Kad god bih se u drogeriji zaustavila kod polica s bio proizvodima (koje se naočigled popunjavaju i iz dana u dan u ponudi je sve više proizvoda iz bio obitelji) često bih, zamišljenog pogleda, razmišljala o tome kako bi bilo divno kada bih bio proizvode uvrstila u svoju svakodnevicu. I onda sam jedan dan to i učinila. I brzo mi se potvrdilo - zdravo zaista može biti i ukusno. Bila je to moja - moguća misija.

Energija za početak dana

Ako nešto volim više od doručka, onda je to avokado za dobro ujutro. Primijetila sam da u posljednje vrijeme ne propuštam priliku te da mi se gotovo pri svakoj kupnji u košarici nađe i avokado. Namirnica je to koju je vrlo jednostavno uvrstiti u svaki obrok (naravno, ako ga volite). I upravo zato mi se često i nađe pod rukom baš pri pripremi doručka. Inače volim integralni, tamni ili kruh sa sjemenkama pa sam u zamjenu za uobičajen izbor, za doručak odabrala bio raženi tost kruščić. Malo sam ga tostirala (više ugrijala) na njega stavila svježi sir i avokado s limunom, a šalica zelenog čaja uvijek je izvrstan izbor za početak radnog dana.

Voćna pauza

Često nam stručnjaci skreću pozornost na činjenicu da bismo trebali jesti manje, ali češće. Upravo mi je zbog toga draže imati nekoliko, ali manje obilnih obroka pri čijoj se pripremi trudim pomno odabrati namirnice s popisa onih s dobro složenim energetskim vrijednostima. Najčešće pauzu obogatim sokom bogatim vitaminom C, svježim voćem ili, u ovom slučaju, voćnim pireom. U bogatoj ponudi voćnih okusa odabrala sam kombinaciju jabuke i manga, a kako sam u hladnjaku imala i svježi mango, odabir ovog deserta bio je pun pogodak. Kašastu teksturu obogatila sam kriškama voća te dobila potpuniji i bogatiji okus.

Šareni ručak

Budući da nam europsko osmosatno radno vrijeme nalaže da i ručamo na radnome mjestu, ne bismo trebali biti lijeni te bismo pomno trebali promišljati o namirnicama koje unosimo u organizam. Iako je kupnja pekarskih proizvoda ili dostava brze hrane mnogima najčešći i najjednostavniji izbor, bilo bi izvrsno kada biste bili disciplinirani i na posao si nosili obroke pripremljene kod kuće. Za jedan takav „to go“ obrok iskoristila sam namirnice koje sam dan prije pripremila za večeru. Palentu sam skuhala u vodi u omjeru 1:3. Na tavi sam rastopila ghee maslac, dodala sitno nasjeckani češnjak i na trakice izrezanu teletinu. Kada je meso bilo dovoljno mekano, dodala sam sušene rajčice, dvije žličice pesta rosso i sve zalila crnim vinom. To se kuhalo na laganoj vatri još 20 minuta.

Lagana večera

Tjestenina je namirnica koju možete pripremiti na milijun načina, kako god vam odgovara - na bijelo, crveno, ljuto, slatko ili kiselo uz dodatak mesa ili salate. Izvrsna je i kada vam se u posljednji trenutak najave gosti na večeru. Dovoljno je da joj dodate nekoliko namirnica koje pronađete u hladnjaku ili u kuhinjskom ormariću i imat ćete večeru koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Moj izbor namirnica za „last minute“ večeru bio je sljedeći: integralna tjestenina, cijele rajčice u limenci i crne masline. Tjesteninu sam skuhala u vodi u kojoj sam otopila povrtnu kocku juhe. Na maslinovu ulju prepržila sam sitno narezan češnjak, dodala rajčicu i lagano pirjala. Bio rajčica je toliko božanstvena da je nećete morati rezati. Mekana je i ukusna te se samo uz malo miješanja potpuno stopila s umakom. Dodala sam začine (himalajsku sol, majčinu dušicu, bosiljak i mješavinu mediteranskih začina) te sve kuhala još deset minuta.

Svima nam treba miran završetak dana

Na kraju napornog dana i svih obaveza, ako nisam vani u društvu prijatelja, večer najradije provodim uz dobar film, knjigu ili omiljeni časopis, i to zamotana u toplu dekicu i s napitkom koji grije dušu. Tijekom ovih još hladnih večeri vrlo rado prije spavanja popijem čaj. Posebno zanimanje privukao mi je čaj za laku noć. I zaista, čim sam otvorila kutiju, zbog njegovih sastojaka (lavande i mente), ugodno sam se iznenadila. Na trenutak sam zatvorila oči i pomislila da sam na nekoj livadi, u smiraj, baš u trenutku kada trebam smiriti dojmove i krenuti na počinak. Svim ljubiteljima biljnih napitaka toplo ga preporučujem.

Autor: Ma.D.