Znanje indijanskih plemena

Iako refleksologija lica nije tretman za ljepotu, njezino se djelovanje zrcali i na koži: djeluje kao lifting podižući mišiće lica i ublažavajući bore, potiče limfnu drenažu, mikrocirkulaciju i regeneraciju tkiva. Sve se to postiže bez modernih aparata, primjenom drevnih znanja iz Indije, Kine i Južne Amerike, gdje su se nekad dodirom iscjeljivali i duh i tijelo.

Medicinska dostignuća starih naroda, kao preteču moderne refleksologije, Zapadu je dvadesetih godina prošloga stoljeća predstavio američki liječnik William Fitzgerald nakon što je većinu podataka o toj metodi prikupio među indijanskim plemenima u Južnoj Americi. Prema njihovu liječenju stimulacijom određenih zona, Fitzgerald je razvio tzv. teoriju zona – područja na stopalima, šakama i glavi koja odgovaraju svim dijelovima tijela, organima i žlijezdama. Otkrio je da pritisak na određene zone ne samo ublažava bol nego i rješava uzrok problema.

Iz baze njegovih istraživanja nastala je refleksologija za stopala i šake, a refleksologija lica razvila se nešto poslije.

Metoda Dankinje Sorensen

Posljednjih desetljeća razvijale su se različite tehnike refleksologije, a jednu od značajnih osmislila je, prije nešto manje od 30 godina, Dankinja Lone Sorensen, educirana o refleksologiji, akupunkturi, kineziologiji i neurologiji.

Refleksologijom stopala počela se baviti u Kopenhagenu sa 18 godina, a nekoliko godina poslije otisnula se na putovanje na kojem je proučavala mnoge drevne metode iscjeljenja dodirom. Na temelju tog bogatog iskustva i izobrazbe razvila je Sorensensistem, refleksologiju za lice. Ta se jedinstvena metoda danas poučava na Međunarodnom institutu refleksologije koji je osnovala Lone Sorensen, s podružnicama u 20 zemalja na pet kontinenata.

Njezina je znanja na institutu refleksologije u Londonu, nakon 10 godina stjecanja iskustva u primjeni refleksologije stopala, počela proučavati Nataša Kos Križmančič. Osim što je nakon šest godina učenja dobila zvanje učiteljice facijalne refleksologije po Sorensensistem metodi, postala je i voditeljica licencirane škole za Sorensensistem refleksologiju u Sloveniji, čija se podružnica uskoro otvara u Zagrebu.

Točke za pomlađivanje i ljepotu

Kako ‘čitati’ lice

„Moja učiteljica Lone Sorensen u svojoj je metodi refleksologije lica udružila znanja ajurvede, kineske i japanske tradicionalne medicine, tradicionalne tibetanske škole liječenja, kao i stara znanja naroda iz Vijetnama i indijanskih plemena iz južnoameričkih Anda. Povezavši ta učinkovita starovjekovna znanja s modernim spoznajama neurološke anatomije, stvorila je blagotvornu terapeutsku metodu koja pomaže kod brojnih zdravstvenih problema, a učinkovita je i u liječenju i u preventivi“, navodi Nataša Kos Križmančič.

Ta slovenska učiteljica refleksologije objašnjava da nas ova holistička metoda zapravo uči kako „čitati“ lice jer ono može biti odličan dijagnostički aparat pomoću kojeg se može razabrati zdravstveno i psihičko stanje osobe.

Natašina učenica, Zagrepčanka slovenskih korijena, Nina Romih dodaje da kako se mi mijenjamo, tako se mijenja i naše lice: „Na licu možemo uočiti sve promjene koje se događaju u našem tijelu i prema njima možemo otkriti zdravstvene probleme i prije nego što se ozbiljno manifestiraju, što nam omogućuje pravodobno djelovanje.“

Kao terapeutkinja Sorensensistem refleksoterapije i učiteljica joge za lice, Nina ističe da se refleksologijom može poboljšati fizičko i psihičko zdravlje, ali i pomladiti izgled kože.

PageBreak

nina romih bjuti
Maja Danica Pečanić nina romih bjuti
Djelovanje na tjelesnoj i emocionalnoj razini

Djelovanje refleksologije lica počiva na vjerovanju da između tjelesnih organa kruži životna energija koja prodire u svaku stanicu i tkivo, a ako je ta energija zaustavljena, to se odražava na odgovarajući dio tijela kao neravnoteža. Stoga refleksologija djelovanjem na živčani sustav i uklanjanjem blokada olakšava prijenos informacija duž leđne moždine do mozga i zatim do pojedinih dijelova tijela te poboljšava kruženje životne energije.

Za to je potrebno znati čitati mape lica jer se na njemu, jednako kao i na stopalima i šakama, reflektira cijeli naš organizam. U metodi refleksologije Lone Sorensen upotrebljava se nekoliko mapa lica preuzetih iz različitih tradicionalnih medicina koje se međusobno dopunjuju.

„Svaka mapa djeluje na drugoj razini našeg bića pa se, zahvaljujući spajanju više različitih mikromapa, djeluje na tjelesni nivo, na živce, organe i hormone, na energetski te na psihički nivo, tj. na emocije“, tumači Nina Romih. Mape određuju refleksološke zone i točke koje terapeut tretira i masira jagodicama prstiju, različitim potezima, razvlačenjem kože i pritiscima različitih dubina.

Točke za pomlađivanje i ljepotu

Sedam koraka

„Sedam je osnovnih koraka koji se provode u refleksološkom Sorensensistem tretmanu, a počinju tretiranjem akupresurnih točaka prema kineskoj i japanskoj mapi, čime se utječe na meridijane, uklanjanjem blokada i uspostavu protoka energije. Slijede ga glavni koraci – traženje neravnoteža u organizmu i njihovo tretiranje pomoću mape južnoameričkih Indijanaca.

To znači da se posebnom tehnikom pregledava potkožno tkivo kako bi se pronašli tzv. depoziti ili naslage, odnosno ‘kalcificirani’ živčani završeci“, objašnjava učiteljica Kos Križmančič. Dodaje da su istraživanja pokazala kako se s vremenom na završecima živaca nakupljaju soli kalcija i kristali mokraćne kiseline koji onemogućuju normalnu stimulaciju žlijezda i rad organa.

„Depoziti se pod jagodicama prstiju osjećaju poput pijeska, sitne riže te pomičnih ili nepomičnih čvorića, a njihova veličina, struktura i gustoća, a najviše njihova lokacija, pokazuje gdje su u tijelu neravnoteže, koja je najveća i koji je njen uzrok. Na njihovo formiranje uglavnom utječu razni lijekovi, ozbiljne bolesti, emocionalna i mentalna napetost, stres i sl.“, tvrdi sugovornica.

Dodaje kako se u iduća dva koraka, ovisno o depozitu, djeluje na „neurološke“ točke prema vijetnamskoj mapi, čime se utječe na fizičko tijelo, a nastavlja se stimulacijom specifičnih akupresurnih točaka za limfnu drenažu i zaključuje tehnikom za poboljšanje psihičkog zdravlja.

„Ovaj se slijed od sedam koraka upotrebljava u prvom, ali i u svakom sljedećem tretmanu te je isti za svakoga klijenta, a iduća četiri, jednako složena koraka rade se prema individualnim potrebama, tegobama ili simptomima“, ističe Nataša Kos Križmančič.

Ulje divlje ruže za očuvanje ljepote

Unatoč brojnim koracima i slojevitosti, refleksologija lica zapravo je ugodna i opuštajuća masaža. Izvodi se uljem ploda divlje ruže koje potiče regeneraciju, sprečava dehidraciju te ublažava učinke bihevioralnog i fotostarenja. Lone Sorensen usvojila je mnoge elemente masaže lica Indijanki iz plemena Copahue, koje unatoč životu na velikim nadmorskim visinama u Andama i obilju jakog sunca imaju besprijekornu kožu bez bora – upravo zahvaljujući masaži lica uljem divlje ruže.

Pozitivne učinke ove metode na ljepotu terapeutkinja Nina Romih primijetila je već tijekom obrazovanja. „Iako sam prve tretmane primjenjivala na gospođama u 60-im i 70-im godinama zbog zdravstvenih problema, kad su uočile pozitivne promjene na svom izgledu, pogotovo u poboljšanju strukture kože, počele su mi se javljati tražeći isključivo tretman pomlađivanja“, prisjeća se Nina svoje prakse s maminim prijateljicama. Zahvaljujući blagotvornom ulju i posebnim tehnikama koje potiču podizanje mišića lica i stvaranje kolagena, refleksologija djeluje kao prirodni lifting.

PageBreak

nina romih bjuti
Maja Danica Pečanić nina romih bjuti
Zdravstvene i ljepotne dobrobiti

„Potiče limfnu drenažu i stimulira mikrocirkulaciju, što pospješuje dovođenje kisika, vode i hranjivih tvari do stanica kože te pomaže u regeneraciji tkiva. Zahvaljujući ručnoj stimulaciji, tkivo ojača pa se poboljšava mišićni tonus te koža postaje zategnutija, a bore se dodatno tretiraju stimulacijom određenih akupresurnih točaka i refleksoloških zona“, navodi terapeutkinja Nina.

Objašnjava kako lokacije bora, kao i njihova dubina otkrivaju stanje unutarnjih organa, odnosno mjesta neravnoteže pa se energetskom stimulacijom određenih zona i točaka na licu tretiraju organi kako bi se vratili u optimalno stanje, a njihovim oporavkom, kao domino-efektom, bore nestaju ili se ublažava njihova vidljivost.

„Primjerice, žućkasta koža, plavkastocrven nos, koža koja je žućkasta oko usana, a crvenkasta oko ušiju, bore između očiju ili podbuhlo područje oko očiju – to nas upozorava na probleme s jetrima ili žučnim mjehurom pa ćemo stimulirati zone i točke koje pripadaju tim organima“, objašnjava refleksoterapeutkinja. Već nakon prvog tretmana koža je pomlađena i meka te blista. Ako su posrijedi kakve zdravstvene tegobe, preporučuje se od 10 do 12 tretmana.

Točke za pomlađivanje i ljepotu

Ravnoteža u organizmu koja se vidi na licu

Budući da se facijalna refleksologija izvodi na licu i tjemenu, neki stručnjaci smatraju da je zbog blizine mozga učinkovitija od njenih prethodnica koje se prakticiraju na stopalima i šakama, pogotovo u slučajevima povezanim s radom živčanog i hormonalnog sustava. „Prema mom iskustvu, facijalna refleksologija daje odlične rezultate kod osoba koje imaju problema sa stresom, hormonalnom neravnotežom, imunosnim sustavom, kroničnim bolovima, radom mozga, živčanog sustava ili paralizom lica“, navodi Nataša Kos Križmančič. Ističe kako se posebno voli posvetiti problemima u razvoju djece te onima koji otežavaju učenje kao što su disleksija, manjak koncentracije, hiperaktivnost i poremećaji ponašanja.

Korisno djelovanje refleksologije znanstveno je istraženo. Tako su, među ostalim, studije američkih nacionalnih instituta za zdravlje i istraživanje raka pokazale da je osobito pogodna za ublažavanje kroničnih bolova, opuštanje, poboljšanje sna te ublažavanje anksioznosti i depresije.

Premda su zdravstvene tegobe na vrhu liste problema koje ovaj holistički tretman rješava, još jednom se pokazalo da zdravlje i ljepota idu zajedno. U razgovoru s refleksoterapeutom naučit ćete da je lice ogledalo vašeg emocionalnog i tjelesnog stanja te da koža priča istinitu priču o onome što se događa unutar vašeg tijela. Da svaka bora, diskoloracija ili drukčija teksture kože reflektira ono što se događa u nama, bilo na fizičkom, bilo na emotivnom nivou, a da se tretiranjem refleksoloških zona i uspostavljanjem ravnoteže u organizmu indirektno utječe na ljepotu.