Sa stajališta prirodne medicine, prevelika kiselost tkiva odgovorna je za nastanak brojnih bolesti. Kiselost, naime, slabi imunitet organizma te prijenos hranjivih tvari i komunikaciju među stanicama. U prehrani, stoga, prednost treba dati namirnicama lužnatog sastava, poput voća, povrća i sirutke, a izbjegavati one koje vežu kiselinu, poput bijelog brašna, mesa, kave i šećera, barem za vrijeme detoksikacije. Zašto ne biste na nekoliko dana iz jelovnika izbacili i meso te unijeli promjene u prehranu vegetarijanskim namirnicama?
Prema nekim istraživanjima, dnevni unos mesa ne bi trebao biti veći od 80 grama, pri čemu prednost treba dati bijelome mesu i ribi. Europska istraživanja pokazala su da učestalo konzumiranje crvenog mesa povećava rizik nastanka raka crijeva. Nije, međutim, svejedno ni kako je meso pripremljeno. Ako ga pečete, pecite ga na nižoj temperaturi kako bi se smanjila apsorpcija kancerogenih tvari koje tijekom pečenja prodiru u meso. Osluškujte svoj organizam i individualno pristupite detoksu. Kad ste u dosluhu s vlastitim tijelom, moći ćete lakše osjetiti koja hrana vam škodi, a koje vam namirnice prijaju pa ćete i rjeđe primjenjivati detoksikacijske metode.