Čemu služe dodaci prehrani?

Dodaci uglavnom nadopunjuju vašu prehranu, pa otuda i njihovo ime. Na primjer, ako ne jedete dovoljno hrane koja sadrži vitamin C, razmislite o uzimanju tableta vitamina C kako biste nadopunili prehranu. Iako je uvijek najbolje uzimati hranjive sastojke iz stvarnih izvora, postoje slučajevi kada ih je potrebno uzimati. Na primjer, ako niste u mogućnosti jesti agrume ili ih ne volite, možete isprobati dodatak vitamina C.

Međutim, tu stvari počinju postajati opasne.

Budući da dobre hranjive sastojke koji su vam potrebni možete dobiti iz dodataka prehrani, znači li to tehnički da uopće ne trebate jesti? U teoriji je to moguće. Da postoji tableta koja sadrži sve što je tijelu potrebno, tada bismo mogli uzimati samo tu tabletu i preživjeti. Međutim, znanost to nije dokazala i postoji mnogo razloga zašto nam je hrana i dalje potrebna.

Na primjer, konzumacija povrća daje vam mnogo različitih hranjivih sastojaka poput vitamina, vlakana, protuupalnih tvari, pa čak i antioksidansa. A da ne spominjemo da nam hrana daje i kalorije koje su važne za energiju. Hrana također pomaže zasititi nas i to je nešto što dopunska tableta ne može postići. Osjećaj praznine i gladi činio bi nas frustriranima, stoga je hrana i dalje važna.

Možemo zaključiti da dodaci pomažu u dopunjavanju naše prehrane. Zbog određenih procesa u našem tijelu koji ne rade ispravno ili prehrane koja je siromašna hranjivim sastojcima dodaci prehrani su potrebni.

Što za vas mogu učiniti dodaci prehrani?

Zapravo dosta!

Kao što smo već spomenuli, dodaci prehrani dopunjuju vašu prehranu s puno različitih vitamina i hranjivih sastojaka. Neke od ovih hranjivih tvari mogu se redovito uzimati i imaju vrlo snažne učinke. Na primjer, postoje dodaci za smanjenje stresa i anksioznosti, poput korijena valerijane i CBD-a, a postoje i dodaci koji nam mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava.

To je zato što hranjive tvari utječu na nas na mnogo različitih načina. Na primjer, vitamin C neophodan je za rast, obnavljanje funkcija, pa čak i jača naš imunološki sustav. Uzimanjem više vitamina C mogli biste postati otporniji na bolesti, brže ćete primijetiti kako vam koža i nokti zacjeljuju, a možda će pridonijeti i bržem zacjeljivanju rana.

Postoji ograničenje broja hranjivih sastojaka koje biste trebali uzimati u jednom danu. Na primjer, ako uzmete previše vitamina C, to bi zapravo moglo rezultirati mučninom, proljevom i mnogim drugim neugodnim stanjima.

Previše vitamina C samo je jedan primjer kako može loše utjecati na zdravlje ako se previše oslanjate na suplemente. Neophodno je jesti više zdrave hrane, umjesto nezdrave prehrane koja je nadopunjena tabletama. Uravnotežena prehrana važna je za održavanje zdravog tijela i težine, zato nemojte precjenjivati učinak dodataka i previše se oslanjati na njih.

Savjeti za kupnju dodataka prehrani

Kod kupnje dodataka prehrani treba paziti na njihovu kvalitetu, informirati se o najboljim suplementima i kupovati ih od provjerenog proizvođača, savjetuje portal artofhealthyliving.