(Za 4 osobe)
¾ šalice/ 80 g sitno ribanog povrća
1⁄3 šalice / 50 g sitno sjeckanog luka
3 češnja češnjaka, protisnutog
1 žličica mješavine začina za roštilj
¼ žličice slatke paprike
¼ žličice kurkume
1⁄8 žličice čili praha
4 žlice sitno sjeckanog začinskog bilja (peršin, vlasac, mladi luk)
3 1⁄3 šalice / 575 g kuhane smeđe riže
3⁄4 žličice soli
brašno, za uvaljati
suncokretovo ulje, za prženje
Za pomfrit od slatkog krumpira
2 velika slatka krumpira, oguljena i narezana na deblje štapiće
4 žlice maslinova ulja
¼ žličice slatke paprike
½ žličice suhog origana
sol i papar
Stavite sve sastojke za burgere (osim brašna i ulja) u veću zdjelu. Rukama dobro mijesite rižu i začine dok riža ne postane ljepljiva. Važno je dobro izmijesiti jer se u protivnom burgeri raspadaju i upiju puno ulja. Kušajte smjesu i začinite ako je potrebno – burgeri su uvijek malo začinjeniji dio obroka. Ostavite da smjesa odstoji oko pola sata. Vlažnim rukama oblikujte male burgere, trebalo bi ih ispasti oko 14. Uvaljajte svaki burger u brašno. U tavu debela dna dodajte ulja do visine oko 3 cm i zagrijte. Ulje je dovoljno vruće kad se komadić smjese koji ubacite odmah popne na površinu i ulje se počne pjeniti. Pržite samo nekoliko burgera odjednom – tava ne smije biti pretrpana. Kada burgeri porumene, izvadite ih na tanjur prekriven papirnatim ubrusom i nastavite pržiti ostatak.
Za pripremu pomfrita, zagrijte pećnicu na 200 ˚C. U vreloj vodi pet minuta kuhajte ploške slatkog krumpira. Ocijedite ih i dobro obrišite papirnatim ubrusom. U maloj zdjelici pomiješajte ostale sastojke pa prelijte preko kuhanog slatkog krumpira. Prekrijte pliticu za pečenje folijom, na nju stavite rešetku iz pećnice pa na rešetku poslažite pomfrit. Pecite 20 - 25 minuta, dok pomfrit ne porumeni i postane hrskav po rubovima.
Poslužite tople burgere sa svježe pečenim pomfritom, uz ploške luka, ukiseljene krastavce i majonezu od tofua ili indijskih oraščića. Dobar tek!