Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MJESEČEVA DIJETA: Post za vrijeme mjesečevih mijena pomaže u gubitku kilograma

Vjerovanja o utjecaju mjesečevih faza na ljudsko tijelo postoje u raznim kulturama i tradicijama, a poznato je uvjerenje da mjesečeve faze imaju utjecaj i na gubitak kilograma

 mjesec Izvor: Pexels

Mjesečeva dijeta je dijeta koja se temelji na ideji da mjesečeve mijene utječu na našu tjelesnu težinu, a uključuje post ili smanjenje unosa hrane tijekom određenih faza Mjeseca kako bi se izgubili kilogrami. Ako se odlučite za post, on bi trebao trajati 24 h tijekom određene mjeseče mijene, uglavnom punog Mjeseca. Pun mjesec pojavit će se još 6 puta do kraja 2023. godine, a datumi su 1. kolovoz, 30. kolovoz, 29. rujan, 28. listopad, 27. studenog i 26. prosinca, piše City Magazine

Važno je ostati hidratiziran tijekom posta kako bi se organizam pravilno očistio od toksina, a nakon posta je potrebno izabrati nemasne i niskokalorične namirnice. Ako odlučite pratiti mjesečevu dijetu ili postiti tijekom određenih faza Mjeseca, potrebno je osigurati da vaš organizam i dalje dobiva adekvatne hranjive tvari. Evo nekoliko općenitih smjernica:

1. Hidratacija: Važno je ostati hidratiziran tijekom posta. Možete piti vodu, biljne čajeve ili druge napitke bez kalorija.

2. Sokovi: Neke pristalice mjesečeve dijete konzumiraju voćne ili povrtne sokove kao zamjenu za obroke tijekom posta. Ako se odlučite za sokove, provjerite da su svježe cijeđeni ili prirodni sokovi bez dodanog šećera. Najbolje bi bilo piti svježe sokove koji nisu industrijski prerađeni.

3. Lagani obroci: Ako post ne podrazumijeva potpunu apstinenciju od hrane, možete konzumirati lagane obroke koji su niskokalorični i bogati hranjivim tvarima, kao što su npr. svježe povrće, salate, juhe od povrća ili druge nemasne varijante obroka. Važno je da nakon što post završi, također ne konzumirate visokokalorične obroke, nego se odlučite za laganije varijante.

4. Savjet stručnjaka: Kao i kod bilo koje dijete ili plana prehrane, preporučljivo je konzultirati se sa stručnjakom za prehranu ili nutricionistom koji će vam pružiti personalizirane smjernice, uzimajući u obzir vaše zdravstveno stanje, prehrambene potrebe i ciljeve.

Plan prehrane možete pogledati na linku.

*Važno je napomenuti da nema znanstvenih dokaza koji bi podržali tvrdnje da mjesečeve faze imaju utjecaj na gubitak težine ili da je mjesečeva dijeta učinkovita - učinkovitost dijete najviše ovisi o dugoročnom pristupu zdravoj prehrani i redovitoj tjelesnoj aktivnosti.

Izdvojeno za vas...

Najnovije