Koja je veza srca i mozga?
Prema neuroznanstvenici i istraživačici neurodegenerativnih bolesti dr. Kristen Willeumier, tamna čokolada jedna je od najsnažnijih funkcionalnih namirnica koju možemo dodati svojoj prehrani.
"Prva asocijacija na vezu srca i mozga su nam krvne žile", kaže Willeumier. "U našem mozgu imamo više od 640 kilometara krvnih žila i 96.500 kilometara krvnih žila u cijelom tijelu. Ova su dva sustava apsolutno povezana."
Tjelovježba, upravljanje stresom i, naravno, prehrana, mogu igrati ulogu u zaštiti mozga i srca. Jedna od Willeumierinih omiljenih namirnica za to je tamna čokolada.
Blagotvornost crne čokolade
Tamna čokolada bogata je antioksidansima, zvanim polifenoli, koji pružaju protuupalno djelovanje i u tijelu i u mozgu. "Može prijeći krvno-moždanu barijeru i pomoći u zaštiti neurona u mozgu", kaže ona za mbg.
Flavonoidi u tamnoj čokoladi također potiču ekspresiju neurotrofičnog faktora (BDNF) izvedenog iz mozga, koji je protein odgovoran za neurogenezu. Drugim riječima, jedenje tamne čokolade može pokrenuti kemijske reakcije u mozgu koje pomažu u rastu novih moždanih stanica. Ipak, ne bilo kojih moždanih stanica.
Prema Willeumier, rast se događa u "području mozga zvanom hipokampus, koje je odgovorno za učenje i pamćenje". Zato čokolada može smanjiti rizik od razvoja kognitivnog pada ili Alzheimerove bolesti.
"Druga sjajna stvar kod tamne čokolade je što pomaže oslobađanju dušikovog monoksida", dodaje ona, "što povećava vazodilataciju i osigurava obilnu opskrbu mozga protokom krvi bogate kisikom." Kroz ovaj mehanizam, jedenje tamne čokolade može pomoći u snižavanju krvnog tlaka.
"Imala sam pacijente koji su bili potpuno šokirani koliko im je pao krvni tlak kad su svakodnevno jeli tamnu čokoladu", kaže Willeumier za mbg.
Kako uživati u tamnoj čokoladi?
Tamna čokolada obično ima malo šećera, tako da može zadovoljiti žudnju za slatkim, a da značajno ne promijeni razinu šećera u krvi. Uključivanje u svakodnevnu prehranu jednostavno je.
Evo samo nekoliko načina kako uživati:
- Pojedite kvadratić tamne čokolade.
- Dodajte žlicu kakao praha u smoothie ili zobene pahuljice.
- Pospite zrnima kakaa smoothie ili zobene pahuljice.
- Za doručak pojedite tamnu čokoladu na tostu.
- Napravite tartufe od tamne čokolade.
Sljedeći put kad budete uživali u čokoladi, znajte da činite nešto dobro za svoje srce i mozak.
Izvor: mindbodygreen.com