(Za 4 osobe)

1 šalica / 150 g žutih mahuna ili zrna kukuruza
4 žlice maslinova ulja
1 veliki luk, sitno sjeckan
2 lista lovora
½ žličice sjemenki koromača
½ žličice suhog bosiljka
1 velika mrkva, sjeckana na kockice
1 šalica / 150 g graška, svježeg ili smrznutog
1,2 litre vode
1½ žlica bio-vegete
½ šalice / 110 g kuhanog ječma ili ¼ šalice/ 60 g tjestenine orzo, fidelini ili ditalini
šaka lista koromača, blitve ili špinata
2 češnja češnjaka, protisnutog
sol i papar

Ako imate mahuna, očistite ih i narežite dijagonalno na komadiće veličine 1,5 cm. U većem loncu zagrijte ulje, dodajte luk, lovor, sjemenke koromača, bosiljak i prstohvat soli pa kratko dinstajte. Dodajte mrkvu, promiješajte pa dinstajte još minutu-dvije. Na isti način dodajte grašak i mahune / kukuruz. Na kraju sve zajedno dobro promiješajte, poklopite i dinstajte na laganoj vatri 10-ak minuta.
U drugom loncu uzavrite vodu.

Dinstanom povrću dodajte bio-vegetu, dobro promiješajte pa prelijte vrelom vodom. Kuhajte 10 minuta pa u juhu ubacite kuhani ječam ili suhu tjesteninu i krčkajte još 10 minuta. Posolite i popaprite. Sitno nasjeckajte zelenje, pomiješajte ga sa protisnutim češnjakom pa sve zajedno dodajte u mineštrinu nekoliko minuta prije jela. Poslužite vruće!

Ova juha idealan je način da iskoristite ostatke ječma ili neke druge žitarice!