Dobrobiti srdela
Znanstvenici s Otvorenog sveučilišta Katalonije u Španjolskoj okupili su 152 sudionika kojima je dijagnosticiran predijabetes i svaki od njih slijedio je plan prehrane kako bi smanjio rizik od daljnjeg razvoja dijabetesa.
Jedna je skupina posebno dodala 200 grama srdela tjedno u svoj plan prehrane, a kako bi iskoristili sve blagodati rečeno im je da srdele jedu cijele s kostima.
Što su otkrili?
Na početku jednogodišnjeg istraživanja 37 posto ljudi s visokim rizikom od razvoja dijabetesa koji su svakodnevno jeli srdele, smanjili su postotak na samo 8 posto. Skupina koja nije konzumirala srdele od 27 posto visoko rizičnih ljudi u početku, nakon godinu dana bilo ih je 22 posto.
Skupina koja je jela srdele također je zabilježila poboljšanje razine kolesterola, krvnog tlaka, rezistencije na inzulin, pa čak i hormona koji ubrzavaju tjelesnu sposobnost razgradnje šećera.
Kao što je vodeća znanstvenica tog istraživanja, dr. Diana Diaz Rizzolo, u priopćenju za mbg primijetila: "Srdele nisu samo prihvatljive cijene i lako ih je pronaći, već su i sigurne i pomažu u sprečavanju pojave dijabetesa tipa 2."
Zaključak
Bez obzira želite li smanjiti rizik od dijabetesa ili samo želite u svoju prehranu uvrstiti više zdravih masnoća i proteina, srdele su, čini se, dobra opcija. Ne samo da su ove male ribe održiv izbor morskih plodova, već su prepune hranjivih sastojaka koji pomažu u svemu, od menstrulanih grčeva do krvožilnog zdravlja. Isprobajte ih u salati, na tostu ili sa tjesteninom.