Dok se danas okrećemo gaziranim pićima, u Rusiji već stoljećima iz tegli i boca teče nešto drugo - kvas od cikle. Ovaj fermentirani napitak pije se više od pola tisućljeća, a mnogi ga smatraju pravim eliksirom za jetru, krvnu sliku i probavu, navodi na svom Instagram profilu poznati Dida Zvonko, travar s Velebita. Recept je jednostavan, a rezultat rubin crveno 'čudo'.
Recept za kvas od cikle
Sastojci:
- 3 svježe cikle, narezane na kockice
- 2 žlice soli
- šaka sjemenki slačice (gorušice)
- malo svježeg ili suhog kopra
- prokuhana i ohlađena voda
Priprema:
Cikla se stavi u veću staklenku, doda se sol, slačica i kopar, pa sve prelije prokuhanom vodom. Staklenka se zatvori gazom ili papirom za pečenje i ostavi na sobnoj temperaturi 5-7 dana. Svakodnevno je potrebno promućkati ili promiješati drvenom žlicom kako komadići cikle ne bi isplivali na površinu.
Kada dobije intenzivnu rubin crvenu boju i blago kiselkast miris, napitak se procijedi, ulije u staklenu bocu i čuva u hladnjaku do dva tjedna. Pije se u malim količinama, po pola decilitra dnevno, desetak dana zaredom. Nakon pauze, kura se može ponoviti.
Za što je dobar?
Prema narodnom iskustvu i suvremenim saznanjima o fermentiranim napicima, kvas od cikle:
- potiče rad jetre i čisti krv,
- djeluje kao blagi laksativ i olakšava probavu,
- smanjuje nadutost i grčeve,
- potpomaže detoksikaciju,
- hrani crijeva dobrim bakterijama poput prirodnog probiotika,
- osigurava minerale i blagu energiju,
- jača imunitet na potpuno prirodan način, navodi Dida Zvonko.
Tko bi trebao biti oprezan?
Iako je kvas od cikle blag i prirodan napitak, ne preporučuje se svima u istim količinama:
- odrasli ga mogu slobodno piti, ali u malim dozama (50–100 ml dnevno),
- djeca tek povremeno, jer napitak sadrži sol,
- osobe s dijabetesom uglavnom ga dobro podnose jer se šećer tijekom fermentacije razgradi, no važno je pratiti reakcije,
- osobe s bubrežnim kamencima trebale bi biti oprezne zbog oksalata u cikli,
- trudnice i dojilje mogu ga povremeno piti u malim dozama,
- osobe s gastritisom ili osjetljivim želucem bolje neka ga probaju razrijeđenog.
'Tri cikle, malo soli i strpljenja - i u staklenci se stvara eliksir koji se stoljećima koristi kao čuvar zdravlja. Dokaz da ono što vrije i prirodno se kiseli, često krije najveću vrijednost', poručuje Dida.