U današnje vrijeme sve smo više izloženi stresu i nemiru koji nam otežavaju život te nam se, kao posljedica, javljaju psihičke ili fizičke bolesti. Za stres, nezadovoljstvo i opće loše stanje u kojem smo se našli obično krivimo okolnosti, počevši od događanja na poslu, u državi, široj ili užoj obitelji. Uglavnom, uvijek je kriv netko drugi.

Iza nas, međutim, može biti i neki traumatičan događaj, odgoj i sustav vjerovanja, sumnje i strahovi, zabrane i očekivanja zbog kojih smo, jednom riječju, emocionalno zarobljeni u stupici neravnoteže uma, emocija, duha i tijela. Izmoreni time, zapravo smo u energetskom disbalansu koji nas koči i uzrokuje nove probleme.

Život je vođen podsvjesnim nagonima

EFT – tehnika emocionalne slobode (engl. Emotional freedom technique), nastala u SAD-u 90-ih godina prošloga stoljeća, polazi od toga da je poremećaj protoka energije, odnosno energetska blokada u organizmu, uzrok svih naših problema te da zbog toga i nastaje najveći dio svih bolesti. Kad blokada nestane, nestaju i nepoželjna psihološka i emocionalna stanja, ali i bolest koja je nastala uz njih.

Život je, kaže EFT, vođen podsvjesnim nagonima. Naša je pozornost usmjerena na ono vanjsko pa u većini slučajeva sebe ne poznajemo i ne prepoznajemo. Ne znamo što osjećamo, a mnogi od nas su i, posve neopravdano, ponosni kad ne osjećaju ili ne obraćaju pozornost na osjećaje. Tako, i ne znajući, produbljujemo rascjep između sebe samih i svojih osjećaja, te sve dublje tonemo.

Zaustavljena energija

„Uzrok svih negativnih emocija, iz kojih onda nastaju drugi poremećaji, zapravo je poremećaj tjelesnog energetskog sustava, energetski disbalans. Energetski tok u tijelu možemo slikovito usporediti s televizorom čiji će ton i slika biti jasni dok god elektricitet normalno teče kroz televizor, no ako među sve one žice gurnemo neki strani, metalni predmet, televizor će zazujati.

Tako i naše tijelo, blokadom, reagira na neku traumu, stres, loš događaj ili emociju. Blokadu ispravlja stimulacija krajeva meridijana, nakon čega emotivni poremećaj nestaje”, kaže Ana Golenko, praktičarka EFT-a i hipnoterapeutkinja.

Baziran na teoriji Alberta Einsteina da je sva fizička materija, pa tako i tijelo, energija, EFT vraća tjelesni energetski sustav u ravnotežu, a to ima dubok učinak na psihu. Ispravljanje neravnoteže tapkanjem određenih mjesta na tijelu dovodi do brzog poboljšanja stanja. Ova vrlo jednostavna tehnika mnogima koji se s njom prvi put sretnu izgleda toliko smiješna da sumnjaju u učinkovitost, ali kad postignu cilj, kad tijelu i duhu vrate energetsku ravnotežu, više ne razmišljaju tako.

Psihološka akupunktura

Riječ je o svojevrsnoj psihološkoj akupunkturi jer nas ozdravljuje preko istih energetskih meridijana kojima se služi i tradicionalna akupunktura, samo bez igala. Slušajući upute EFT terapeuta, pacijent sam tapka određene točke na svom tijelu, stimulirajući tako krajeve meridijana.

Svaku točku tapka otprilike osam-deset puta, odnosno onoliko dugo koliko traje istovremeno izgovaranje sugestivne rečenice(sekvence), koju također formulira terapeut.

Točke koje se tapkaju

Svaka terapija počinje prihvaćanjem problema i njegovim izricanjem naglas. Vrhovi meridijana, njihove osnovne točke, nalaze se na gornjem dijelu tijela – na vrhu glave, iznad obrva, na sljepoočnicama, ispod očiju, ispod nosa, na bradi, ispod ključne kosti, desetak centimetara ispod pazuha i bočno na dlanu, ispod malog prsta.

Njihovim laganim tapkanjem okrećemo energetski polaritet, uklanjamo negativnu energiju. Kad je problem jačeg intenziteta, tapka se veći broj točaka te se koristi i tzv. Gamut procedura, tijekom koje je terapija fokusirana na pokrete očima.

EFT često pomaže i u situacijama kada ništa drugo ne može pomoći – kod anksioznosti i drugih psihičkih tegoba, kod ovisnosti, ljutnje, svih vrsta fobija, kod psihičke i fizičke boli, nesanice, trauma iz prošlosti, osjećaja krivnje i nezadovoljstva. Postizanje energetske ravnoteže već nakon samo jednog tretmana vraća koncentraciju, samopouzdanje, sposobnost samoozdravljenja i učinkovitost.

PageBreak

žena cvijet
Profimedia žena cvijet
Vođenje tapkanja

Dobar je primjer osobe koju muče nesigurnost, pomanjkanje samopouzdanja, a kao posljedicu toga ima loše pamćenje i koncentraciju, pa i traži utjehu u čašici. Terapija počinje tapkanjem glave i izjavom: Iako sam nesiguran, volim i prihvaćam sebe u potpunosti. Nastavljanjem tapkanja na drugom mjestu, osoba se otvara i govori: Cijenim sebe i svoje sposobnosti, ali želim zadovoljiti tuđa očekivanja, zbog čega se osjećam jadno i manje vrijedno.

Kod klijenta se javlja osjećaj krivnje, ali mu se i vraća sjećanje na niz događaja iz prošlosti vrlo jakog intenziteta, koje on ocjenjuje terapeutu na ljestvici od jedan do deset. Ocjenjuje ga, primjerice, desetkom i počinje se osjećati bezvrijedno, a da toga nije potpuno svjestan, te odjednom shvaća da ga bezvrijednim čine majka ili otac, nakon čega slijedi osvještavanje tog problema i oprost.

Krivnja i mržnja prema sebi i drugima

Iza osjećaja krivnje javlja se, međutim, i mržnja prema sebi i nekolicini drugih ljudi pa klijent uspijeva osvijestiti i to da je zbog te nesvjes­ne mržnje prema sebi i okolini, ljudima koji su ga povrijedili, utjehu počeo tražiti u alkoholu. Terapeut nastavlja vođenje tapkanja i formiranje rečenica koje će pacijenta dovesti do oprosta i sebi i drugima.

„Bitno je, kod primjera poput ovog, a u kojem je najveći problem osjećaj krivnje, smanjiti intenzitet osjećaja zbog kojeg se osoba osjeća slabom, nesigurnom, povodljivom i bez energije. Zahvaljujući osvješćivanju problema i radu na smanjenju njegovog intenziteta, osoba postaje čvršća i sigurna u sebe te psihički puno stabilnija”, tvrdi terapeutkinja Golenko.

Ekspres-lonac

No izlječenje, tj. deblokada nisu mogući dokle god osoba ne osvijesti svoje negativne osjećaje. Nužno je prihvatiti sve ono što dugo potiskujemo – spoznaje o sebi, misli s kojima živimo, uvjerenja, strahove. Mnogi od nas misle da je sebično osvrtati se na vlastite emocije, ponos­ni su što bježe pred osjećajima i vjeruju da u tome uspijevaju.

Tako se, međutim, sve čvršće zatvara „ekspres lonac” koji će kad-tad prekipjeti, eksplodirati. Sve što privlačimo u svoj život – ljude koji nam smetaju i koji nas opterećuju, loš posao, loše događaje – činimo podsvjesno, istovremeno odbijajući događaje i ljude koji bi nam, s druge strane, činili dobro. Na svjesnoj razini možda mislimo da smo donijeli neku dobru, ispravnu odluku jer smo je analizirali i racionalizirali, no ona ipak ne mora biti dobra za nas. Što je za nekog dobro, najbolje zna njegova podsvijest.

Prihvaćanje lošeg ne znači voljeti loše

Ipak, odgojeni smo tako da ne pokazujemo osjećaje, da ih potiskujemo, naučeni smo automatski se oduprijeti onome što nam ne odgovara. Ako nas nešto zabrine, sve ćemo učiniti da tu zabrinutost zaboravimo, umjesto da se njome pozabavimo. Prihvaćanje lošeg ne znači da to loše moramo i voljeti, to znači otvoriti se prema promjenama. Podsvijest je naš sastavni dio kojem smo okrenuli leđa. To su uspavane moćne sile koje nismo na odgovarajući način oslobodili, a koje će na nas utjecati ­„iz podzemlja“.

Upitali smo praktičarku EFT-a što ako se s nekim strahom, traumom ili potisnutom negativnom emocijom ne želimo ili ne možemo suočiti? A ako to i učinimo, hoće li nam njeno osvješćivanje donijeti više lošeg nego dobrog?

„EFT-om smanjujemo emocionalni intenzitet negativne emocije. Ako smo u prošlosti doživjeli negativno iskustvo i potisnuli ga u podsvijest, ono će ondje cijelo vrijeme tinjati jednakim intenzitetom kao kad se dogodilo. EFT-om se vraćamo na to iskustvo i klijent procjenjuje kojim ga intenzitetom osjeća, ocjenjuje njegovu jačinu.

Negativnoj energiji oduzimamo naboj

Tapkanjem meridijana i ponovnim uspostavljanjem energetske ravnoteže, naboj spuštamo do nule, tako da, sada osviještena emocija, nad tom osobom više ne može imati nikakvu moć. Katkad je za tu neutralizaciju dovoljan jedan tretman, a ponekad ih je potrebno više, ovisi o tome kakva je i kolika je trauma.

U većini slučajeva, odmah nakon prvog kruga tapkanja klijent odgovara da je loš osjećaj izblijedio, da mu je postao nevažan, dalek. On zna za njega, osvijestio ga je, ali i udaljio od sebe”, objasnila nam je terapeutkinja Golenko.

Praznina praćena umorom

Reakcije tijela tijekom EFT terapije su individualne – netko se smije, netko plače, a neki rade i jedno i drugo istovremeno. Uobičajena je i mučnina, čak i povraćanje te glavobolja, ali sve to nestane tijekom tretmana. Nakon njega, pak, obično se javlja pospanost kao odgovor na izbacivanje tereta koji je negdje duboko u nama cijelo vrijeme čučao. Te se reakcije moraju dogoditi jer su znak kako se nešto mijenja, te da se um i tijelo čiste.

„Sve se reakcije događaju unutar 72 sata nakon tretmana, a mnogi klijenti poslije mi kažu da su imali dojam kao da su nešto izgubili pa su osjećali prazninu praćenu umorom. Tada, međutim, postaju svjesni i činjenice kako tog ‘ispunjenja’ unutra nikad nije ni trebalo biti. Podsvijest i svijest, sada harmonizirani, sjedaju na svoje mjesto”, zaključuje  terapeutkinja.

Život je lijep

Kao primjer navodi klijenticu koja je posvojena kao dijete i koja se godinama, sve do svojih 30-ih, kad joj se obratila za pomoć, osjećala usamljeno i otuđeno, bila je uvjerena da je manje vrijedna. Pripadnost nije osjetila ni u braku kad je osnovala vlastitu obitelj – i dalje je bila „ničija”.

Iako je prije tretmana govorila kako s činjenicom da je posvojeno dijete nema nikakav problem, na kraju se upravo taj problem pokazao kao najveći – osvijestila je duboku ljutnju, štoviše mržnju, prema biološkim roditeljima koji su je napustili, a ta se napuštenost onda podsvjesno uvukla u svaku poru njenog života. Sad, svjesna problema koji je godinama potiskivala, svoje je nezadovoljstvo svela na nulu i krenula ispočetka.

EFT terapijom poslije određenog vremena reakcije na teške situacije postanu mnogo smirenije, blaže – okolnosti se više ne čine nepremostivima, a život postaje lakši.

Više na www.hipnoterapija.info