Ajurvedski lijek

Ajurveda opisuje papar kao začin koji grije i preporučuje ga kao lijek za iskašljavanje, stimuliranje probavnog i respiratornog trakta, kao i u slučajevima prekomjernog spavanja. Njegovi alkaloidi – piperini, pomažu lakšu apsorpciju blagotvornih aktivnih supstancija kurkume pa se papar i kurkuma često preporučuju kao mješavina tijekom liječenja.

Crni papar jedan je od sastojaka poznatog ajurvedskog lijeka trikatu koji potpomaže probavnu vatru, potrebnu za razgradnju hrane i apsorpciju hranjivih sastojaka. U knjizi Ayurvedic Healing Cuisine (Ajurvedska iscjeljujuća kuhinja) preporučuje se konzumiranje crnoga papra na prazan želudac, s malo meda, odmah nakon ustajanja, te dodavanje jelima koja se spremaju s pročišćenim maslacem ili uljem jer pomaže probavljanju masti.

Čaj od crnog papra

Autor knjige Harish Johari preporučuje i čaj od crnoga papra: 15 zrna papra u dvije čaše vode ostavi se da ključa dok se količina vode ne smanji na pola čaše i na kraju se doda nerafinirani šećer. Preporučuje se za snižavanje povišene tjelesne temperature i za iskašljavanje. Ovakav čaj bez šećera propisuje se za bolesti usta i grla kao vodica za ispiranje usta, a može pomoći i kod otečenih desni, u koje se utrljava papar.

Postoje i druge vrste začina koje se nazivaju paprom, a nisu plod ove biljke – sečuanski papar obično se koristi u kineskim i japanskim jelima, ima izraženiji ljutkasti okus i plod je drveta iz porodice jasenka. Ružičasti papar potječe iz iste porodice kao mango, rijedak je začin s izraženom voćnom, citrusnom notom i jelu daje posebnu draž, i okusom i bojom.

Budite oprezni kada papar dajete djeci za liječenje različitih tegoba i prije liječenja obavezno se posavjetujte s liječnikom.

Evo nekoliko ideja kako uživati u aromi papra:

  • Kad nastupe hladniji dani, napravite čajnu mješavinu i odnesite nekome na poklon: 1 žličica crnoga papra, 2 žličice koromača, 1 žličica klinčića, 1 žličica sjemena korijandra, 6 - 8 zelenih kardamoma, 1 štapić cimeta izlomljen na komadiće, 4 žlice kvalitetnog crnoga čaja (izostavite ako želite izbjeći kofein).
  • Skuhajte toplu čokoladu od sirovog kakaa s kokosovim ili kozjim mlijekom, zasladite medom i začinite mljevenim cimetom, muškatnim oraščićem i na kraju pospite s malo svježe mljevenog papra – koristite bijeli papar ako ga imate pri ruci.
  • Napravite svoju ricottu kod kuće od svježeg, punomasnog kozjeg mlijeka i limuna, prelijte s malo maslinova ulja i začinite svježe mljevenim bijelim ili crnim paprom.