Podočnjaci mnogima mogu zadati velike probleme. S jedne strane ih ne volimo jer su toliko vidljivi na našem licu, dok ih se, s druge strane, teško riješiti jer su najčešće uvjetovani mnogim vanjskim faktorima poput količine sna ili načina prehrane. Dok je s najobičnijim tamnim podočnjacima (eng. dark circles) lako rukovati jer se oni mogu ispraviti uz pomoć kockice leda i malo šminke, vrećice ispod očiju (eng. eye bags) mogu biti nešto kompliciranije.

 Riječ je o posebnim nakupinama masnih jastučića ispod kože koji su najčešće uvjetovani genetikom, zbog čega u nekim slučajevima ne možemo izbjeći njihov nastanak: "Neke obitelji imaju masne jastučiće ispod očiju koji strše od rane dobi", za mbg objašnjava certificirana dermatologinja dr. sc. Skintap Morgana Colombo.

Osim toga, mnogi dermatolozi se slažu da postoje nekoliko elemenata životnog stila koji također mogu utjecati na pojavu vrećica ispod očiju i pogoršati ono što je već tamo. To uključuje spavanje, prehranu i liječenje alergija. A navedene aspekte, zajedno sa starenjem, ipak možemo malo više kontrolirati kada je u pitanju sprječavanje ili liječenje podočnjaka – ovdje najbolji način da se smanji njihov izgled je prevencija.

Ako želite spriječiti pogoršanje podočnjaka bez traženja stručne pomoći i kirurškog uklanjanja, postoji nekoliko jednostavnih, prirodnih koraka koje možete uključiti u svoju rutinu njege kože ili male promjene u načinu života koje možete napraviti kako biste vidjeli razliku.

Koristite kolagen

Za rješavanje problema starenja, najbolje što možete učiniti je podržati proizvodnju kolagena oko oka. To će pomoći spriječiti opuštanje i potaknuti jaču barijeru za mladolik izgled. To možete učiniti putem dodataka kolagena ili lokalnih proizvoda koje nanosite na lice. Osim kolagena, možete koristiti i retinol - derivat vitamina A, koji povećava promet stanica kako bi pomogao u stvaranju kolagena tijekom vremena.

Koristite proizvode za podočnjake koji podržavaju kožu

Uz proizvode na bazi retinola, postoji mnogo drugih sjajnih aktivnih seruma i krema koje mogu pomoći u sprječavanju i poboljšanju vrećica oko očiju. Osim retinola, dermatolog dr.sc. Arash Akhavan i vlasnik Dermatology and Laser Group u New Yorku preporučuje peptide, hijaluronsku kiselinu, vitamin C, vitamin E i kofein.

Peptidi i vitamin C mogu pomoći promicanjem proizvodnje kolagena i smanjenjem razgradnje kolagena za liječenje i sprječavanje znakova starenja.

Budući da nedostatak vode može pogoršati pojavu podočnjaka, hijaluronska kiselina to može riješiti tako što veže i zadržava vodu kako bi koža bila hidratizirana i mladolika.

Antioksidativna sposobnost vitamina E pomaže stabilizirati slobodne radikale, što može ubrzati znakove starenja, dok antioksidativna moć kofeina može odgoditi fotostarenje štiteći od izlaganja UV zrakama.

Koristite SPF zaštitnu kremu i nosite sunčane naočale

Iako vitamin E može pomoći u zaštiti od UV zračenja, nije dovoljan da uistinu spriječi bilo kakvu stvarnu štetu. Umjesto toga, htjet ćete osigurati da nanesete dovoljno SPF-a i nosite zaštitne sunčane naočale kako biste usporili opuštanje kože oko očiju.

"Kako su UVA i UVB zrake glavni uzrok oštećenja od sunca i starenja, nošenje sunčanih naočala i SPF-a ključno je za sprječavanje podočnjaka", kaže Akhavan. "Ovo će pomoći blokirati UVA i UVB svjetlo, smanjujući rizik od starenja podočnjaka i raka kože."

Koristite alate za lice gua sha ili valjak od žada

Kako prirodno spriječiti pojavu obješene kože ispod očiju
Pexels 

Ako je pred vama veliki događaj i želite brzo i učinkovito poboljšati izgled svojih očiju, Colombo preporučuje korištenje gua sha ili valjka od žada. Ovi alati mogu ciljati na natečenost i opuštanje potičući limfnu drenažu, što smanjuje oticanje i poboljšava cirkulaciju pomažući izbacivanju toksina.

Smanjite unos soli

Ako vam se čini da vam se podočnjaci svakodnevno pogoršavaju, možda biste trebali pogledati svoju prehranu. Na primjer, veliki unos soli može dehidrirati vašu kožu i uzrokovati nakupljanje tekućine u cijelom tijelu, uključujući ispod očiju. Iako to možda nije jedini uzrok vrećica za oči, definitivno može povećati njihovu natečenost.

Smanjite unos alkohola

Previše alkohola također može uzrokovati dehidraciju i upalu. Dakle, ako želite smanjiti natečenost i poboljšati tamne krugove i podočnjake, smanjenje unosa alkohola može pomoći.

Spavajte na leđima s podignutom glavom

Ne samo da više sna može poboljšati izgled vrećica za oči, već ovaj specifičan položaj za spavanje može vašim podočnjacima dati mali poticaj koji im je potreban da poboljšaju svoj izgled. "Spavajte na leđima s malo podignutom glavom kako biste smanjili zadržavanje tekućine preko noći", poručuje Colombo.