Princip djelovanja akupresure

Kao što na tjelesnoj razini krv kola krvožilnim sustavom, na energetskoj razini sastavljeni smo od mnoštva kanalića (tzv. nadija ili meridijana) kojima kola energija koja nam daje život (znana kao prana, chi, qi). I, primjerice, kao što u slučaju povišenog kolesterola dolazi do stvaranja blokada u cirkulaciji krvi (jer se kolesterol lijepi za stijenke krvožilnog sustava te tako taloži), jednako tako na energetskoj razini, zbog suvremenog načina življenja (smanjenog kretanja, nepravilne prehrane, stresa), dolazi do blokada koje onemogućuju normalan protok energije meridijanima.

Na tom se principu temelji većina istočnjačkih tehnika liječenja. Tijekom nekoliko tisućljeća njihova prakticiranja istočnjački su učenjaci otkrili da duž meridijana postoje određene točke čijim pritiskanjem možemo ukloniti blokade određenih organa. To isto je sa svojim kolegama dokazao slavni ortopedski kirurg Robert O. Becker, koji je dvaput bio nominiran za Nobelovu nagradu. Uz pomoć preciznih elektroničkih mjernih naprava njegov je tim pokazao da tijelo ima složenu mrežu elektromagnetske energije te da tradicionalni akupresurni meridijani i točke sadržavaju više energije nego ne-akupresurne točke.

Neka vas ne zbuni što točke nisu svugdje jednako prikazane

Kao savjetnicu za prirodnu medicinu, mene je u radu s ljudima akupresura oduševila zbog jednostavnosti i učinkovitosti. Smatram da ona s uporabom ljekovitog bilja i savjetovanjem o životnom stilu i prehrani čini savršenu cjelinu – samodostatnu prirodnu brigu o zdravlju. No ako otvorite neku internetsku stranicu ili stručnu knjigu o njoj, uočit ćete brojne točke i zbunjujuće nazivlje. Još k tomu, ako ih krenete uspoređivati, shvatit ćete da postoje mnogi prikazi položaja akupresurnih točaka koji se znatno razlikuju.

Prijateljski bih vam savjetovala da ih u početku jednostavno – zanemarite. Radije se usredotočite na osnovne principe njezina djelovanja. Zapamtite da je akupresura intuitivna i nemojte misliti da se točka s crteža mora i kod vas nalaziti na identičnom mjestu. Ona u stvarnosti može biti negdje oko te „školske“ točke.

Uklanjanje blokada protoka energije

Kad počnete primjenjivati ovu metodu, nemajte straha jer akupresura je nadasve jednostavna i sigurna dok je izvodite i na sebi i drugima, čak i ako ste potpuni početnik. Nema nikakvih nuspojava i jedina oprema koja vam uistinu treba su prsti. Stišćući prstima ili pomagalima (primjerice nenašiljenim krajem obične drvene olovke) određene točke na dlanovima, stopalima i ostatku tijela, uklanjaju se blokade protoka energije u organima ili sustavima na koje ta točka djeluje.

Kao što se kada želimo upaliti svjetlo pritiskom na određenu električnu sklopku struja počne kretati prema željenoj žarulji i ona zasvijetli, pritiskom na određenu točku na tijelu aktiviramo živce koji prenose signale do ciljanog organa. Pritom se uklanjaju energetske blokade u određenom meridijanu, poboljšava cirkulacija, a time i sveukupan rad organa na koji djelujemo. Svrha je izbaciti toksine, poboljšati dotok kisika i hranjivih tvari do svake stanice te time tijelo potaknuti na samoiscjeljenje.

Što je refleksologija?

Refleksologija, tehnika novijeg datuma koju možemo smatrati podvrstom akupresure, tretira samo stopala, dlanove i uške, pa nam je možda zbog tog jednostavnijeg djelovanja bliža. Ona promatra dlanove i stopala kao ogledala tijela. Primjerice, ako stopalo usporedimo s trupom, nožni palac predstavljao bi glavu, luk stopala kralježnicu, srednji dio stopala struk, a peta anus. Zavolite svoja stopala. Promatrajte ih. Stišćite ih kako god znate i umijete (i bez gledanja na položaje točaka) – ništa se loše ne može dogoditi. Ne morate znati sve točke napamet – intuitivno procijenite. Ako se dok stišćete po srednjem dijelu luka stopala javi bol, to pokazuje da vas možda muči srednji dio leđa.

Rezultati stiskanja akupresurnih točaka odmah su uočljivi (primjerice, kod glavobolja ili boli u želucu nakon teškog obroka), no za duboko ukorijenjene probleme treba biti strpljiv i uporan. Akupresura pomaže da se osjećamo dobro i da budemo dobrog zdravlja – uklanja napetost i stres, glavobolje, probleme sa sinusima, leđima, menstrualnim grčevima, probavom, povećava vitalnost i energiju, relaksira, pomaže da lakše utonemo u san, poboljšava imunitet i cirkulaciju, stimulira područja niske razine energije, uspostavlja ravnotežu sustava... lista je poduža. Namijenjena je svima, bez obzira na spol i dob. Sigurna je za primjenu i na novorođenčadi, primjerice, kod grčeva u želucu.

Kako stiskati?

Akupresuru možete primjenjivati kad god poželite (na putu do posla, dok čekate prijateljicu, gledate televiziju). Preporučljivo bi bilo ujutro aktivirati najvažnije točke na dlanovima i stopalima kako bismo tijekom dana bili puni energije, a uvečer kako bismo pripremili tijelo na potpunu obnovu u snu. Kad vam se javi bol ili nelagoda u tijelu, bez odgađanja pritišćite točke koje pomažu u njihovu uklanjanju.

Imajući na umu da je akupresura potpuno neškodljiva i da brzo daje rezultate, već danas počnite redovito pritiskati točke. Uz duboko disanje, željenu točku stišćite vrškom palca svaku sekundu tijekom jedne minute (stisni-opusti-stisni-opusti...). Jedna minuta je dovoljna za aktivaciju točke. Podulje tiskanje moglo bi dovesti do neželjenih nuspojava, poput gubitka povezanosti između te točke i pripadajućeg organa. Zatim krenite na sljedeću točku.

Bol u određenoj točki je normalna, znači blokadu energije

Znajte da se ništa loše neće dogoditi čak i ako stisnete točke organa koji su u savršenom stanju. Kada tijekom pritiskanja ne osjećate bol, a pod pretpostavkom da stišćete pravilno, znači da je s određenim organom sve u redu. Bol pak upozorava na moguće blokade (poput oslabljene cirkulacije, nataloženih toksina i sl.) u određenom organu ili sustavu. Ne treba odmah pomisliti na najgore, nego pokušati shvatiti što nije u redu s određenim organom te zašto i kako možemo, osim akupresurom, steći optimalno zdravlje.

Akupresuru nikad nemojte izvoditi na mjestima gdje su otvorene rane, masnice, otekline, opekline, proširene vene. Trudnicama se ne smiju stiskati točke po abdomenu i određene točke po nogama i za njih je bolje da se najprije konzultiraju s iskusnim akupresurnim terapeutom.

Iznad svega, akupresura je tehnika koja će nam obogatiti život dugotrajnim zdravljem, ali se nipošto prema njoj ne smijemo odnositi kao da može ukloniti sve zdravstvene probleme. Ona može, uz ostale tehnike, ubrzati ozdravljenje, ali se za sva ozbiljnija stanja uvijek potrebno konzultirati s liječnikom.

Akupresurne točke za probavne smetnje

Između kostiju palca i kažiprsta, s unutarnje strane dlana, nalazi se područje povezano sa želucem. Lako ga je odrediti i na stopalu – budući da se želudac nalazi u sredini trupa i točka za njega nalazi se na sredini stopala. Redovitim tretiranjem ovih točaka riješit ćete se svih želučanih tegoba, poput pojačanog lučenja želučane kiseline, plinova, spore probave. No kako bi učinak bio maksimalan, zapamtite da ne biste trebali stiskati odmah nakon obroka.

Točke koje ublažavaju napetost i išijas

Koliko često ste napeti i želite da postoji magična točka na tijelu čijim bi pritiskom ta napetost nestala? Radosna vijest za vas – ta točka uistinu postoji! Nalazi se na korijenu srednjeg nožnog prsta. Često je zanemaruju i oni kojima je navika izmasirati cijelo stopalo. Važna je jer, osim što uklanja mentalnu napetost, njezinom aktivacijom poboljšavamo i rad išijasnog živca koji je često slabije prokrvljen, uglavnom zbog slabog kretanja.