Joga s rekvizitima

Joga je puno više od dovođenja tijela u zahtjevne položaje. Tek kad nam tijelo dovoljno očvrsne, tako da se u asani možemo umiriti, usporiti disanje i zaustaviti um, slijedi ono najbolje što joga nudi – duboko, iscjeljujuće, emocionalno i mentalno opuštanje. Kako bismo to lakše postigli, pomažu nam različiti rekviziti.

„Iako za vježbanje joge uistinu ne treba ništa osim možda prostirke na kojoj radimo, pomagala mogu biti od velike pomoći“, ističe Sandra Petra Pintarić, suvlasnica i suvoditeljica Divya Yoge, zagrebačkog studija i škole za učitelje joge. Ova zagrebačka učiteljica joge upoznata je sa svim rekvizitima za jogu, poput remena i blokova, i sve ih je u svojoj dugogodišnjoj praksi i poduci koristila. Ipak, od svih ju je posebno zaintrigirao tzv. joga kolut ili kotač, koji je u posljednje vrijeme sve popularniji u svijetu joge.

Skriven od svijeta

„Prvi put sam se s kolutom susrela prije tri godine, kod svog učitelja joge Sri Dharma Mittre, u njegovom joga studiju Dharma Yoga Center u New Yorku, gdje je imao nekoliko svojih verzija koluta i na koje se uvijek čekao red. Tada uopće nije bilo u planu da se ovaj proizvod lansira na tržište, ali su mnogi uvidjeli dobrobiti koje pruža“, prisjeća se Sandra.

Taj se plastični kolut u joga praksi počeo koristiti sasvim slučajno. Iako ga je Sri Dharma Mittra, začetnik dharma joge i Sandrin učitelj joge, osmislio još prije dvadesetak godina, tek je prije dvije godine otkriven svijetu. „Joga kolut u početku se upotrebljavao samo u njegovom njujorškom studiju, a 2014. godine, njegov sin Dov Samuel Vargas (Yogi Varuna), zajedno sa svojom partnericom unaprijedio ga je i posvetio svom ocu i učitelju.

Nakon toga su Dharma Yoga Wheel počeli proizvoditi u skromnim količinama, ali kako bi se uvijek prodali u trenu, odlučili su ga proizvoditi na veliko, za cjelokupno tržište joge, pa je postao hit u cijelom svijetu“, kaže Sandra, dodajući kako danas ovaj kolut proizvode mnogi proizvođači.

Pomagalo za kralježnicu, ali i više od toga

Sandra je kolut za jogu, nakon što je prošla poduku za njegovo korištenje kod njegovog kreatora, počela upotrebljavati u zagrebačkom studiju Divya Yoga, gdje su ga s oduševljenjem prihvatili brojni polaznici i učitelji.

No, što je zapravo kolut za jogu i čemu služi? „To je posebno dizajniran kolut od plastike, drva ili ekomaterijala, koji se primarno koristi kao pomagalo za kralježnicu. Postoje različite veličine, čak i one najmanje, za djecu.

Biraju se tako da najbolje odgovaraju prirodnoj zakrivljenosti kralježnice“, pojašnjava Sandra, ističući kako se njoj osobno kolut postao izvrstan dodatak za gotovo sve grupe asana, od istezanja natrag - naprijed, za inverzije, uvrtanje i balansiranje na rukama. „U mnogim se asanama pokazao kao odlična pomoć pri opuštanju ukočenih mišića, blagom istezanju kralježnice te produbljivanju disanja“, dodaje.

Olakšava vježbanje

Mogu ga koristiti i početnici i napredni vježbači joge, ali i bilo tko drugi, neovisno o vježbanju joge. No važni su, kaže Sandra, kao i u svemu drugome – stručnost i iskustvo pa bi bilo najbolje da vam prije korištenja koluta stručna osoba pokaže kako se koristi i kako će vama najbolje poslužiti.

„Kolut može pomoći na puno načina – početnicima da mogu dulje ostati u nekoj asani na ugodan i stabilan način, naprednijim vježbačima da se bolje pripreme za daljnje izazove, a starijima i osobama koje imaju određene zdravstvene tegobe može olakšati vježbanje.“

Osim što kolut pruža priliku da se fizički dulje zadržimo u nekoj asani, istodobno će nam podariti trenutke dubljeg mentalnog opuštanja. „Dulji ostanak u asani daje nam priliku da u njoj opustimo i tijelo i um, a to polako otvara prostor za širenje svijesti u dubini svoga unutarnjeg mira“, zaključuje Sandra Petra Pintarić.

Joga za novo doba - upoznajte sridaivu

Joga na ljuljačci - zdravlje i veselje