Hrana koja crpi energiju

Prema riječima Sadhgurua, postoji prana hrana, koja daje energiju našem organizmu, negativna prana hrana, koja crpi energiju i nulta hrana, koja niti crpi, niti daje energiju tijelu, već se konzumira samo zato što je ukusna i jer se ljudi osjećaju letargično.

Prvi na listi negativne prana hrana je upravo češnjak. Ovo povrće je vrlo moćan lijek, ali postoji razlika između toga da li nešto konzumirate kao lijek ili to unosite u organizam svakog dana, kao dio obroka.

Češnjak ima brojne zdravstvene koristi, te se u Ajurvedi koristi za posebne zdravstvene tretmane i iscjeljenja. U ajurvedi postoji izreka: "Svaki korijen, svaki list na ovoj planeti ima određena medicinska svojstva." Ipak, čovječanstvo je naučilo kako da koristi samo nekolicinu biljaka, dok još uvijek učimo kako da koristimo preostalo biljno bogatstvo koje nas okružuje.

Oprezno s lisnatim i korjenastim povrćem

Sadhguru preporučuje da pažljivo konzumiramo lisnato i korjenasto povrće, jer ono ima određena medicinska svojstva s kojima ne treba pretjerivati na svakodnevnom nivou. Upravo tako je češnjak dobar lijek, ako se upotrebljava pravilno i ne koristi svakodnevno. Naime, češnjak u velikoj mjeri utječe na vaš živčani sustav i predstavlja nervni stimulans.

Ako ga konzumirate, vaš živčani sustav postaje jako stimuliran. Međutim, problem je u tome što sve ono što stimulira živčani sustav, zapravo vas drži u podignutom stanju neko vrijeme, a onda vas naglo spušta. Dnevna upotreba nervnih stimulansa u bilo kojoj formi, će vas postupno dovesti do toga da postanete neosjetljivi na život i na iskustvo.

U hranu koja negativno djeluje na živčani sustav i ne treba ju svakodnevno konzumirati spadaju:

  • češnjak,
  • luk,
  • asafoetida (začin),
  • ljute papričice,
  • kava i čaj.