Kako Finci održavaju zdrav duh u zdravome tijelu, koje vaše zdrave navike možemo usvojiti?
Virpi Mikkonen: Volimo prirodu, jednostavnost i cijenimo samoću pa su naše glavne aktivnosti meditacijske šetnje po šumi i kupanje u jezerima i moru tijekom ljeta, a zimi se relaksiramo u sauni i skijamo po divljim planinskim obroncima. Jednostavnost preferiramo i u kuhinji. Cjeloviti i svježi sastojci, povrće, gljive, šumske bobice i žitarice, ovisno o sezoni, osnovne su namirnice koje koristimo. Mislim da je potrebno zakoračiti unatrag, vratiti se korijenima i posvetiti određene trenutke samo sebi.

U srcu ste sezone sakupljanja ljetine po šumama i livadama, što najviše berete i kako koristite plodove šume?
Virpi Mikkonen: Bobičasto voće i samoniklo bilje na vrhu su mojih prioriteta, a Finska obiluje još i ljekovitim gljivama poput chage koja, zahvaljujući obilju antioksidansa i medicinskih svojstava, slovi za moćnu superhranu. Od osušene chage pravim čaj ili je konzumiram u obliku tinkture, a od šumskih bobica pravim pite, crumble, sirove torte i džemove s chia sjemenkama.

Koristite li šumsko voće i u kućnim pripravcima za ljepotu?
Virpi Mikkonen: Za njegu kože već desetljećima koristim borovnice, različite vrste brusnica i močvarne jagode - odlične su za pravljenje kućnih maski za lice. Zgnječim bobice, pomiješam ih s prirodnim jogurtom i dobijem bogatu masku koja obiluje antioksidansima koji su jako dobri za kožu. Divlje bobice sadrže oko 80 posto više antioksidansa od uzgojenih, obiluju vitaminima C i E, dobrim aminokiselinama, elementima u tragovima i drugim sastojcima koji su odlični i za ljepotu i za zdravlje. A najbolje ih je koristiti upravo sirove jer tako organizmu na najbolji mogući način pružaju sve svoje dobrobiti.

Koje lagano ljetno jelo najčešće pripremate?
Tuulia Talvio: Raznorazne wrap salate s keljem, avokadom, zelenim lisnatim povrćem i tanko narezanim kriškama ostalog povrća, u kombinaciji s rižom i nekom vrstom proteina. Ovakve je 'zamotane' salate jednostavno pripremiti, vrlo su ukusne i zdrave, a praktične su i za nošenje, primjerice, na posao.

Koja je namirnica trenutačno vaša najmoćnija medicinska uzdanica?
Virpi Mikkonen: Korijen kurkume koji naribam i dodajem u sokove, smoothieje, kaše i variva, a svakodnevno pijem latte od kurkume koji je odličnog okusa i poboljšava imunitet.

Skandinavija je poznata po hladnoj i oštroj klimi koja je vrlo gruba prema koži. Kako štitite i njegujete svoju kožu?
Tuulia Talvio: Vjerujem da ljepota i zdravlje kože dolaze iz hrane koju konzumiramo pa jedem puno dobrih masnih kiselina, avokado, orašaste plodove, divlju ribu... Koristim samo prirodnu kozmetiku, primjerice, biljna ulja i kreme za lice od karite maslaca kad kožu trebam zaštititi od hladnog vremena. Također, volim je redovito počastiti maskom za lice.

Kako se štitite od UV zračenja tijekom ljeta?
Tuulia Talvio: Linijom za sunčanje Algamaris, francuskog organskog brenda Laboratoires de Biarritz, jer ima najbolje prirodne zaštitne filtre u kombinaciji s crvenom algom gorria, moćnim antioksidacijskim sastojkom. Također, primijetila sam da moja koža bolje tolerira sunce kad jedem cjelovite namirnice i puno povrća. Rijetko kad izgorim, a lako dobijem preplanuli ten jer jedem obilje zelenja i mrkve.