Iznenađujuće je lako. Tofu možete napraviti od sojinog mlijeka kupljenog u trgovini, samo s dva jednostavna sastojka. To su sojino mlijeko i limunov sok. Možete koristiti bilo koji koagulant po vašem izboru. Ali ako ne želite trošiti vrijeme tražeći neke posebne sastojke, onda je ova metoda od četiri koraka stvorena za vas:
1. korak: Pripremite mlijeko
Izlijte sojino mlijeko iz tetrapaka u dublji lonac. Zagrijavajte ga na srednjoj temperaturi neprestano miješajući kako biste izbjegli zagorijevanje.
2. korak: Dodajte koagulant
Iscijedite sok od jednog limuna. Bacite sjemenke ako ih ima.
3. korak: Zgrušavanje
Zgrušajte mlijeko dodavanjem limunovog soka u vruće mlijeko. Dobro promiješajte i pustite da sok ravnomjerno zgruša mlijeko. Provjerite treba li vam više soka za zgrušavanje mlijeka.
Kad miješate, mlijeko bi trebalo izgledati potpuno zgrudano s odvojenom prozirnom sojinom sirutkom i koaguliranim sojinim proteinima.
4. korak: Ispraznite i pritisnite
Isključite vatru. Smjesu ulijte u posudu u koju ste prethodno stavili gazu. Iscijedite tofu u gazi da se ocijedi višak vode. Zamotajte tofu u gazu, stavite ga na tanjur te preko njega položite neki težak predmet. Ostavite tako da odstoji otprilike 4 sata kako bi se smjesa dobro ocijedila.
Svileni tofu je spreman.
Ako onda želite čvrsti tofu, držite tofu u posudi i dodajte unutra malo ledene vode.
Držite ga u hladnjaku nekoliko sati. Tofu će se na kraju stvrdnuti. Tako pripremljen tofu u hladnjaku može stajati i do desetak dana, ali pod uvjetom da mu svaka dva dana mijenjate vodu.
Izvor: mydaintysoulcurry.com