Zdravlje s malo kalorija

Doba je šparoga, mnogima omiljenog proljetnog povrća. Zbog blaga okusa, teksture i zanimljiva nutritivnog sastava šparoge su nezaobilazan sastojak sezonske zdrave prehrane.

Niskokalorične su, a prepune esencijalnih nutrijenata. Najbolji su biljni izvor folne kiseline, koja sudjeluje u sintezi DNK i stvaranju eritrocita, što je posebno važno za žene u ranoj trudnoći i neposredno prije trudnoće. Sadržava i vitamin C, a šparoge tamnije boje i nešto betakarotena. Uspoređujući količinu važnih antioksidanasa – vitamina E, C i betakarotena – najbogatiji biljni izvori su upravo šparoge!

Šparoge brzo gube na svježini, zbog čega ih je najpametnije kupovati izravno od lokalnih proizvođača i što prije spravljati. Mogu se kuhati, pirjati, pripremiti na roštilju ili kuhati na pari. Evo nekoliko naših prijedloga...

Šparoge u kaputiću od pršuta

šparoge
Shutterstock šparoge

Juha od šparoga

šparoge
Shutterstock šparoge

Fritata sa šparogama – bez jaja

šparoge
Shutterstock šparoge

Pita sa šparogama i kozjim sirom

šparoge
Shutterstock šparoge

Pašta sa šparogama i istarskim pršutom

šparoge
Shutterstock šparoge