PHA kiseline

Sigurno ste čuli za alfa-hidroksilne kiseline (AHA), vjerojatno i za beta-hidroksilne kiseline (BHA), no jesu li vam poznate polihidroksilne kiseline (PHA)? One su, naime, bliski srodnici AHA kiselina, kemijskih eksfolijatora, i djeluju po istom principu: laički rečeno, kidaju ljepilo koje spaja sive odumrle stanice uz površinu kože.

No, bitno je ono što ih diferencira – razlikuju se u molekularnoj strukturi, ističe dermatologinja Ivana Nola: „Molekule od kojih su sačinjene PHA kiseline su veće, što znači da ne mogu penetrirati toliko duboko u kožu kao AHA i BHA kiseline.“

Prema tome, objašnjava dr. Nola, PHA kiseline djeluju isključivo na površinu kože, na epidermu, i ne mogu naškoditi osjetljivijim, dubljim slojevima kože, a to uvelike smanjuje mogućnost nastanka iritacija i drugih nuspojava. To je dobra vijest za sve one koji su kiseline smatrali pregrubima za svoju osjetljivu kožu.

Pogodne čak i za klinički dokazano osjetljivu kožu, uključujući i rozaceju i atopijski dermatitis

Američki dermatolozi iz Instituta za vitiligo i pigmentacije u južnoj Kaliforniji smatraju da su PHA kiseline pogodne čak i za klinički dokazano osjetljivu kožu, uključujući i rozaceju i atopijski dermatitis.

Iz miljea PHA kiselina u kozmetici se najčešće koriste, navodi dermatologinja Nola, laktobionska kiselina (iz kravljeg mlijeka) i glukozna, antioksidativna kiselina koja se prirodno nalazi u našim stanicama. Ovi nježni srodnici AHA kiselina odlični su za sve, pogotovo one kojima su ostale kiseline pregrube, jer sprečavaju starenje kože uzrokovano utjecajem sunca. „Djeluju protuupalno i antioksidacijski, nježno uklanjaju mrtve stanice, hidratiziraju i regeneriraju kožu pa se primjenjuju u tretmanima kože s aknama, hiperpigmentacijama i borama“, kaže dermatologinja Nola.

Ne povećavaju osjetljivost kože na UV zračenje

Još jedna pozitivna karakteristika PHA kiselina jest da, za razliku od svojih jačih srodnika, ne povećavaju osjetljivost kože na UV zračenje. Štoviše, na kožu djeluju fotoprotektivno, otkrili su američki istraživači predvođeni dermatologom E. F. Bernsteinom. Ipak, tijekom njege proizvodima koji sadrže ove kiseline, iz predostrožnosti se savjetuje korištenje sredstva za zaštitu od sunca jer PHA kiseline, iako postaju sve učestaliji sastojak, još se najčešće koriste u kombinaciji s drugim kiselinama.

Primjerice, dok se Neostratin pomlađujući serum Skin Active Tri-Therapy Lifting (oko 80 dolara) oslanja isključivo na PHA kiseline i hijaluron za poboljšanje tonusa i teksture kože, domaći brend Skintegra u noćnom eksfolijantu Lumion (189 kn) spaja AHA i PHA kiseline, a Eucerinova Dermopure obnavljajuća krema (141 kn) sadrži kompleks AHA, BHA i PHA kiselina za poticanje prirodne regeneracije kože i smanjenje nepravilnosti kože.

Bakuchiol - biljna zamjena za retinol

Konoplja - bogato ulje koje usporava starenje

Hamamelis - prirodna njega problematične kože