Neugledne tamne mrlje na licu i rukama najčešće nastaju zbog prekomjernog stvaranja melanina, pigmenta zaduženog za boju kože, kose i očiju. Povećano lučenje melanina uzrokuje niz faktora, ali najvećim se dijelom povezuje s izlaganjem suncu, genskim naslijeđem, hormonalnim promjenama (npr. tijekom trudnoće, zbog uzimanja kontraceptivnih pilula), upalama i ozljedama na koži (npr. ožiljci od akni), disfunkcionalnim probavnim ili urogenitalnim traktom te starenjem.
Dermatologinja dr. Sanja Gregurić: Budući da se hiperpigmentacije razlikuju prema navedenim uzrocima, u skladu s time su raznoliki i tretmani kojima se uklanjaju. Od tretmana pulsnim svjetlom, laserskih tretmana, kemijskog pilinga, mezoterapije (metoda kojom se pomoću igle u gornje slojeve kože apliciraju sastojci za liječenje ili revitalizaciju kože) ili krioterapije (liječenje pomoću tekućeg dušika) do krema s izbjeljivačima i blokatorima enzima tirozinaze, koji je uključen u nastanak pigmenta melanina. Kako diskoloracijske mrlje teško blijede, u provođenju tretmana potrebno je biti uporan. Vrlo se često ponovo javljaju s prvim jačim suncem, a kreme sa zaštitom od UV zračenja, ma koliko visok bio njihov zaštitni faktor, nisu najučinkovitije u prevenciji ako se ne liječi uzrok.
Naturopatkinja dr. Nela Roje: Češće se javlja kod ljudi s anemijom, manjkom vitamina A, B12 i folne kiseline. Dodavanje tih vitamina često prati znatno poboljšanje. Kao suplement, poželjno je i riblje ulje.
Nutricionistkinja Karmen Matković Melki: Velik broj kožnih promjena uključuje oksidacijske procese koji nastaju djelovanjem slobodnih radikala, stoga se za njihovu prevenciju preporučuje prehrana bogata antioksidansima. A za to je idealna mediteranska prehrana, bogata svježim voćem i povrćem, maslinovim uljem, ribom, začinskim biljem (matičnjak, origano, ružmarin, majčina dušica) i krtim crvenim mesom. Želite li kožu dodatno zaštititi od oštećenja nastalih UV zračenjem, konzumirajte više zelenog čaja i grožđa, zbog visokog udjela polifenola epigalokatehin-3-galata (EGCG) koji djeluje antioksidacijski, antikancerogeno i protuupalno.