Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uopće se ne šminkam i svaki dan dobivam sve više komplimenata za svoj izgled

Ivana Medvedec odlučila je odbaciti uobičajene rituale vezane uz fizičku ljepotu i dokazala da u svakodnevnom životu, pa čak i na poslu, možemo bez šminke

 ivana medvedec Izvor: Kristina Lenard

Ženstvenost snaži

Svako jutro većina žena odmah po buđenju pokušava zamaskirati podočnjake, potamniti trepavice, naglasiti usne i jagodice. Zbog suprotnog spola, posla, prijateljica, nedostatka samopouzdanja... Ne čini li vam se da katkada previše života, vremena i novca trošimo pokušavajući održati i pratiti ideale ljepote? Počinjemo se šminkati prije nego što uopće dobijemo priliku spoznati tko smo bez nje i tako nastavljamo gotovo cijeli život. Ponekad i da ne zavolimo svoj odraz u ogledalu bez šminkom naglašenih crta lica.

Da se pogrešno ne shvatimo – mi volimo šminku. Ženstvenost i privlačnost naša su snaga i moć i možemo ih upotrijebiti kako god smatramo da nam je potrebno. I kozmetička industrija nam u tome uvelike pomaže. Sve dok ne osjećamo da moramo biti oličenje ljepote kako bismo se osjećale vrijedno i dragocjeno, ženstvenost može biti osnažujuća.

Ali sve je više žena koje su pretjerano okupirane svojim izgledom ili misle da se moraju šminkati kako bi se prilagodile društvu u kojem je samo lijepo prihvaćeno i lakše uspijeva u životu.

Odrasla sam u okruženju gdje se žene nije vrednovalo po izgledu

Jedna od njih sigurno nije Zagrepčanka Ivana Medvedec koja je dekorativnoj kozmetici rekla zbogom. Ta 43-godišnja matematičarka i informatičarka nikad se u životu nije šminkala, a posljednjih 10 godina čini iznimku samo za povremene nastupe orijentalnog plesa.

„Odrasla sam u okruženju gdje se žene nije vrednovalo na osnovi fizičke ljepote koja je prolazna i nad kojom nemamo puno kontrole, nego prema vrlinama i znanju“, kaže Ivana, dodajući da prije nije postojao toliki pritisak različitih medija na to kako bi žene trebale izgledati. Možda je baš zato šminka, iako je u sklopu svoje plesne edukacije naučila osnove scenskog šminkanja, ne privlači.

Dapače, kaže da se našminkana osjeća neprirodno. „U kombinaciji s kostimom, nakitom i šminkom, osjećam se drugačije – glamuroznije, ali nimalo prirodno.“ Ujedno je primijetila, kada se šminka za scenski nastup, da treba puno više vremena posvetiti njezi i hranjenju kože. Puder joj jako isušuje kožu, a predio oko očiju se zbog šminke i njezina uklanjanja jako iritira.

Koji puder koristiš?

Zato, privatno, pudere i korektore uopće ne koristi iako, kao i većina žena, zna primijetiti pokoju manu koja bi zahtijevala kamuflažu. Usprkos tome, dobiva komplimente na račun svog izgleda. „Ugodno se iznenadim kad me netko pita koji puder koristim jer mi je jako lijep ten ili kada mi daju manje godina nego što imam“, ponosno ističe Ivana.

No, u životnim fazama kada se šminkala za izlaske ili posebne prilike primijetila je da joj šminka postaje svojevrsna psihološka krinka. „Šminkala sam se kada bih išla u okolinu gdje se osjećam nesigurno. Šminka mi je bila isprika da se ponašam kao netko drugi, da pokušavam biti neka zanimljivija verzija sebe.“ Svoju je nesigurnost tijekom godina prevladala, ali priznaje da se najranjivije osjeća kada vidi svoje fotografije snimljene tijekom ljeta. „Toliko mi posvijetle obrve i trepavice da izgleda kao da ih nemam. Tada se pitam zašto nisam stavila barem malo maskare.“

Nedostatak samopouzdanja i iskrivljena slika o sebi

Ono zbog čega Ivana Medvedec samo povremeno požali, drugim ženama često kroji život. Nedostatak samopouzdanja i iskrivljena slika o vlastitom izgledu razlozi su zbog kojih se većina žena šminka. Prema kampanji The Real Truth About Beauty, koju je prije nekoliko godina provela kozmetička kuća Dove na više od tisuću žena diljem svijeta, svega četiri posto njih se smatra lijepima.

Američka viralna anketa (koju je proveo The Renfrew Center Foundation) pokazala je da 44 posto žena ima negativne osjećaje kada na sebi nema šminku. U tim se trenucima osjećaju nepoželjno, nesamosvjesno i „nago“. A, samo je tri posto žena za istu anketu izjavilo da se bez šminke osjeća atraktivnije.

Tagovi

Najnovije