Hladnije vrijeme poput jeseni i zime nas uvijek uspije iznenaditi svojom tihom toplinom. Ono donosi sporiji, nježniji tempo, kao da nas poziva da se ponovno povežemo s domom, obitelji i uspomenama. A malo koji miris to čini snažnije od mirisa pečenog kestena, onog koji se širi ulicama, zagrijava prste na hladnom zraku i vraća nas u najbezbrižnije dane djetinjstva. Kesten je postao simbol tog prijelaza iz jesenjeg mira u blagdansku radost - plod koji utjehu pretvara u slatku tradiciju.
Kao plod, on je poseban u svakom smislu: bogat vlaknima, vitaminima i prirodnim šećerima, ali bez glutena, što ga oduvijek čini ne samo hranom nego i dragocjenim darom. Stoljećima je bio oslonac domaće kuhinje, a danas je njegova vrijednost poznata i suvremenoj gastronomiji koja ga otkriva iznova. No, ono što ga čini neodvojivim od blagdana jest njegova sposobnost da se pretvori u desert koji je istovremeno jednostavan i raskošan, nostalgičan i moderan.
U tome se posebno ističu Sanine delicije od kestena koje zadržavaju ono što je u kestenu najvrijednije — njegov prirodni okus. Sana Kesten pire 100% od čistog kestena sačuvao je prirodnu aromu što omogućava da ga svatko prilagodi vlastitoj inspiraciji. Za one koji vole aromatičnu kremastu slatkoću kakvu pamte iz djetinjstva, tu je i verzija Kesten pirea sa 72% kestena s vanilijom i rumom idealna za klasične kolače i deserte.
Gotovi deserti od kestena idealni su za svaki dan i kad nemamo vremena pripremati slastice. Mali slatki zalogaji poput kesten štapića s kakaom su mala, diskretna poslastica za one trenutke kad želimo nešto slatko, ali lagano. Varijanta s narančinom korom pak daje neočekivani blagdanski obrat — spoj kestenove topline i svježine citrusa stvara okus koji lako postaje zimski favorit.
Rolade od kestena ukusni su desert idealni za druženja sa svojim najmilijima.. Sana Kesten rolada i Kesten rolada s čokoladom su slastice koje se iznose na stol s uzbuđenjem, rezuckaju uz smijeh i nude „samo još jednu krišku“, one koje podsjećaju da blagdani nisu samo uživanje u hrani, nego trenutak koji dijelimo.
U suvremenoj kuhinji, kesten više nije samo tradicionalni desert. Postao je baza za kreativne kombinacije: umiješan u smoothie, uparen s bademovim maslacem, u društvu kokosa ili tamnog ruma, pretvoren u sladoled, praliné, mousse ili modernu tortu bez glutena. On se uklapa u nove trendove bez da izgubi svoju staru dušu — i upravo je u tome njegova čar.
Ovdje će se savršeno uklopiti recept koji naglašava prirodnost i punoću okusa Sana Kesten pirea od 100% kestena, desert koji spaja kreativnost i blagdansko veselje, a opet dopušta da se okus kestena osjeti u svom najčišćem obliku. Možda je upravo zato kesten postao ne samo sezonska namirnica, već pravi blagdanski simbol. Nije riječ samo o desertu, nego o osjećaju doma, topline, polaganosti i rituala. Kada bismo blagdane mogli sažeti u jedan okus, možda bi on imao miris kestena — nježan, prirodan, sjećanjem obavijen i spreman da nas uvijek iznova vrati onome što nam je najvažnije.
U nastavku vam donosimo recept za Tortu od kestena i lješnjaka.
Za biskvit od lješnjaka potrebno vam je:
5 jaja
5 žlica mljevenih lješnjaka
3 žlice stevije
1 žlica ruma
Za natopiti biskvit:
4 žlice bademovog mlijeka
Za kremu vam je potrebno:
0,4 l slatkog vrhnja
250 g Sana Kesten pire 100%
1 žlica ruma
2 žlice stevije u prahu
1 žlica Sana Bourbon vanilin šećera
10 grama želatine fix
Za dekoraciju:
5 žlica šumskog voća
Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka, u žumanjke dodajte steviju te miksajte dok ne dobijete pjenastu homogenu smjesu. U smjesu dodajte mljevene lješnjake i rum te umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijelite na 2 dijela. Na pek papiru oblikujte po dvije kružnice pomoću obruča (obruč kalupa za tortu promjera 20 cm) oblikujte smjesu.
Pecite oko 30-tak min na 175 °C.
Za to vrijeme pripremite kremu od kestena. U tučeno slatko vrhnje dodajte kesten pire koji ste prethodno razmrvili, steviju, Bourbon vanilin šećer, rum i 10 grama želatine fix. Kremu namažite na ohlađeni biskvit koji ste prethodno natopili bademovim mlijekom i dekorirajte po želji.
Recept by: @zdravi_recepti_fit
Za još inspiracije i recepata posjetite web stranicu www.sana-delikatese.hr, a Sana vam želi tople, ukusne i ugodne blagdane.