Napitak za uravnoteženu probavu
Lassi je odličan ajurvedski napitak; ne samo što je izvrsna okusa, već pomaže regulirati probavu i uravnotežuje sve tri doshe. Najbolje ga je piti poslije ručka ili u kasno poslijepodne, u večernjim satima se ne preporučuje. Lagan je i sadrži laktobacile, bakterije koje pomažu radu crijeva i reguliranju probave, smanjuje nadutost i pojavu vjetrova.
Zašto piti lassi kad imamo jogurt? Ajurveda po svojstvima razlikuje jogurt od lassija. Jogurt je hladan, mastan i teško se probavlja. Zbog fermentacije, okusa i svojstva kiselosti, jogurt pojačava pitta doshu. Dodavanjem vode i zraka miješanjem, promijene se navedene odlike jogurta i čine ga prozračnim, laganim, lako probavljivim.
Recept za slasni lassi
šalica vode sobne temperature
1/4 šalice svježeg jogurta
Tomu dodati po prstohvat sljedećih začina:
mljeveni đumbir
kumin
korijandar
sol
Navedene sastojke dobro izmiješajte i popijte s užitkom svježe pripremljen napitak, najbolje nakon ručka.
Kitchari je jedno od popularnijih i jednostavnijih jela ajurvedske kuhinje. Iako se može pripremati na brojne načine, osnovu mu čini mješavina basmati riže i mung dala. Oba sastojka imaju slične kvalitete, slatki su i hlade, a sladak im je i postprobavni okus. Sjedinjeni, ova su dva zrna izvrsna proteinska kombinacija te je kitchari cijenjen kao balansiran obrok lagan za probavu, hrani tkiva te daje snagu i vitalnost.
Upravo iz tog razloga preporučuje se u detoksikaciji organizma, osobito kod uvođenja monoprehrane i provođenja panchakarma tretmana. Može se raditi i od drugih mahunarki (poput leće, mungo graha...), a začini i ostale namirnice kojima možete obogatiti ovo jelo (poput sezonskog povrća) dodaju se ovisno o stanju organizma, sezoni, individualnim potrebama tj. doshama (vata, pitta, kapha). Zbog jednostavnosti, evo recepta za kitchari koji je povoljan za sve tri doshe.
Kitchari koji je dobar za sve tri doshe
SASTOJCI
šalica basmati riže
šalica žutoga dala (mung dal može se kupiti u trgovini zdrave hrane)
komadić naribanog đumbira
2 čajne žličice lista svježeg peršina ili korijandra
½ šalice vode
2-3 žlice gheeja
kora cimeta
5 sjemenki kardamona
4-5 klinčića
10 sjemenki crnog papra
3 lista lovora
¼ žličice kurkume
himalajska sol
6 šalica vode
POSTUPAK:
U hladnoj vodi očistiti i oprati rižu i dal. Dal možete i namočiti nekoliko sati prije kuhanja kako bi bio lakše probavljiv. U blenderu sameljite đumbir i peršin (ili korijandar) s ½ šalice vode. Ako nemate blender, izmiješajte sastojke ručno u mužaru i zatim im dodajte vodu kako bi se sjedinili tekući i kruti dijelovi.
Zagrijte posudu u kojoj kuhate, dodajte ghee te cimet, kardamon, klinčić, papar i lovor. Zagrijavajte začine dok ne krenu mirisati. Zatim dodajte smjesu đumbira i peršina (korijandra), kurkumu i sol. Neka svi začini dobiju lijepu smeđu boju. Dodajte na to mung dal i rižu. Dobro promiješajte, dodajte vodu, napola poklopite i lagano kuhajte. Jelo je kuhano kada su riža i dal posve omekšali (25-30 minuta kuhanja).