Chili s bučom
Ekspresna varijanta omiljenog jela obogaćena je bučom, a uštedjet će vam podosta dragocjenog vremena
½ manje butternut buče
5 žlica umaka od soje
5 žlice ekstradjevičanskoga maslinova ulja
1 glavica luka
1 limenka crvenoga graha (oko 200 g)
1 mala limenka kukuruza
1 limenka nasjeckane rajčice (oko 400 ml)
1-2 žličice čili praha
soli po ukusu
Buču ogulite i narežite na kockice veličine 1 cm. Prelijte je umakom od soje te s 3 žlice maslinova ulja, promiješajte i ostavite otprilike pola sata (ovo možete napraviti i unaprijed pa začinjenu buču do pripreme držati u hladnjaku). Za to vrijeme oljuštite i nasjeckajte luk te procijedite i isperite grah i kukuruz iz limenke. U loncu, na srednjoj vatri, zagrijte preostalo ulje pa na njemu propirjajte luk. Kad postane staklast, dodajte buču i pirjajte nekoliko minuta. Pospite čili prahom (počnite sa žličicom začina pa poslije po ukusu dodajte još) te pirjajte minutu-dvije. Dodajte grah i kukuruz, promiješajte i ulijte nasjeckanu rajčicu iz limenke te toliko vode koliko je potrebno da svi sastojci budu prekriveni tekućinom. Lagano posolite i kuhajte dok ne zakipi, a zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 20-ak minuta. Povremeno promiješajte te po potrebi dodajte malo vode i još čili praha. Poslužite s kuhanom rižom.
Kuglice s bučom i rogačem bez šećera
Iako se peku vrlo kratko, želite li skratiti vrijeme pripreme, preskočite pečenje i oblikovane kuglice odmah stavite u hladnjak
120 g kuhane ili pečene buče
1 žličica rogača
2 žličice mljevenoga lana
40 g pahuljica (zobenih, heljdinih, od prosa...)
1 žlica pahuljica kokosa, sezamovih sjemenki ili nasitno nasjeckanih orašastih plodova
½ žličice cimeta ili đumbira
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i manji lim obložite papirom za pečenje. Kuhanu ili pečenu buču zgnječite vilicom pa pomiješajte s rogačem, mljevenim lanom, pahuljicama te kokosom ili sezamom (ako su pahuljice krupne, usitnite ih u blenderu). Od smjese oblikujte kuglice te ih stavite na lim za pečenje. Pecite 5 minuta pa ostavite da se ohlade. Tada ih možete uroniti u rastopljenu čokoladu (rastopite 50 g tamne čokolade s pola žličice kokosova ulja) te posuti s malo kokosa. Ostavite u hladnjaku 1 sat prije posluživanja.