Uzgoj klica od žitarica, mahunarki i sjemenja izvrstan je način da u vlastitoj kuhinji proizvedete visokohranjivo povrće bogato enzimima. U svoj dnevni jelovnik pokušajte uključiti što više klica jer su živa hrana bogata hranjivim sastojcima, mineralima, antioksidansima, esencijalnim masnim kiselinama, vlaknima...
Sirovi kanapei s klicama
½ šalice bundevinih sjemenki
½ šalice suncokretovih sjemenki
¼ šalice oraha
šaka svježeg peršina
4 polovice sušenih rajčica, namočenih
1-2 češnja češnjaka
2 žlice maslinova ulja
mali suhi čili, usitnjen
sok ½ limuna
suhi origano i provansalski začini
sol, papar
vode po potrebi
2 srednje tikvice
4 žlice raznih klica (poriluk, crveni kupus, kres, itd.)
1. Sjemenke sameljite u mlincu za kavu u fino brašno. Sitno nasjeckajte orahe, namočene rajčice i peršin.
2. Zajedno s ostalim sastojcima dodajte ih brašnu od sjemenki i dobro promiješajte lopaticom, dodajući malo vode kako bi se sve povezalo u smjesu za mazanje.
3. Tikvice operite i narežite na kolutove. Klice operite i dobro posušite kuhinjskim papirom.
4. Na kolutove tikvica stavite žličicu namaza od sjemenki i ukrasite s malo klica. Ponovite dok ne potrošite sve tikvice.
Poslužite kao predjelo ili međuobrok.
Smjesa od sjemenki u hladnjaku može stajati 2-3 dana i možete je koristiti kao namaz za sendviče ili od nje napraviti kuglice i poslužiti ih u salati.
I ne zaboravite kreirati svoje varijacije: zamijenite navedene sjemenke i orahe s nekim drugim sjemenkama, orašastim plodovima i začinima!
Sirove temaki rolice
4 lista nori algi
1 dugačka traka wakame algi
mala šaka arame algi
klice po izboru (klice graška, alfe, rikule i poriluka)
1/2 šalice indijskih oraščića
1/4 šalice suncokretovih sjemenki
1 mali luk
1-2 žlice maslinova ulja
1 žlica umeboshi začina
1-2 žlice limunova soka
sol, prstohvat kurkume
tamari (za umakanje rolica)
1. Zasebno namočite wakame, arame, indijske oraščiće i suncokret u toploj vodi (wakame algama trebat će nekoliko minuta da omekšaju, a oraščićima barem pola sata). Procijedite. Narežite wakame na manje komade, a arame pošpricajte s nekoliko kapi tamarija.
2. U blender dodajte oraščiće, suncokret, sjeckani luk, maslinovo ulje, umeboshi ocat, limunov sok, prstohvat soli te kurkume i žlicu vode. Izmiksajte u što glađi namaz. Ako je potrebno, dodajte još malo vode, ali pazite da ne pretjerate!
3. Nori alge prepolovite po širini napola. Sva punjenja stavite na jedan tanjur. Spremni ste za rolanje!
4. Uzmite komad nori alge u lijevu ruku pa u lijevi gornji kut namažite žlicu namaza. Na namaz posložite klice i alge u dijagonalnom smjeru prema gornjem lijevom kutu nori lista. Savijte donji lijevi kut alge prema gornjem desnom kutu, motajući nori oko punjenja. Oblikujte mali kornet. Ponovite s preostalim sastojcima.
5. Poslužite odmah, uz malu zdjelicu tamarija razrijeđenog vodom (za umakanje), možda zdjelicu kuhane smeđe riže i bogatu porciju matovilca ili nekog drugog sezonskog zelenja!
Još samo jedna ideja: pripremite sve sastojke unaprijed i dajte ukućanima i gostima da sami rolaju svoje temakije – zabavno je!
Morske alge poznate su po tome što sadrže mnogo minerala: imaju visok udio joda, željeza, kalcija i kalija. Bogate su raznolikim fitonutrijentima te su izvrstan izvor vitamina K, B, C i E. Vrijedan su izvor esencijalnih aminokiselina u veganskoj i sirovojedskoj prehrani.