Puno više od ublažavanja bolova u leđima i vratu

Otkad znam za sebe, fascinira me pokret. On je za mene mnogo više od automatske kretnje i različite načine izražavanja pokretom istražujem od malih nogu – od klasičnih timskih sportova i dvoranskih plesova te biljara do joge, akrobacija u paru i na svili, plesa oko šipke i tajlandske jogijske masaže.

No jedan mi je, na prvi pogled jednostavan rekvizit doslovce okrenuo život naglavce – promijenio moj poslovni put, probudio duboko zatomljenu kreativnost, hrabrost, veselje i snagu. Zove se ljuljačka za jogu ili yoga swing. Otkrila sam je na internetu, kao reklamu za ublažavanje bolova u leđima i vratu, no vidjevši je, postalo mi je jasno da pruža mnogo više dobrobiti za tijelo i iznad svega puno zabave. Nakon nekoliko mjeseci istraživanja ljuljačke u svom domu, odlučila sam produbiti znanje i u Amsterdamu završila instruktorski tečaj. Otad u mom životu više ništa nije isto.

swing joga
Maja Danica Pečanić swing joga
Bez gravitacije, bez rizika

Prkošenje gravitaciji i pomicanje granica ljudskog tijela postoje otkako je čovjeka, a najraniji zapisi o jogi i inverzijama, obrnutim položajima u kojima su nam kukovi iznad razine srca, poput stoja na glavi ili svijeće, sežu unatrag 5000 godina.

Prikazi isklesanih cirkuskih akrobata iz 19. stoljeća svjedoče o kontinuiranoj potrebi održavanja tjelesne forme korištenjem tehnika otpora i vlastite tjelesne mase na brojnim domišljatim rekvizitima poput trapeza, ruča, trampolina, svile, stupova…

Razvojem tehnologije, danas smo primorani na sjedilački način života koji uzrokuje razne zdravstvene tegobe. Najčešći su bolovi u leđima, posebice u lumbalnom dijelu kralježnice, te napetost u mišićima ramena i vrata.

Poznato je da gravitacija utječe na nas od trenutka kad ustanemo iz kreveta do odlaska na počinak, kad smo i niži nego što smo bili nakon ustajanja. Leđni, abdominalni i zdjelični mišići, zaduženi za pravilno držanje kralježnice i zdjelice, posebno su zanemareni.

Dekompresija i inverzija

Dok sjedimo, abdominalni i zdjelični mišići potpuno su opušteni, pri čemu kralježnica i leđni mišići trpe 150 - 250 posto veću kompresijsku silu od one dok stojimo. Pokušaji olakšanja tih tegoba doveli su, među ostalim, i do dekompresijske terapije, odnosno rasterećenja prostora između kralježaka.

Upravo na tragu toga, početkom 90-ih godina javljaju se prve verzije yoga swinga kao sredstva za ugodnu i sigurnu dekompresiju i inverziju u vlastitom domu. Daljnjim proučavanjem, osim terapijskih, otkrivene su i razne druge prednosti takve ljuljačke, poput vježbanja istezanja i snage, pa su joj dodane ručke te je stvorena jedna od najkompletnijih sprava za održavanje fizičke forme primjerena običnom čovjeku.

Današnja inačica ljuljačke za jogu nastala je početkom 21. stoljeća na Baliju, te se vrlo brzo uselila u centre za jogu i fitness širom svijeta. Yoga swing sastoji se od dvobojne ljuljačke izrađene od padobranskog najlona, dvaju setova po tri ručke te dviju traka za podešavanje na različite visine. Lako je prenosiva, izdržljiva i jednostavna za rukovanje. Možemo je koristiti u zatvorenom prostoru, pričvršćivanjem na strop, vrata ili gredu te na otvorenom, pričvršćenu za grane drveća, sprave na igralištima, a podnosi težinu do 150 kilograma.

yoga swing 4
Maja Danica Pečanić yoga swing 4
Osobni asistent uz kojeg je sve lakše

Kompleksan i zabavan sustav vježbanja na ljuljačci omogućava lakše vježbanje joge, lako i sigurno izvođenje inverzija, vježbe istezanja i balansa, snage i izdržljivosti, akrobacije (ples, borilačke vještine, gimnastika), ciljane terapijske vježbe (ublažavanje ili prevencija bolova u leđima i ramenom obruču, rasterećenje zglobova i jačanje ligamenata) i vježbe opuštanja.

Vježbanje joge pomoću ljuljačke postaje posve nov doživljaj i početnicima i iskusnim vježbačima. Jedinstvena konstrukcija yoga swinga omogućava izvođenje klasičnih asana u horizontalnoj i vertikalnoj inačici, a inverzije postaju lakše, sigurnije i zabavnije. Ljuljačka tako igra ulogu osobnog asistenta koji potpomaže pravilno izvođenje položaja bez napora i nelagode pa se lakše koncentriramo na disanje.

Posebno za mišiće centra

Kretanjem daha i tijela u istom ritmu nastaje idealna simfonija pokreta koja blagotvorno djeluje fizički, mentalno i emocionalno. Potpora ljuljačke omogućava nam da osjetimo dubinske mišiće, čime se postiže dublji ulazak u asane i dulji ostanak u položajima. Antigravitacijska komponenta nameće istovremeno aktiviranje velikog broja mišićnih skupina, a posebno mišiće centra – trbušne, leđne i zdjelične – odgovorne za stabilizaciju trupa, koji već nakon nekoliko treninga ojačaju i preuzmu funkciju. Izostanak elementa gravitacije također smanjuje klasične rizike koji se mogu javiti prilikom vježbanja, poput pretjeranog opterećivanja zglobova.

Svojim slobodnim kretanjem ljuljačka ne dopušta opuštanje tijekom izvođenja vježbi snage, tj. zahtijeva maksimalnu kontrolu tijela. Takvim načinom vježbanja u manje vremena ostvarujemo željene rezultate na prirodniji način te postižemo bolji balans i koordinaciju.

PageBreak

yoga swing 5
Maja Danica Pečanić yoga swing 5
Nakon vježbanja i nekoliko centimetara viši

Ljuljačka yoga swing odgovara zahtjevima svih korisnika, bilo da se koristi za vježbanje snage, ravnoteže, izdržljivosti, fleksibilnosti ili u terapeutske svrhe, potpuno je prilagodljiva i lako prenosiva.

Vježbači su ugodno iznenađeni mogućnostima yoga swinga; od toga da je izuzetno zabavna sprava na kojoj se ponovo osjećaju kao djeca i dovođenja tijela u položaje koje su smatrali nemogućim do otkrivanja „novih“ mišića za koje nisu znali da postoje te terapeutskih blagodati nježnog i pasivnog rasterećenja kralježnice u inverzijama. Neki su mjerili visinu prije i nakon sata joge na ljuljačci te su se osvjedočili da iz dvorane izlaze i nekoliko centimetara viši.

Petominutno vježbanje inverzija kao tri sata sna

Bolovi u mišićima i zglobovima, loše držanje, čak i ozljede uzrokovane konstantnom kompresijom mogu se značajno ublažiti inverzijama ili obrnutim položajima u kojima su nam kukovi iznad razine srca. Inverzije pozitivno utječu na cjelokupno psihofizičko stanje; smanjuje se osjećaj napetosti, rasterećuje mišićno-koštani sustav i poboljšava limfna drenaža. One osnažuju endokrini i živčani sustav, poboljšavaju cirkulaciju, blagotvorno djeluju na sve unutarnje organe i probavu, potiču moždane funkcije i poboljšavaju kvalitetu sna.

Krv bogata kisikom dolazi prema licu, čime se usporava proces starenja. Dok izvodimo inverzije, dolazi do laganog istezanja, otvaraju se zglobovi i pojačava se njihovo podmazivanje, što rezultira većom pokretljivošću. U takvom opuštenom položaju obnavljaju se mišići i smanjuju bolovi. Znanstveno je dokazano da petominutno vježbanje inverzija, pri kojima su kukovi u višem položaju od glave, djeluje kao tri sata dubokog sna.

Tko se ne smije okretati naglavce?

Ljuljačka za jogu omogućava postupno uvođenje i ulazak u inverzije; početnici počinju s gornjim dijelom tijela na podlozi i kukovima samo nekoliko centimetara odignutima od podloge te taj položaj zadržavaju od 20 do 30 sekundi. Kontinuiranim vježbanjem, ljuljačka se postupno povisuje, sve dotle dok se tijelo ne dovede u inverziju od 180 stupnjeva te se u tom položaju zadržava i nekoliko minuta.

Tijelo se isteže samo, pod vlastitom težinom i bez utjecaja dodatnih vanjskih sila, i to do stupnja do kojeg osobi odgovara. Prilikom izvođenja inverzija oprezne moraju biti osobe koje osjećaju tegobe zbog izrazito visokog ili niskog krvnog tlaka, vertiga, srčanih i očnih bolesti, protruzije diskova i bolesti srednjeg uha, kao i žene u vrijeme menstruacije, trudnice te osobe koje piju antikoagulante.

yoga swing 3
Maja Danica Pečanić yoga swing 3
Poticaj na promjenu

Boravak u ljuljačci je siguran i zabavan, a osim dobrobiti vježbanja, donosi i ugodu samim sjedenjem i odmaranjem pa vježbači po završetku sata žele što dulje ostati u njoj. Mogućnosti vježbanja su mnogobrojne pa je nemoguće da vam yoga swing dosadi, naprotiv, duljim korištenjem samo ćete dobiti želju istražiti još više mogućnosti. To se dogodilo i meni. Yoga swing u moj je život donijela poticaj koji me odvažio na promjenu.

Kad sam kupila prvu ljuljačku i instalirala je u kući, promatrala sam razdragane prijateljice i njihovu oduševljenu djecu koji su jedva čekali da nam se poklope rasporedi ne bi li i sami mogli dobiti dio kolača zvanog yoga swing. To me nagnalo da napokon prihvatim ideju sebe kao instruktorice. Dugo godina igrala sam na sigurno, radila uredski posao i odlazila na najrazličitije rekreacije (čitaj akrobacije), sa skrivenom željom i osjećajem potencijala za nečim više. Nakon edukacije u Amsterdamu svim sam srcem i dušom imala jedino želju otvoriti vlastiti studio i napustiti dotadašnju „sigurnu luku“.

S prijateljicom i istomišljenicom otvorila sam studio za jogu i pripremila široku lepezu satova, a osmislila sam i Swing Challenge, satove za jačanje svih mišićnih skupina s dodatkom akrobacija te vježbi istezanja i inverzija pomoću ljuljačke. Vježbajući na ljuljačci, budi se dijete u meni, duboka povezanost s tijelom. Iz dana u dan otkrivam nove mogućnosti i neizmjerno sam sretna što sam sad u prilici podijeliti tu radost pokreta s drugima. Zadovoljstvo promatranja polaznika koji se ulaskom u dvoranu pretvaraju u zaigranu djecu i iznova pomiču vlastite fizičke i psihičke barijere, neopisiv je osjećaj.

Više doznajte na www.velvetpepperstudio.hr