Najzdravija "trava"

Ako se pridržavate veganske prehrane, velika je vjerojatnost da ste se pitali: “Kako mogu dobiti više omega-3?“

To je čest nedostatak onima čija je prehrana biljna, jer se te masne kiseline prvenstveno nalaze u proizvodima životinjskog podrijetla (poput masne ribe i mliječnih proizvoda). To ne znači da ove dragocjene masne kiseline uopće ne možete pronaći u biljkama - stručnjaci jednostavno preporučuju da tanjur napunite omega-3 bogatim orašastim plodovima i sjemenkama, poput chia sjemenki, lanenih sjemenki, oraha i tako dalje.

Međutim, prema liječniku funkcionalne medicine Marku Hymanu, u vašem arsenalu omega-3 je i manje popularan igrač. Zapravo je možda i najbolji od svih: "Ako ste vegan, tušt (portulak) je nevjerojatna trava", kaže on na mindbodygreen podcastu.

Zašto biste trebali jesti više tušta?

Tušt sadrži dvije vrste omega-3: alfa linolenska kiselina (ALA) i eikosapentaenska kiselina (EPA). Prva je česta u biljnim izvorima, ali istraživanja pokazuju da tušt ima izuzetno visoku razinu ALA. "Tušt ima najvišu razinu alfa-linolenske kiseline, koja je omega-3 masna kiselina esencijalna za ljudsku prehranu, u usporedbi s bilo kojim lisnatim zelenim povrćem", navodi se u jednom izvješću, s pet do sedam puta više ALA nego u lišću špinata.

Možda su ipak vrijednije pažnje EPC-ove količine u tragovima: Ova masna kiselina više je bioraspoloživa u tijelu, ali nije toliko česta kod biljaka koje rastu na kopnu (obično biste je pronašli u masnoj, hladnovodnoj ribi ili algama).

Osim omega-3 masnim kiselinama, tušt je također prepun vitamina i minerala, poput vitamina A, C i B, kao i kalija, magnezija, kalcija i željeza. Uz to, sadrži beta-karoten i glutation - dvije fitokemikalije koje se mogu pohvaliti nevjerojatnim protuupalnim svojstvima. Tušt može rasti u surovim uvjetima (poput vrlo slanog, ogoljenog tla, kako pokazuje jedna studija), što može objasniti njegovo bogatstvo antioksidansima - kako kažu stručnjaci, biljke koje opstaju pod stresom proizvode obrambene fitokemikalije (tj. jarke boje) koje su vrhunske za dugovječnost.

Ali kako tušt uključiti u svoje obroke? Tušt ima zemljani, blago kiselkasti okus - sličan potočarki, mnogi smatraju. Tanak je i lisnat - izvrstan kao ukras na salatama i dodatak juhama za dodatan okus, ili ga čak možete dodati na tacos za malo dodatnog zelenila. Možete ga i pirjati, samo pripazite da ne prekuhate tanke stabljike, jer prilično brzo uvenu.

Izvor: mindbodygreen.com