Ženska energija u jogi

Joga je drevna disciplina. Već stoljećima je vodič na putu duhovnoga razvoja. Preživjela je i održala se do današnjih dana zato što je učinkovita, nadahnjujuća, jer nam prenosi univerzalne istine. Mnogi se od nas s jogom susreću putem njenog fizičkog aspekta, vježbanjem asana. Zdravo i gipko tijelo pouzdano će nas nositi kroz život. No vježbanjem asana otkrivamo i dublje pouke joge: kako smiriti um, razvijati svjesnost, prepoznati suptilnu energiju koja nas pokreće.

Joga je tek prije stotinjak godina postala dostupna ženama i proširila se zapadnim svijetom. Čini se da je ženska energija na poseban način obogatila jogu. Prakticiranje asana počelo se na nježan način prilagođavati ženskom tijelu. Spajanjem tradicije i novih znanja o anatomiji, a zahvaljujući napretku medicine i tehnike te novom načinu promišljanja o tome kako tradicionalne istine primijeniti u suvremenom načinu života – nastaju novi stilovi. Među njima je i sridaiva.

Božanska sudbina

Sridaivu su prije nekoliko godina počele istraživati i prakticirati sestre Micah i Desi Springer, a nakon nekog vremena pridružio im se John Friend. Isprva su novi stil zvali Roots (korijeni), jer nas posebnim držanjem tijela vraća korijenima, prirodnijem anatomskom položaju tijela.

Poslije, kad su se jasno počeli ocrtavati njegovi dosezi, stil je dobio ime sridaiva, što znači: božanska sudbina. To je poruka da svjesnim razvojem možemo ostvariti najbolje od sebe, svoju božansku sudbinu, umjesto da se bespomoćno prepustimo tokovima života.

Prirodna zaobljenost

Kad sam prvi put vježbala sridaivu, koju karakterizira osnovni položaj tijela bowspring, osjetila sam da mi se otvorio novi put osobnog razvoja. Osjetila sam intenzivan energetski učinak i poseban osjećaj slobode, i to me potaknulo na daljnje vježbanje i učenje. U tijelu, kao i u prirodi, gotovo i nema ravnih linija, prevladavaju obline.

Ni kralježnica, koja se smatra stupom tijela, nije ravna, zaobljena je u obliku slova S. Ideja da dopustimo toj prirodnoj zaobljenosti da bude takva kakva jest, da joj položajem tijela asistiramo i naglasimo je zajedno s mekim linijama i zaobljenošću cijelog tijela – temelj je bowspring položaja. U njemu se mišići aktiviraju na drugačiji način nego u tradicionalnom poravnanju tijela, što donosi novu razinu fizičke spremnosti i novu svjesnost o tijelu.

I snaga i lakoća

Bowspring istovremeno razvija snagu i lakoću tijela, aktivira mišićne ovojnice (za koje je znanost otkrila da sudjeluju u nošenju tijela jednako koliko i kostur i mišići) i uči nas kako koristiti najmanju moguću količinu fizičke energije. Aktivnim mišićima nogu snažno se ukorjenjujemo, dok je zdjelica lagano nagnuta naprijed, što aktivira često uspavane gluteuse. Gornji dio tijela je slobodan pa imamo osjećaj lakoće, osjećaj da se možemo vinuti u nebo. Često se od emotivnih povreda i stresa štitimo tako što zatvaramo prednji dio tijela. Najosjetljiviji dijelovi pritom su grlo, srce i trbuh.

Sa stražnjim dijelom svog tijela ne osjećamo tako snažnu povezanost jer ga ne možemo vidjeti kao što vidimo i poistovjećujemo se s prednjim dijelom tijela. Bowspring položaj aktivira mišiće stražnjeg dijela tijela pa otvara prsni koš i područje srca te one najosjetljivije dijelove tijela.

Sridaiva je vrlo izazovna jer vježbajući na taj način trebamo prihvatiti i izložiti vlastitu ranjivost. No upravo tako mijenjamo nesvjesne obrasce držanja tijela koje smo stvorili kako bismo se zaštitili, učimo o sebi, razvijamo hrabrost i spremnost za učenje, za izazove.

Pročišćavanje tijela, emocija, mentalnih obrazaca

Polagano i svjesno izvođenje osnovnih sridaiva položaja velik je izazov za naš nestrpljivi um i zahtijeva koncentraciju. Pročišćava ne samo fizičko tijelo nego i stare emotivne i mentalne obrasce koji su duboko ukorijenjeni, čak i u našu staničnu memoriju. Otvaranjem područja srca osjećamo njegovu blistavu energiju. Tako osnaženo, naše hrabro srce pomoći će nam povećati samopouzdanje i učvrstiti osjećaj vlastite vrijednosti, da pozitivnom energijom stvorimo mentalnu i emotivnu jasnoću.

Na kraju se možemo zapitati koliko smo spremni otvoriti se nečemu novom? Imamo li hrabrosti iskoračiti iz onoga u čemu se osjećamo sigurno, gdje imamo neki autoritet? Potrebna nam je hrabrost da bismo, posebno učitelji joge, ponovo postali učenici i susreli se s vlastitim predrasudama i ograničenjima. Nije lako iz sigurne pozicije znalca ili sigurnog i samosvjesnog vježbača sigurnog, pouzdanog, tradicionalnog stila joge zakoračiti u novo. No to je jedini način da pomičemo svoje granice. Sridaiva može ponuditi dragocjeno znanje na tom putu.

Osobni razvoj uz pomoć joge

Osobni razvoj pomoću joge polagan je proces. U početku mi je trebalo vremena, kao i svim učenicima, da razvijem senzibilitet prema svojoj unutrašnjoj energiji, da osjetim kako me pokreće prana, životna energija koja teče s mojim dahom. Poseban je osjećaj kad svaki moj pokret počinje i završava udahom i izdahom, osjećaj da u potpunosti plovim na toj unutrašnjoj energiji.

Dok je tijelo naizgled posve mirno u nekom joga položaju, akcija se događa unutra. Prateći dah, pratimo kretanje energije kroz tijelo, koncentriramo se na sadašnji trenutak i tako razvijamo mirnoću, rješavamo se stresa. Važno je naučiti kako se prepustiti tom unutrašnjem procesu jer ego će nas često tjerati na vanjska postignuća – da naučimo atraktivne ili teške asane jer će tad imati osjećaj posebnosti i uspjeha. No to nije cilj joge – puno je važnije razviti mirnoću i svjesnost.

Razvijajući svjesnost, shvatila sam da je vanjska forma asana samo put kojim se krećem prema dubljem unutrašnjem znanju. Ta spoznaja pomogla mi je da se upustim u istraživanje i isprobavanje novih stilova.

Novi stil koji osvaja - joga s kolutom

Joga na ljuljačci - zdravlje i veselje