Za šalicu svježeg sira:
6 šalica domaćeg kozjeg (ili kravljeg) kefira
gaza gustog tkanja, vrećica za cijeđenje ili pamučna jastučnica
veliko cjedilo

Za ljutkasti svježi sir:
1 žličica slatke paprike, ¼ žličice soli, 2 žlice sezamova ulja, 1 žlica sitno sjeckanog luka, prstohvat čili praha

Za mediteranski svježi sir:
½ žličice suhog origana, ½ žličice suhog timijana, ½ žličice suhog bosiljka, ¼ žličice soli, 2 žlice maslinova ulja, 1 češanj češnjaka, svježe mljeveni papar

Vrećicom za cijeđenje ili duplom gazom obložite cjedilo, stavite ga na veću zdjelu pa ulijte kefir. Ostavite da se dio sirutke ocijedi pa preklopite otvor vrećice/gaze da kefir ne bi iscurio. Na zatvorenu vrećicu/gazu stavite manju zdjelu i stavite u hladnjak (najbolje da polica hladnjaka lagano pritišće zdjelu pa će se sir brže ocijediti). Ostavite da odstoji nekoliko sati (za malo rjeđi namaz) ili preko noći (za gušći namaz). Nakon cijeđenja sir pažljivo izvadite iz vrećice/gaze, dodajte začine i poslužite uz domaći kruh, krekere ili sirovo povrće. Ostatak sirutke sačuvajte i iskoristite u smjesama za kruh, palačinke i kolače kao zamjenu za mlijeko ili vodu.