Sastojci:
- ¾ šalice (od 240 ml) biljnog mlijeka po izboru
- 1 žlica jabučnog octa
- ¼ šalice pirea od buče
- 1 žlica hladnoprešanoga ulja (npr. suncokretova)
- 2-3 žlice sirovog svijetlog smeđeg šećera
- 1 šalica glatkog brašna (za laganije i hrskavije vafle, uzmite ¾ šalice brašna i ¼ šalice kukuruznog škroba)
- 2 žličice praška za pecivo
- ¾ do 1 žličica mljevenog cimeta
- ¼ do ½ žličice mljevenog đumbira
- navršak noža mljevenih klinčića, muškatnog oraščića i pimenta
- prstohvat soli
Priprema:
Biljno mlijeko ulijte u zdjelu, dodajte mu jabučni ocat, promiješajte i ostavite 10-ak minuta da se zgruša. Potom umiješajte pire od buče i ulje.
U drugu, manju, zdjelu prosijte zajedno brašno (ili brašno i kukuruzni škrob), prašak za pecivo, začine i sol. U to umiješajte smeđi šećer pa dodajte mješavini biljnog mlijeka i pirea od buče. Promiješajte da se sastojci povežu, ali nemojte previše miješati kako vafli ne bi bili žilavi.
Slijedeći upute proizvođača o količini smjese i vremenu pečenja, ispecite vafle: najčešće je za jedan potrebno oko ½ šalice smjese. Izlijte je na sredinu pa poklopite. Pecite navedeno vrijeme bez zavirivanja i otvaranja pekača.
Da bi vafli ostali topli do posluživanja, a i bili još hrskaviji, prije nego što ih počnete peći, uključite pećnicu na 100 Celzijevih stupnjeva i na sredinu stavite rešetku. Pečene vafle stavljajte na rešetku (nemojte slagati jedan na drugi) i držite u njoj dok ne ispečete sve.
U smjesu možete umiješati žlicu brašna od heljde (za toliko smanjite količinu glatkog brašna) - vafli će imati orašast okus. Ove vafle možete napraviti i s bezglutenskim brašnom.