok udio prirodnih šećera, i smokva je dobar odabir želimo li održati lijep i čist izgled kože jer njezina vlakna djeluju na zdravlje debeloga crijeva i pospješuju probavu.

U svojoj knjizi ističete da je voda izvor života i nužna je za ljepotu kože. Imate li neki poseban recept kako je piti?
Svakog jutra nakon ustajanja, prije doručka popijem čašu tople kristalne vode u koju dodam 1 - 2 kriške đumbira, 2 - 3 kriške limuna i žličicu meda. Ovaj napitak brzo pokreće izmjenu tvari u organizmu. I tijekom dana pijem kristalnu vodu - vodu energiziranu određenim kristalima, npr. gorskim kristalom, ametistom i slično.

Volite li piti smoothieje, imate li koji omiljeni recept?
Moj ljetni favorit je pomlađujući detoksicirajući frape s bogatstvom antioksidansa koji poboljšava i imunitet i izgled kože. Recept je jednostavan: smiksam nekoliko kriški krastavca, naranče, kivija i nekoliko listova špinata s malo vode ili jogurta.

Koje dodatke prehrani najčešće konzumirate?
Različite antioksidanse jer znatno usporavaju proces starenja. Gotovo svakodnevno konzumiram kurkumin koji smanjuje upalne procese i simptome osteoartritisa te ima antikancerozno djelovanje. Uzimam 8 - 12 g u sklopu obroka koji sadrži masti. Također, konzumiram i algu spirulinu koja sadrži 60 posto proteina i obilje vitamina C, jednog od najjačih antioksidansa među vitaminima. Potiče adrenalinske žlijezde na proizvodnju kortizola koji djeluje na zacjeljivanje rana i bori se protiv stresa, sudjeluje u sintezi kolagena i metabolizmu masnih kiselina, a sve se više koristi i u kozmetici jer su znanstvenici uspjeli stabilizirati njegovu molekulu koja odlično djeluje na hiperpigmentacijske promjene na koži.