Što je kompot

Alternativa modernijim desertima, kompot kao tradicionalni domaći proizvod od svježeg voća i sirupa od šećera, lagana je i osvježavajuća poslastica. Priprema se od kvalitetnog svježeg voća koje ne mora biti potpuno zrelo, ali i od onog sušenog, pa recepti ne ovise o godišnjim dobima i u njima možete uživati kad god poželite. U izboru voća granica je samo vaša mašta – od različitih bobica, do breskve, jabuke, ananasa... Ili, gomoljastog povrća rabarbare, koja će kompotu dati finu kiselkastu aromu. Peteljke rabarbare brzo se kuhaju, pa ih treba, kad voda proključa, kuhati samo minutu, dvije.

Tu poslasticu od davnina poznaju mnoge europske kuhinje, primjerice poljska ili bošnjačka, u kojoj se kompot spravlja od doba Otomanskog Carstva. Kompot je podjednako ukusan poslužen topao, odmah nakon kuhanja, ili hladan. U hladnjaku ga možete čuvati dva tjedna.

Začini

Istočnjački okusi poput anisa, đumbira ili kardamoma fantastično se slažu s voćem bogata okusa poput šljiva ili bobica. Kruške ili breskve savršeno se stapaju s vanilijom i cvjetnom vodicom od naranče ili ruže. Želite li kompot dodatno oplemeniti začinima, dodajte cimet, klinčić, sok od limuna, metvicu ili zeleni čaj. Ipak, sa začinima ne treba pretjeravati kako se ne bi narušio nježni okus voća.

Sušeno voće

Sušene marelice, šljive, grožđice, smokve ili trešnje učinit će okus kompota bogatijim. Namočite suho voće u alkohol ili biljni čaj kako bi nabujalo prije pripremanja. Kompot od sušenog voća potiče rad jetre, ubrzava metabolizam i regulira osjećaj sitosti.

Alkohol

Samo trag alkohola u kompotu naglasit će okus voća. Isprobajte kompot s kapljicom rakije od trešnje, ruže, kruške...

Kako ga pohraniti

Pri spremanju kompota napokon će vam poslužiti sve one lijepe teglice od marmelade, senfa i ajvara kojih se niste htjeli riješiti. Teglice namočite u vruću vodu sa sapunicom, a potom ih isperite u proključaloj vodi i osušite u pećnici na 140 stupnjeva. Potrudite se oko poklopaca – možete ih obložiti kariranom tkaninom i zavezati satenskom vrpcom. Tegle u kojima ćete pohraniti kompot ne smiju nikad biti do vrha pune. Ako kompot planirate zamrznuti, pohranite ga u više manjih teglica kako ne biste svaki put odmrzavali velike količine kompota.

S čime ga poslužiti

  • Pomiješajte ga s omiljenim müslijem i dvije žlice jogurta za ukusan jutarnji obrok
  • Uz dodatak mascarponea ili tučenog slatkog vrhnja, kompot će se uz razmrvljene komade biskvita u trenutku pretvoriti u slasni puding
  • Žličicom kompota prelijte prepečenac premazan maslacem
  • Kompotom zasladite porciju sladoleda i palačinki ili jednostavan biskvit
  • Kompot se slaže s orašastim plodovima pa ga poslužite uz nasjeckane bademe, orahe, lješnjake i sl.