Četiri lica

Kad uđete u njezinu kliniku, čim pogleda vaše lice, zna što ste večer prije konzumirali. Riječ je o Nigmi Talib, poznatoj kanadskoj naturopatskoj liječnici s londonskom adresom, koja je potkraj prošle godine izdala knjigu Reverse The Signs Of Ageing.

Dr. Talib poznata je po svojoj metodi utvrđivanja stari li naša koža ubrzano zato što jedemo previše šećera, mliječnih proizvoda i glutena ili pak zato što prečesto uživamo u alkoholu. Ovisno o navedenim sastojcima, na koje je naš organizam vrlo često osjetljiv, dr. Talib definirala je „vinsko“, „glutensko“, „mliječno“ i „lice šećera“.

Znakovi koji otkrivaju šećerno lice

Probavno starenje

Prema njezinim opažanjima na temelju 15-godišnjeg iskustva, većini se ljudi na licu manifestira kombinacija dvaju ili više „lica“ preuranjenog ili, kako ga ona naziva, probavnog starenja čiji se utjecaji očituju na koži, ovisno o tome koliko se uspješno u našim crijevima probavlja hrana koju najčešće jedemo.

„Namirnice na koje je organizam osjetljiv mogu napraviti štetu ako ih jedemo u prevelikim količinama. Znaci kojima se to manifestira na koži vrlo su očiti i predvidljivi, i to toliko da nakon godina iskustva samo pogledom na nečije lice mogu zaključiti što osoba previše konzumira“, piše kanadska naturopatkinja.

Da na izgled i stanje kože velik utjecaj ima ono što često konzumiramo, slaže se i naturopatkinja dr. Nela Roje iz splitskog Centra za naturopatiju i kiropraktiku. „Naše cjelokupno zdravlje, pa i izgled kože, povezano je sa zdravljem crijevne mikroflore, hranom koju konzumiramo, stanjem gušterače i enzimima koji su zaduženi za razgradnju hrane, razinom klorovodične kiseline i enzima pepsina u želucu, ali i genskim predispozicijama“, navodi splitska naturopatkinja.

Znakovi koji otkrivaju mliječno lice

Kožne reakcije, dišni ili probavni problemi

Kad se zbog manjka enzima ili želučane kiseline hrana ne može dobro razgraditi, na sluznici crijeva nastaju upalni procesi. „Stalne upale i povećan broj mikroba uzrokuju sve veću propusnost crijeva, pa kroz njihovu sluznicu umjesto razgrađene hrane, tj. mikronutrijenata, prolaze i velike, nerazgrađene molekule hrane. Kada takva molekula uđe u krvotok, kod ljudi koji imaju genske predispozicije za određene bolesti nastaju snažne reakcije, kao da se u krvotoku nalazi neprijatelj“, objašnjava naša sugovornica.

Osim naglih reakcija, koje mogu biti i opasne po život, češće su one „odgođene“, koje nastaju kao rezultat svakodnevnog konzumiranja hrane koju organizam ne može potpuno razgraditi. „Problemi mogu biti različiti i drugačijeg intenziteta – od kožnih reakcija (npr. crvenila, natečenosti, seboreje) do onih na dišnom sustavu ili u samom probavnom traktu“, kaže liječnica dodajući kako je ono što dovodi do toga uglavnom individualno, ali najčešće upravo ono što svi često konzumiramo – mlijeko i mliječni proizvodi te gluten.

Svojim pacijentima, stoga, često savjetuje da na mjesec dana potpuno izbace gluten i mliječne proizvode te da ih zamijene bezglutenskim proizvodima, a kravlje mlijeko biljnim varijantama od badema ili riže.

Znakovi koji otkrivaju glutensko lice

PageBreak

žena krevet leži
Profimedia žena krevet leži
Bez alkohola i šećera

Ako sumnjate da vaš organizam loše podnosi neku vrstu hrane, kako biste potvrdili svoju sumnju, mjesec dana isključite je iz prehrane, prateći kako se osjećate (i izgledate). Nakon te stanke namirnicu možete ponovo konzumirati i pritom pratiti kako organizam reagira na nju. No, kako ističe sugovornica, djelovanje šećera i alkohola ne trebate testirati jer, manje-više, dokazano škode svima.

„Šećer smeta sluznici crijeva, hrani mikrobe i pogoršava svako zdravstveno stanje, a alkohol treba izbjegavati jer ga osjetljiva crijeva nikako ne podnose“, navodi dr. Roje.
Sličan režim prehrane u svojoj knjizi predlaže i dr. Nigma Talib, prema kojoj bismo 12 tjedana iz prehrane trebali isključiti sve namirnice koje sadrže gluten, šećer, alkohol i mliječne proizvode, a umjesto njih konzumirati hranu koja ne škodi crijevima, poput glutaminom bogate juhe od kostiju ili zelenih smoothieja od povrća. Nakon 12 tjedana potpunog isključivanja dovoljno je 80 posto vremena pridržavati se plana prehrane, što znači da možemo povremeno nazdraviti s društvom ili otići na pizzu.

Loše bakterije u tankom crijevu

Uz nov način prehrane, prema savjetu dr. Talib, bilo bi poželjno svakodnevno unijeti dozu probiotika i prebiotika za zdravlje crijevne mikroflore, kao i koktel vitamina A, C i E te riblje ulje, tj. omega-3 masne kiseline, zahvaljujući kojima će koža zablistati i pomladiti se u samo 3 - 4 mjeseca. Za antioksidanse je ustanovljeno da pomlađuju kožu, a sve su brojniji dokazi koji jasno povezuju kožne tegobe s neuravnoteženom crijevnom mikroflorom pa probiotici i prebiotici postaju još važniji u očuvanju ljepote.

Prema novijem talijanskom istraživanju, pretjeran porast broja „loših“ bakterija u tankom crijevu deset je puta učestaliji kod ljudi koji imaju akne i rozaceju. Rusko je istraživanje, pak, pokazalo da 54 posto osoba s aknama ima značajno promijenjenu crijevnu floru, a kineski su znanstvenici isti poremećaj povezali sa seboreičnim dermatitisom. Iako se uporaba prebiotika i „dobrih“ bakterija u svrhu pomlađivanja tek počela istraživati, očito je da, uz dermatološki ili kozmetički tretman, pomažu u čišćenju kože i smanjenju akni te očuvanju vlažnosti i ublažavanju fotooštećenja.

Dobra motivacija

Možda vam se čini da je vrlo zahtjevno potpuno promijeniti način prehrane. No ako pokušate, vrlo je vjerojatno da će vam nakon što u ogledalu počnete primjećivati rezultate, biti lakše uskratiti si hranu i pića koji loše utječu na vaše zdravlje i ljepotu. Moguće je da ćete promjenu primijetiti već nakon 2 - 3 tjedna, poput pacijenata dr. Talib, ali nemojte se obeshrabriti bude li za to potrebno nešto više vremena. Za detoksikaciju kože i dugotrajne rezultate potrebna je upornost.

Prema dr. Talib, namirnice koje najčešće izazivaju intoleranciju na koži izazivaju specifične reakcije. Provjerite prepoznajete li svoje probleme u opisu netolerancije na alkohol

Znakovi koji otkrivaju alkoholno lice

Tipični simptomi: izražene linije ili crvenilo između obrva, opušteni kapci, proširene pore, dehidrirana koža s borama koje se poput pera granaju po obrazima, crvenilo na obrazima i nosu, duboke nazolabijalne bore.

To su, prema dr. Talib, karakteristični simptomi starenja kod žena koje gotovo svaku večer uživaju u čaši-dvije alkohola. Oni nastaju zato što alkohol dehidrira kožu i produbljuje bore. No nakon prestanka konzumiranja alkohola mogu se ublažiti čak i duboke nazolabijalne bore. Usto, alkoholna pića obiluju šećerima koji uništavaju kolagenska vlakna koja su vitalna za elastičnost kože te uzrokuje proširenje pora i opuštanje očnih kapaka.

Alkohol, također, onemogućuje aktivnost crijevnih enzima koje organizam koristi u borbi protiv upala pa nekoliko čaša vina može biti dovoljno da se upalni proces ne suzbije, što može rezultirati crvenilom na obrazima ili nosu. Osim upalnog procesa, razlog mogu biti i popucane ili proširene kapilare. Pojava crvenila ili produbljenja bora moguća je i između obrva jer je to područje, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, povezano s jetrima.

Dr. Nigma preporučuje da barem tri tjedna ne pijete alkohol te da se nakon toga 80 posto vremena suzdržite od alkohola. Potom se radije odlučite za pića koja sadrže manje šećera, kao što je crveno vino.