½ šalica heljde, namočene
2/3 šalice bundevinih sjemenki, namočenih
2 mala luka
1 vezica svježeg vlasca
½ šalice nasitno naribanog celera
¾ žličice soli
1 žličica suhih začina (origano ili mješavina za pizzu)
2 žlice mljevenog lana
3 žlice maslinova ulja
¼-½ šalice vode
Heljdu i bundevine sjemenke u zasebnim zdjelicama prelijte vodom i pustite da se namaču preko noći. Heljdu dobro isperite pod tekućom vodom i ocijedite. Dobro ocijedite i sjemenke bundeve. Sve sastojke iz recepta, osim vode, stavite u blender visoke brzine i miksajte nekoliko minuta, uz postupno dodavanje vode, sve dok ne dobijete gustu, glatku pastu sličnu namazu. Pliticu za pečenje obložite masnim papirom pa na njega lopaticom ravnomjerno razmažite smjesu za krekere u debljini oko 1 mm.
U pećnici upalite ventilator i namjestite temperaturu na 80 stupnjeva pa stavite pliticu sa smjesom u sredinu pećnice. Krekeri će se puno bolje osušiti ako između vrata pećnice umetnete debelu krpu – tako će zrak cirkulirati, temperatura sušenja biti niska, a nutrijenti iz namirnica ostati netaknuti. Sušiti možete i u dehidratoru, ako ga imate. Nakon sat vremena sušenja, kad smjesa postane malo kompaktnija, nožem obilježite oblik krekera pa cijelu smjesu istresite naopako na lim za pečenje i sušite još neko vrijeme (ovisno o tome želite li da ostanu mekani ili budu hrskavi). Čuvajte u zatvorenoj posudi i poslužite uz neki fini namaz, poput guste majoneze od oraščića. Bundevine sjemenke možete zamijeniti nekim drugim sjemenkama ili orašastim plodovima, a celer i vlasac povrćem po svom odabiru.