Plesao sam kroz odnos s ocem i školske probleme

Odrastao sam 60-ih i 70-ih godina u Kaliforniji, u The Esalen Instituteu, zajednici i retreat centru koji se fokusira na humanistička i alternativna izučavanja. U to doba Esalen je bio epicentar najaktualnijih zbivanja i otkrića u psihologiji.

Odmalena sam ondje viđao mnogo ljudi koji na izlasku iz velikih konferencijskih dvorana nisu izgledali sretno, zapravo više su izgledali iscrpljeno i umorno, a na plesnim satovima moje majke Gabrielle vladali su iskrenost, ranjivost i uzbuđenje, i to me od početka privuklo. Naučio sam da su na plesnom podiju svi ravnopravni. U to sam vrijeme bio jedini mlađi od deset godina, ali sam uživao družeći se s odraslima. 

Da ples pet ritmova mijenja moj život, shvatio sam vrlo rano. Već kao tinejdžer koristio sam plesni podij izražavajući na njemu svoju fizičku, emocionalnu i mentalnu energiju, a zauzvrat sam dobio prednost u životu – izniman način izražavanja. Tijekom godina, suočavajući se s različitim životnim poteškoćama – odnosom s ocem ili školskim problemima, samo sam plesao kroz njih, pretvarajući svoje rane i patnje u umjetnost koja živi.

Mjesto bez vremena i ega

Uvijek sam volio plesati, a ples pet ritmova pokazao se kao savršeno okruženje za učenje. Na podiju se mogu naučiti brojne životne lekcije jer u plesu je sve metafora za život. Onakvi kakvi smo na plesnom podiju, takvi smo i u životu. Svakog jutra nakon buđenja svatko od nas mora izabrati između kreativnog i destruktivnog sebe, a ples pet ritmova odlično je mjesto za usmjeravanje i transformaciju svoje energije. U tome je čar plesa – pruža našem unutarnjem svijetu način da se izrazi.

Tijekom plesa odlazimo na višu razinu, mjesto bez vremena i ega, koje je Gabrielle voljela zvati „Silver Desert“ (srebrna pustinja) – mjesto iscjeljenja. Na toj razini nastupa trans, a nikad ne znamo što nam on može donijeti. Vječno ću biti zahvalan svojoj majci, njezinu životu, požrtvovnosti i disciplini. Naši odnosi i uloge svakodnevno su se izmjenjivali.

Tijekom samo jedne vožnje taksijem znali smo razgovarati kao majka i sin, učiteljica i učenik, prijatelj i prijateljica, a jedan od najdubljih duhovnih razgovora vodili smo pričajući kao učiteljica i učenik. Ples pet ritmova blagoslovio me milijun puta jer sam imao priliku učiti s pravim modernim učiteljem.

Više o plesu pet ritmova doznajte ovdje