Mediteranski burgeri od slanutka

Slanutak ili grah slanac izvrstan je izvor proteina te tiamina i vitamina B6, dvaju esencijalnih vitamina B koji hranu pretvaraju u energiju. Ovi burgeri od slanutka dobivaju dodatnu protuupalnu snagu od začina kao što su kim i paprika te svilenkast, začinjeni umak pripravljen od pečenih crvenih paprika i tahinija, koji je bogat cinkom, još jednim nutrijentom presudnim za zdrav imunosni sustav. Možete dobiti najviše hranjive vrijednosti ove grahorice ako je kuhate sami jer gubi dio nutrijenata kad je konzervirana.

Sastojci:

Za 6 obroka

  • 2 ½ šalice kuhanog slanutka
  • 4 jušne žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • ½ šalice nasjeckana luka
  • ½ šalice nasjeckana celera
  • 2 jušne žlice bezglutenskog brašna
  • 2 jušne žlice nasjeckana peršina
  • 1 jušna žlica paprike
  • ¼ čajne žličice mljevene gorušice
  • prstohvat tucane crvene paprike
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica mljevena kima
  • umak od crvenih paprika babura (recept u nastavku)
  • ½ šalice prženih badema nasjeckanih na štapiće, za ukras

Priprema:

Stavite slanutak u mikser s metalnom oštricom i miksajte dok ne bude kašast.

U tavi za pirjanje na srednjoj vatri zagrijte 2 jušne žlice maslinova ulja. Dodajte luk i celer pa pirjajte dok ne omekšaju, oko 5 minuta.

Premjestite slanutak u veliku zdjelu i dodajte pirjano povrće, brašno, peršin, papriku, gorušicu, tucanu crvenu papriku, sol i kim. Dodajte malo vode ako vam se mješavina čini presuhom, pregrube teksture i nepovezanom.

Rukama oblikujte mješavinu u 6 burgera s promjerom oko 8 cm i 2,5 cm debljine.

Zagrijte 2 jušne žlice maslinova ulja u tavi za pirjanje na srednjoj do jakoj vatri i pecite burgere dok ne postanu zlatnosmeđi, oko četiri minute svaku stranu.

Poslužite tako da izlijete ½ šalice umaka od crvenih paprika babura na svaki tanjur. Stavite topli burger u sredinu i pospite nasjeckanim bademima.

Umak od crvenih paprika babura

Sastojci:

Za 1 šalicu umaka

  • 2 pečene crvene paprike babure
  • 2 jušne žlice tahinija (količina može varirati ovisno o tome je li tahini suši ili rjeđi)
  • prstohvat soli
  • 1 mali češanj češnjaka
  • sok ½ limuna
  • 1 jušna žlica peršina
  • ¼ čajne žličice mljevena kima

Stavite sve sastojke u mikser i miksajte dok smjesa ne bude glatka i kremasta.

Ako upotrebljavate suši tahini, možda ćete trebati dodati malo vode ili maslinova ulja kako biste postigli željenu gustoću.

Recept je preuzet iz knjige 'Plan za oporavak imunosti' dr. Susan Blum (Školska knjiga)