šumski kuhar
Filip Čargonja šumski kuhar
Juha od koprive

400 g koprive
600 g krumpira
3 žličice soli
žličica kurkume
pola limuna
maslinovo ulje

Ovu vrlo jednostavnu, ali okusom bogatu juhu pripremamo na sljedeći način. Očistimo i nasjeckamo krumpir na kockice pa ga kuhamo desetak minuta. Dodamo kurkumu i sol kako bi krumpir dobio aromu kurkume i lijepu žutu boju. Koprivu operemo, nasjeckamo na sitno te dodamo u krumpir da se zajedno kuha još nekoliko minuta. Na kraju iscijedimo i dodamo sok od pola limuna. Ovo je jedna od najukusnijih i željezom najbogatijih juha, lako se priprema i može se jesti svakodnevno u sezoni mlade koprive. U juhu se po želji može dodati i malo maslinova ulja ili jogurta.

šumski kuhar
Filip Čargonja šumski kuhar
Salata od krastavaca i divlje potočarke

200 g krastavaca
100 g potočarke
limun
maslinovo ulje
sol

Salata koja zadovoljava potrebu za domom i divljinom. Krastavci nam daju okus povezan s domom i bakinim vrtom, a divlja potočarka daje okus ludog raftinga i podivljale rijeke. Potočarku nasjeckamo tako da ostane dovoljno velika kako bismo osjetili njezinu svježinu u kombinaciji s tanko nasjeckanim krastavcem. Dodamo limun, sol i maslinovo ulje te po želji jogurt.

šumski kuhar
Filip Čargonja šumski kuhar
Ražnjići s mrkvom, osjakom i sojinim komadićima

200 g sojinih komadića
300 g listova osjaka
200 g mrkve
200 g brašna
50 g sezama
50 g pasirane rajčice
4 žličice soli
origano
crvena paprika
štapići za ražnjiće
ulje za prženje

Ražnjići su specijalitet kojim ćemo privući i one koji nisu skloni zdravoj prehrani da u organizam unesu zdrave namirnice. Postoje mnoge varijacije na temu. Ova inačica ražnjića s osjakom jedna je od omiljenih šumskom kuharu upravo zbog toga što je osjak biljka koja raste uz rubove rijeka pa su to uvijek i prelijepe lokacije. Nakon što smo ubrali listove osjaka, prokuhamo ih dvije minute, a ako su potpuno mladi, možemo ih jesti sirove. Procijedimo ih i ostavimo sa strane da se ohlade. Sojine komadiće prokuhamo nekoliko minuta i pritom pazimo da nam se ne raskuhaju kako nam se ne bi raspadali prilikom nabadanja na štapiće. Mrkvu treba narezati na kolutiće srednje debljine do maksimalno pola centimetra. Naizmjenično na štapiće nabadamo soju, mrkvu i listove osjaka koje smo prije prethodno sklopili do veličine 2-3 cm. Tako složene prelijemo ih ili umočimo u žitko tijesto napravljeno od brašna, sezama, origana, pasirane rajčice, soli, crvene paprike i vode. Uspješnost izrade ovih ražnjića ovisi o maštovitosti pripreme tijesta ili tempure. Na kraju ražnjiće pržimo nekoliko minuta u dubokom ulju dok ne poprime zlatnosmeđu boju.

šumski kuhar
Filip Čargonja šumski kuhar
Pogačice s lanom

200 g graham brašna
200 g polubijelog brašna
2 praška za pecivo
100 g lana
ulje za prženje i sol

Brze, jednostavne i moćne. Energija strasti i vatre prožima ovaj recept, stoga su pogačice savršene u kombinaciji s umirujućom i laganom energijom juhe od koprive. Pomiješamo polubijelo i graham brašno, dodamo prašak za pecivo i sol, polako u sredinu smjese dodajemo vodu te najprije kuhačom, a zatim prstima oblikujemo tijesto. Dok je tijesto još vlažno, dodamo lan pa na kraju umijesimo kako bi se za površinu uhvatile sjemenke. Pustimo da odstoji najmanje pola sata, oblikujemo kuglice koje zatim razvučemo u okrugle pogačice. Pržimo ih nekoliko minuta dok se ne dignu i poprime zlatnosmeđu boju. Ovih pogačica uz svježi riječni zrak i ukusnu izvorsku vodu nikada dovoljno.