Škripavac

Ovaj autohtoni punomasni meki sir najviše se proizvodi u domaćinstvima Like i Korduna. Posebno je ukusan zapečen. Naribajte ga na bruschette ili izrežite na ploške pa s obje strane ispecite na žaru i poslužite uz salatu.

Gorgonzola

Postoje dvije vrste ovog sira koji je ime dobio po istoimenu mjestašcu u Lombardiji, 20 km od Milana, dolce i piccante. Dolce je blaža i krhkija vrsta. Originalna gorgonzola ima oznaku D.O.C. i proizvodi se samo u Lombardiji, za razliku od drugih koje su nastale sličnim postupkom. Jedan od najpoznatijih recepata s ovim sirom su njoki ili špageti s gorgonzolom koja se otapa na maslacu i kombinira s ribanim parmezanom i vrhnjem za kuhanje. Odličan je dodatak pizzi i različitim umacima.

Skuta

Skuta se pravi od sirutke kozjeg, kravljeg ili ovčjeg mlijeka, od kojega je navodno najbolja. Spada u meke sirove s rokom trajanja od svega 3-4 dana. Poznate su istarska i paška skuta. Proizvodnja je zbog specifičnog skladištenja ograničena pa je u dućanima i na tržnici nije lako pronaći. Raspitajte se na obližnjoj tržnici, zna se dogoditi da je u ponudi jednom tjedno. Pažani od skute prave nadjev za palačinke. Miješaju je s medom, orasima ili kakaaom. Od skute, zgnječenog češnjaka i crvene paprike napravite namaz i poslužite uz prepečeni kruh.

Feta sir

Nadaleko poznat specijalitet s ovim sirom kojemu je domovina Grčka je grčka salata. Uz sir, ona sadržava raznovrsno povrće, salatu, krastavac, luk, rajčicu, crne masline, tunu..., a sve začinjeno maslinovim uljem. Taj bijeli rahli sir može biti od ovčjeg, kravljeg ili kozjeg mlijeka, a možete ga dodati u mnoga kuhana i pečena jela ili jednostavno kao slanu alternativu drugim sirovima u sendviču.

Parmezan

Potječe iz talijanske provincije Parme i okolice, po čemu je dobio ime, a postao je sinonim za sve talijanske tvrde sireve u svijetu. No samo oni iz regije Emilija-Romagna smiju nositi ime parmezan. Voćnog je do pikantnog okusa i osebujnog mirisa. Još od 14. stoljeća njime se posipava tjestenina, a dodaje se i u juhe i povrće. Najbolje ga je naribati neposredno prije jela jer inače gubi aromu.

Tofu

Sir od soje ili tofu idealna je namirnica za vegane, ali i za osobe koje ne podnose određene sastojke iz sira životinjskog podrijetla. Sadržava malo kalorija, a mnogo željeza, kalcija i magnezija. Okus mu je veoma blag pa se lako kombinira i njegova je upotreba u kulinarstvu neograničena: može se dodati u juhu, glavno jelo ili desert ili pak napraviti namaz. Jedan od poznatijih recepata je prženi tofu. Narežite ga na ploške, marinirajte u soja sosu začinjenom bosiljkom i zatim popržite na ulju.

Mozzarella

Ovaj mekani sir koji se tradicionalno pravi od bivoljeg mlijeka u Italiji je veoma popularan. Neizostavan je dodatak na pizzi, a zbog blaga okusa upotrebljava se u pripremi najraznovrsnijih jela, od sendviča, umaka za tjesteninu do salata, posebice one od rajčice.

Ricotta

Ricotta je mladi kravlji sir nježne strukture i slatkasta okusa. U kulinarskom svijetu posebno je popularan u pripremi krema, kolača te kao dodatak svježem voću. Njime možete puniti raviole i cannellone. Zamutite ricottu s jajima i napravite omlet ili napravite kolač sa sirom.