Postoji niz sastojaka biljnog podrijetla koji uravnotežuju problematičnu kožu, a istodobno imaju i snažan antiaging učinak. Najpoznatije među njima su glikolna kiselina iz skupine takozvanih AHA ili voćnih kiselina te salicilna kiselina iz vrbe – koje djeluju protuupalno te potiču uklanjanje odumrlih stanica vraćajući koži blistavost, glatkoću i jedrinu.

Vitamin C i nikotinamid (niacinamid), poznatiji kao vitamin B3, također smiruju problematičnu kožu, a ujedno sprečavaju razvoj hiperpigmentacija i posvjetljuju već postojeće onemogućujući povećanu proizvodnju kožnog pigmenta melanina.

U njezi masnije kože sklone nepravilnostima često se koriste sastojci poznati po pročišćujućem djelovanju, poput gline i ugljena, te biljne esencije koje uravnotežuju rad lojnih žlijezda i smanjuju pore, kao što su borovnica, šećerna trska, kupina, hrastova kora, nim (neem), medvjetka, čajevac, rajčica...

Hijaluronska kiselina (koja se i prirodno nalazi u organizmu) može se pak naći u proizvodima za sve tipove kože jer je odličan ovlaživač bez obzira na intenzitet lučenja lojnih žlijezda. I sastojci bogati mineralima (primjerice, izvorska termalna voda, morska voda, alge, ekstrakti vulkanskih stijena) obilno se dodaju u sve vrste kozmetičkih preparata jer su blagotvorni za razna stanja kože.

Među hidratantnim sastojcima prednjače Aloe vera, krastavac, zob, razne cvjetne i voćne vodice (npr. od različka, ruže, naranče, kokosa, maline, hamamelisa), ekstrakti poput alfa-bisabolola iz kamilice te biljni šećeri kao što je manoza te nusprodukt u proizvodnji šećera betain. Često se za hidrataciju koriste i D-pantenol ili dekspantenol (provitamin B5) te urea (koju koža i prirodno sadrži) jer izvrsno na sebe vežu vodu, a ujedno djeluju umirujuće.

Budući da su za očuvanje vlažnosti kože potrebni i lipidi, odnosno masnoće, u hidratantne sastojke ubrajaju se i razna ulja, ponajprije od marelice, šljive, jojobe, konoplje, lana... Ulja su ujedno bogata tzv. vitaminom ljepote, vitaminom E, koji revitalizira kožu.

Snažno obnavljajuće i zaštitno djelovanje imaju i pčelinji proizvodi – med, propolis, matična mliječ. Za pomlađujući učinak u kozmetičke preparate dodaju se i razne inačice kolagena, jedne od glavnih gradivnih bjelančevina u koži, ili se obogaćuju ekstraktima biljaka koje potiču prirodnu proizvodnju kolagena, poput nara, borovnice, preslice... Jednim od najjačih prirodnih anti-age sastojaka smatra se resveratrol, antioksidans koji se dobiva iz grožđa.

Sve više kozmetičkih preparata sadrži i probiotike jer takozvane dobre bakterije pridonose uravnoteženju funkcija kože – primjerice, jačaju njezinu otpornost i sposobnost hidratacije, a smanjuju prekomjerno lučenje sebuma i preosjetljivost.