Za 4 osobe
1 šalica crvene leće
1 šalica prosa
voda za namakanje/miksanje
¼ žličice soli
¼ žličice svježe mljevenog papra
¼ žličice kurkume
3 žlice sjeckanog peršina, vlasca ili mladog luka
sezamovo ulje, za prženje
Operite leću i proso. Prelijte toplom vodom pa pustite da se namaču 8 - 10 sati. Ocijedite i stavite u blender pa velikom brzinom izmiksajte leću i proso u gustu, glatku smjesu, dodajući vode koliko je potrebno. Prelijte smjesu u zdjelu, prekrijte je prozirnom folijom i ostavite da fermentira na sobnoj temperaturi 12 - 24 sata.
Smjesa je spremna kad se na površini pojave mjehurići. Mutilicom dodajte preostale sastojke. Zagrijte tavicu za palačinke, premažite je s malo ulja pa pecite manje palačinke dok ne porumene. Dose su najbolje kad se posluže tople uz razne namaze i umake. Odlične su kad su punjene feta sirom i prelivene maslinovim uljem, uz dodatak neke ljutkaste ukiseljene salate. Mogu poslužiti i kao prilog juhama i varivima te kao zamjena za kruh.