Marjariasana, položaj mačke

Ova asana stimulira probavni trakt masažom unutarnjih probavnih organa. Povećava fleksibilnost kralježnice i vrata te poboljšava cirkulaciju. Ublažava bolove u donjem dijelu leđa, menstrualne grčeve i vrlo djelotvorno smiruje um.

a) Zauzmite položaj „stola“, u kojem su dlanovi i koljena na podu. Koljena mogu biti lagano razmaknuta tako se nalaze ispod kukova a dlanovi su točno ispod ramena. Prsti su usmjereni prema naprijed. Kralježnica i glava su u neutralnoj poziciji.

b) Pri dubokom udisaju istodobno glavu i trticu podignite tako da je kralježnica prirodno savijena, ali opuštena.

c) Pri dubokom izdisaju spustite trticu prema podu, glavu i bradu prema prsima i uvucite trbuh. Na takav način kralježnica poprima oblik grbe, slično kako to rade mačke.

Kukovi i ramena cijelo vrijeme ostaju u fiksnoj poziciji, opisani pokret događa se jedino u kralježnici i vratu.

Vježbu izvedite deset puta.

Ardha pawanmuktasana, položaj za oslobađanje vjetrova

Ublažava simptome zatvora i probavnih smetnji te utječe na oslobođenje plinova iz područja debelog crijeva. Napinje trbušne mišiće i lagano pritišće unutarnje organe, što potiče cirkulaciju i stimulira živčani sustav, utječući na bolji rad svih organa. Osim toga, dobra je za kralježnicu jer jača donje leđne mišiće i opušta napetost u kralješcima. Ova asana terapijski se primjenjuje i kod menstrualnih poremećaja, neplodnosti i impotencije.

a) Lezite na leđa i potpuno opustite tijelo. Savijte desno koljeno i povucite bedro prema prsima. Isprepleteni prsti, malo ispod desnog koljena, podržavaju nogu. Lijeva noga ostaje u kontaktu s podom.

b) Duboko udahnite i potpuno ispunite pluća kisikom. Na izdisaj dignite glavu i ramena s poda te koljeno približite nosu. Ostanite u toj poziciji nekoliko sekundi i na ponovni se udisaj vratite u početnu poziciju.

c) izvedite opisanu vježbu tri puta desnom nogom, a potom tri puta lijevom nogom.

Bitno je započeti desnom nogom koja direktno stimulira uzlazni dio debelog crijeva, dok lijeva noga utječe na silazni dio. Pazite da vam ispružena noga uvijek bude u kontaktu s podom.

Jathara parivartanasana, torzija kralježnice u ležećem položaju

Ova asana masira i stimulira abdominalne organe i uspješno smiruje cijeli živčani sustav. Potiče rad želuca, jetara, gušterače i slezene te poboljšava rad probavnog sustava. Opušta ukočenost i povećava fleksibilnost u kukovima, ramenima, prsima, donjem dijelu leđa i kralježnici. Uz to, poboljšava cirkulaciju i pomaže kod glavobolje, migrene i nesanice. Jako je dobra vježba za sve koji puno sjede jer proteže, poravnava i opušta cijelu kralježnicu i donje leđne mišiće.

a) Lezite na leđa, otvorite ruke pod pravim kutom od tijela, u ravnini ramena. Dlanovi su okrenuti prema gore, savijte koljena, a stopala ostaju na podu. Zadržite koljena i stopala zajedno tijekom izvođenja cijele asane. Prvih nekoliko dubokih udisaja i izdisaja opustite cijelo tijelo. Pri svakom izdisaju osjetite kako gravitacija spušta vaša stopala, zdjelicu, lopatice i stražnji dio glave dublje u pod.

b) Dignite stopala s poda i privucite koljena bliže prsima. Ako osjetite kompresiju u donjem dijelu leđa, otpustite malo noge dalje od prsa i zadržite lagano savijen donji dio kralježnice. Duboko udahnite i na izdisaj spustite savijena koljena u desnu stranu prema podu. Lagano okrenite glavu i vrat ulijevo, ispružite ruke daleko od tijela i izdužite područje između lopatica. Ramena ostaju u kontaktu s podom. Ostanite u toj poziciji nekoliko dubokih udisaja i izdisaja.

c) Novim udahom uspravite savijena koljena i na izdisaj ih lagano spustite ulijevo. Glava i vrat okreću se potom u desnu stranu. Zadržite poziciju nekoliko dubokih udisaja i izdisaja.

Vježbu izvedite pet puta.

Ardha matsyendrasana, torzija kralježnice u sjedećem položaju

Ova asana, kao i svaka torzija, iznimno dobro utječe na zdravlje cijelog tijela. Nježno masira sve abdominalne organe i poboljšava probavu. Regulira rad nadbubrežne žlijezde, jetara i gušterače te je dobra i za zdravlje bubrega. Poboljšava fleksibilnost ramena, kukova i vrata. S obzirom na to da utječe na bolji rad živčanog sustava i poboljšava mobilnost kralježaka, energizira cijelu kralježnicu. Osim toga, povećava kapacitet pluća i stimulira apetit.

a) Kleknite i spustite sjedne kosti na pod s desne strane stopala. Dignite lijevu nogu i postavite lijevo stopalo s vanjske strane desnog koljena. Desnom rukom uhvatite lijevo koljeno.

b) Na udisaj dignite i ispružite lijevu ruku prema stropu, na izdisaj, rotirajući torzo i glavu ulijevo, spustite lijevi dlan na pod iza lijeve sjedne kosti. Ostanite u tom položaju pet dubokih udisaja i izdisaja. Svakim novim udahom izdužite kralježnicu, svakim izdahom još dublje rotirajte torzo.

c) Ponovite vježbu na drugoj strani. Postavite sjedne kosti s lijeve strane stopala, a potom desno stopalo položite s vanjske strane lijevog koljena. Uhvatite desno koljeno lijevom rukom te na udisaj dignite i ispružite desnu ruku prema stropu. Na izdisaj, rotirajući torzo i glavu udesno, spustite desni dlan na pod iza desne sjedne kosti. Ostanite i u tom položaju pet dubokih udisaja i izdisaja.

Držite uvijek obje sjedne kosti na podu, a ramena na istoj razini. Kralježnica je ravna, a prsni koš otvoren. Okrenite glavu u stranu onoliko koliko vam je ugodno i neka vam vrat cijelo vrijeme bude izdužen.