Za 1 okruglu posudu za torte (Ø 18 cm)
Vrijeme pripreme: oko 30 minuta
Namakanje: najmanje 6 sati
Sušenje: 1,5 – 2 sata
Hlađenje: oko 1 sat po komadu (ako se reže na 12 komada)
Kalorije: oko 450 kcal po šniti
Sastojci:
Za nadjev: 250 g suhih marelica, 2 jušne žlice limunova soka, 1 jušna žlica psyllium ljuskica
Za bazu kolača: 200 g oraha, 15 g kokosova šećera, 100 g bademove suhe paste / komine (recept priložen) ili mljevenih badema, 300 g vlažne bademove paste / komine (recept priložen), 125 g paste od datulja (recept priložen), 50 g agavina sirupa, 30 g kakao praha, 40 g kokosova brašna, 1 veliki prstohvat vanilije u prahu, 1 žličica cimeta, sol
Za čokoladnu glazuru: 10 g kokosova ulja, 20 g kakao maslaca, 50 g agavina sirupa, 20 g kakao praha
Napomena: Unaprijed pripremite pastu od datulja i kominu od badema, suhu i vlažnu
Priprema:
1. Za punjenje: najmanje 6 sati namačite marelice u zdjeli sa 250 ml vode.
2. Za podlogu torte: stavite orahe s kokosovim šećerom u sjeckalicu za hranu i usitnite. U zdjeli pomiješajte orahe, suhu i vlažnu bademovu kominu, pastu od datulja, agavin sirup, kakao prah, kokosovo brašno, vanilin prah, cimet u prahu i 1 prstohvat soli.
3. Kalup za tortu obložite najlonskom folijom, razvucite polovicu tijesta i utisnite ga u kalup. Nakon što poprimi oblik, izvadite ga, obložite kalup novom folijom i utisnite drugu polovicu tijesta. Oba dijela torte osušite na pladnju u pećnici na 50 °C (ventilacijska pećnica; sredina), ali tako da vrata pećnice budu malo otvorena. Postupak traje oko pola sata, a u dehidratoru na 42 °C traje oko 2 sata.
4. Marelice sameljite u blenderu s vodom u kojoj su se namakale. Dodajte limunov sok i psyllium ljuskice. Stavite podlogu torte na stalak za torte i po cijeloj dužini obilno rasporedite s dvije trećine pirea od marelice. Stavite drugu podlogu torte na vrh, lagano pritisnite i površinu i stranice premažite preostalim pireom. Hladite kolač oko 30 minuta.
5. Za čokoladnu glazuru: otopite kokosovo ulje i kakao maslac u posudi na toploj vodenoj kupelji. Umiješajte agavin sirup i prstohvat soli, a zatim i kakao prah. Prelijte tortu čokoladnom glazurom i poravnajte rubove. Tortu ostavite u hladnjaku oko 30 minuta da se čokoladna glazura stisne (glazura ne smije biti hrskava). Tortu možete držati u hladnjaku otprilike 1 tjedan.
Kako napraviti bademovu kominu (suhu i vlažnu)
Bademova komina ostaje nakon pripreme domaćeg bademova mlijeka. Evo recepta za bademovo mlijeko nakon kojeg će vam ostati komina, suhi i vlažni ostatci koji se koriste za izradu Sacher torte.
Za 500 ml bademova mlijeka (za Sacher tortu trebat će vam veća mjera)
Vrijeme pripreme: najmanje 8 sati
Kalorije: 45 kcal / 100 ml
Sastojci:
50 g badema, 2 sušene datulje, 1 prstohvat vanilije u prahu (ili žličica tekuće), 1 prstohvat cimeta, sol
Uz to: 1 gaza ili mreža za pranje rublja
- Namačite bademe u posudi s vodom oko 8 sati ili tijekom noći. Potom ih sperite i ostavite da se ocijede. Pomiješajte bademe i 500 ml vode u blenderu i usitnite. Stavite gazu preko vrha posude i procijedite bademovo mlijeko tako da sitne ostatke badema stišćete, ali zadržite u gazi. Nemojte ih baciti.
- Procijeđeno bademovo mlijeko vratite u blender i pomiješajte s datuljama, vanilijom, cimetom u prahu i 1 prstohvatom soli. Mlijeko badema može se čuvati u hladnjaku oko 3 dana.
- Kominu badema koja vam je ostala u gazi možete ostaviti u hladnjaku oko 2 dana.
- Za suhu kominu: rasporedite vlažnu kominu po dnu posude za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje. Sušite oko 8 sati u pećnici otvorenih vrata na 50 °C (ventilator-pećnica; sredina) ili oko 10 sati u dehidratoru na 42 °C. Dobit ćete oko 40 g suhe komine koju možete koristiti za pripremu Sacher torte. Suhu kominu možete čuvati oko 6 tjedana u kartonskoj ambalaži.
Savjet: Za dobivanje biljnog mlijeka možete koristiti i lješnjake, orahe, brazilski orah, konoplju ili sjemenke bundeve.
Kako napraviti pastu od datulja
Za 500 g paste
Vrijeme pripreme: najmanje 5 sati
Kalorije: oko 70 kcal / 50 g
Sastojci: 250 g suhih datulja, 1 žlica limunova soka
Priprema:
1. Namačite datulje najmanje 5 sati u posudi sa 225 ml vode
2. Izmiksajte u blenderu datulje zajedno s vodom u kojoj su bile natopljene i limunovim sokom. Čuvajte u hladnjaku gdje će pasta ostati svježa otprilike 1 tjedan. Može se koristiti u mnogo različitih recepata.