Potkraj ožujka Ljubljanu je okitilo bojažljivo obećanje proljeća i pozvalo opuštene stanovnike ovog predivnoga grada na modrozelenu Ljubljanicu da ispričaju svoje zimske priče i počnu sanjati novo doba. Ne znam je li taj grad uvijek tako srdačan i blistav, ali meni je svakako bio. Možda je na to utjecao i događaj zbog kojeg je Sensa došla u Ljubljanu – Sadhguruov posjet u sklopu projekta Spasimo tlo (Save the Soil).

Za naš magazin to je bila prilika da podržimo projekt kojem se neizmjerno veselimo jer zaista smatramo da je važan i da može promijeniti mnogo toga. U sklopu svog puta koji je započeo motorom iz Londona, Sadhguru će tijekom 100 dana obilaziti određene gradove i držati predavanja, susretati se s uzvanicima, utjecajnim ljudima iz svijeta znanosti, politike i umjetnosti te širiti iznimno važnu poruku – našem je planetu potrebna naša pomoć! Pod parolom Let Us Make it Happen! Sadhguru je posjetio Ljubljanu, a posebno nam je bilo važno i što je Goran Višnjić, jedan od naših najpoznatijih glumaca sa svjetskom karijerom, bio ondje i podržao projekt, a na sceni se našao u malo drugačijoj ulozi.

Sadhguru i Goran Višnjić
Isha fondacija Sadhguru i Goran Višnjić u Ljubljani

Malo tko nije čuo za Gorana Višnjića i njegovu bogatu karijeru, no Sensa se nije s njim sastala zbog razgovora o filmovima, nego kako bismo doznali zašto je odlučio podržati Sadhguruov projekt i njegovo nastojanje da se očuva tlo za generacije koje dolaze.

Goran nam je u razgovoru otkrio da je još kao dijete bio usmjeren na prirodu, a boravak u Americi njegovoj je obitelji omogućio da se uključe u različita udruženja za zaštitu životinja i okoliša. Polako su iz prehrane počeli izbacivati određene namirnice pa su sada pretežno vegani. Tijekom istraživanja i gledanja različitih sadržaja na društvenim mrežama, Višnjić je naišao na Sadhguruove videomaterijale i zaintrigirali su ga njegova zapažanja i mudrost. Za Sensu objašnjava: „U tim svojim istraživanjima otkrio sam da je Sadhguru još 90-ih pokrenuo golem pokret pošumljavanja. Inače sam poprilično zainteresiran i za tehnologiju, svemirska istraživanja, Teslina dostignuća, ali istodobno se čudim čovječanstvu koje pokušava napraviti strojeve za preradu ugljikova dioksida iz zraka dok sve ovo vrijeme imamo prirodne strojeve za to – drveće. I čini mi se da Sadhguru, pogotovo projektom Spasimo tlo, sve to može obuhvatiti i centrirati. I, naravno, dogodilo se da sam slučajno (a kažu mi da ništa nije slučajno) bio u Hrvatskoj kada su me kontaktirali iz Isha fondacije da dođem u Ljubljanu i vodim razgovor sa Sadhguruom.“

Sadhguru i Goran Višnjić u Ljubljani
Isha fondacija 

Za svakoga je odnos prema prirodi poseban i osoban pa smo pitali Gorana što njemu znači život u skladu s prirodom. „Prirodan život malo je teže voditi kada ne živiš sam, tu su i djeca koja trebaju ići u školu i imaju svoje obaveze. Ali, eto, naša obitelj cijelo vrijeme gravitira prirodi pa smo se tako, dok smo živjeli u Los Angelesu, stalno udaljavali od grada i išli prema predgrađu. No napokon smo presjekli i sada živimo u Engleskoj, na selu, na plaži...“

Ostatak razgovora s Goranom Višnjićem pročitajte u aktualnom broju magazina Sensa koji je na kioscima od 6. svibnja.