Pita s porilukom

1 lisnato tijesto (razvaljano)

4 velika poriluka

1 luk

1 žlica suncokretova ili repičina ulja

1-2 žličice curry praha

1 žličica povrtnog temeljca u prahu

100 ml sojinog vrhnja

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Lisnatim tijestom obložite okrugli kalup, u koji ste prije toga stavili papir za pečenje; pritom oblikujte povišen rub. Tijesto izbodite vilicom i ostavite sa strane. Poriluk dobro operite pa tanko narežite bijeli i svijetlozeleni dio. Luk oljuštite i nasjeckajte. U velikoj tavi ili širokom loncu zagrijte ulje i na njemu propirjajte luk tako da postane staklast. Pospite curry prahom i pirjajte vrlo kratko, tek toliko da začin zamiriše. Dodajte poriluk, pospite temeljcem u prahu i dobro promiješajte te podlijte s 2 žlice vode. Poklopite i pirjajte na sasvim laganoj vatri kako poriluk ne bi potamnio. Poriluk treba omekšati i biti suh. Tada ulijte vrhnje od soje i dobro promiješajte. Rasporedite na pripremljeno tijesto i poravnajte površinu (ako želite, od ostatka lisnatog tijesta možete izrezati trake i napraviti rešetku preko nadjeva). Pecite oko 20 minuta, odnosno dok postane zlatnosmeđe.  

pita od čokolade
Profimedia pita od čokolade

Čokoladna pita

1 lisnato tijesto (razvaljano)

200 g tamne čokolade

1 žlica kokosova ulja

1 limenka kokosova mlijeka (punomasnog)

2 žlice mljevenih badema ili naribanoga kokosa

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Lisnatim tijestom obložite okrugli kalup, u koji ste prije toga stavili papir za pečenje; pritom oblikujte povišen rub. Po cijeloj površini izbodite vilicom pa ispecite. Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi, potom izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki. Za to vrijeme napravite kremu: nasjeckajte čokoladu pa je rastopite na pari s kokosovim uljem. Umiješajte punomasno kokosovo mlijeko i mljevene bademe ili kokos. Kremu rasporedite po ohlađenoj podlozi, a zatim pitu ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata. Od ostatka lisnatog tijesta možete kalupićima za kekse izrezati različite oblike, ispeći ih pa njima ukrasiti pitu prije posluživanja.