„Spomenute oznake na kozmetičkim proizvodima često zavaraju potencijalne korisnike koji cruelty free i vegan većinom poistovjećuju s prirodnim i ekološkim. No, takvi proizvodi uopće ne moraju sadržavati prirodne sastojke, ili se oni nalaze u mješavini sa sintetskim sastojcima koji ne moraju – ali i mogu – imati negativne posljedice po zdravlje te uopće nisu ekološki sastojci“, objašnjava savjetnica za prirodnu kozmetiku i fitoaromaterapeutkinja Dragana Klarić iz tvrtke Phyto Formula.

U Europskoj je uniji od 2013. godine zabranjeno testiranje kozmetike na životinjama, no moguće je da su se neki proizvođači „provukli“ tako što nisu proveli testiranje, nego još koriste podatke dobivene nekim prijašnjim testiranjima kao reference za neškodljivost i sigurnost pojedinih sirovina, odnosno sastojaka.

Prirodna i organska kozmetika s certifikatima poput NATRUE, Ecocert i COSMOS ne dozvoljava testiranje na životinjama, pa je uz spomenute oznake na nekom proizvodu zapravo suvišno navoditi da je i cruelty free.

Problematična je kozmetika iz Kine jer se tamo još provode testiranja na životinjama, no fitoaromaterapeutkinja Klarić smatra da smo na našem tržištu zaštićeni od takvih proizvoda regulativom Europske unije.

Oznaka vegan ima smisla jer olakšava prepoznavanje proizvoda koji ne sadrže sirovine životinjskog podrijetla. Neke od njih, poput pčelinjih proizvoda (med, propolis, matična mliječ, vosak) i lanolina koji se dobiva iz ovčje vune, dozvoljeni su sastojci prirodne kozmetike.

No, ni oznaku vegan, smatra Klarić, ne treba gledati izolirano jer istovremeno je važno i koji su ostali sastojci u proizvodu te ima li kozmetika certifikat koji jamči prirodnost, kvalitetu i podrijetlo sirovina.