Dok se danas okrećemo gaziranim pićima, u Rusiji već stoljećima iz tegli i boca teče nešto drugo - kvas od cikle. Ovaj fermentirani napitak pije se više od pola tisućljeća, a mnogi ga smatraju pravim eliksirom za jetru, krvnu sliku i probavu, navodi na svom Instagram profilu poznati Dida Zvonko, travar s Velebita. Recept je jednostavan, a rezultat rubin crveno 'čudo'.

cikla
Shutterstock 

Recept za kvas od cikle

Sastojci:

  • 3 svježe cikle, narezane na kockice
  • 2 žlice soli
  • šaka sjemenki slačice (gorušice)
  • malo svježeg ili suhog kopra
  • prokuhana i ohlađena voda

Priprema:

Cikla se stavi u veću staklenku, doda se sol, slačica i kopar, pa sve prelije prokuhanom vodom. Staklenka se zatvori gazom ili papirom za pečenje i ostavi na sobnoj temperaturi 5-7 dana. Svakodnevno je potrebno promućkati ili promiješati drvenom žlicom kako komadići cikle ne bi isplivali na površinu.

Kada dobije intenzivnu rubin crvenu boju i blago kiselkast miris, napitak se procijedi, ulije u staklenu bocu i čuva u hladnjaku do dva tjedna. Pije se u malim količinama, po pola decilitra dnevno, desetak dana zaredom. Nakon pauze, kura se može ponoviti.

Za što je dobar?

Prema narodnom iskustvu i suvremenim saznanjima o fermentiranim napicima, kvas od cikle:

  • potiče rad jetre i čisti krv,
  • djeluje kao blagi laksativ i olakšava probavu,
  • smanjuje nadutost i grčeve,
  • potpomaže detoksikaciju,
  • hrani crijeva dobrim bakterijama poput prirodnog probiotika,
  • osigurava minerale i blagu energiju,
  • jača imunitet na potpuno prirodan način, navodi Dida Zvonko.

Tko bi trebao biti oprezan?

Iako je kvas od cikle blag i prirodan napitak, ne preporučuje se svima u istim količinama:

  • odrasli ga mogu slobodno piti, ali u malim dozama (50–100 ml dnevno),
  • djeca tek povremeno, jer napitak sadrži sol,
  • osobe s dijabetesom uglavnom ga dobro podnose jer se šećer tijekom fermentacije razgradi, no važno je pratiti reakcije,
  • osobe s bubrežnim kamencima trebale bi biti oprezne zbog oksalata u cikli,
  • trudnice i dojilje mogu ga povremeno piti u malim dozama,
  • osobe s gastritisom ili osjetljivim želucem bolje neka ga probaju razrijeđenog.

'Tri cikle, malo soli i strpljenja - i u staklenci se stvara eliksir koji se stoljećima koristi kao čuvar zdravlja. Dokaz da ono što vrije i prirodno se kiseli, često krije najveću vrijednost', poručuje Dida.