Tradicionalno, Japanke i Kineskinje koje su uzgajale rižu kupale su se u vodi kojom su prale rižu kako bi posvijetlile kožu potamnjelu od rada na suncu. Kada je rižin prah (škrob) davnih godina stigao u europske kozmetičke kuće, prvotno je bio korišten kao baza za parfeme i sredstvo za posvjetljivanje kože.

Riža svih ovih godina nije izgubila svoju kozmetičku vrijednost, a novija je istraživanja samo potvrđuju. Rižin prah je, primjerice, odličan i vrlo nježan eksfolijant – omekšava i zaglađuje kožu. U tome pomaže i fitična kiselina koja spada u AHA kiseline koje su također poznate po eksfolijantnom djelovanju. Rižina protuupalna i antioksidacijska svojstva također su nepobitna.

Ako pak preferirate ulja u njezi kože, zavoljet ćete lagano rižino ulje koje smanjuje upalne procese, blago hidratizira kožu, a može se koristiti i za njegu zrele, osjetljive i dječje kože. Sadrži oleinsku, linolnu i linolensku kiselinu, vitamin E te gama-orizanol (kompleks feruličnih kiselina) – vrlo moćan antioksidans koji pomlađuje i štiti kožu od UV zraka.  

Iskušajte u:Krema za lice od crne Venere riže, 160 kn, Bottega Verde; ulje riže Oryza sativa, 29 kn, oleoTHERAPY; Jardins du Monde gel za tuširanje - riža iz Laosa, 20 kn, Yves Rocher; krema Power Rich, 295 kn, Dermalogica